Reklama

Reklama

Columbo - Série 4 (1974) (série)


Za úsvitu (S04E03)

(epizoda)
  • USA By Dawn's Early Light (více)

Obsahy(1)

Plukovník Lyle C. Rumford je hrdým velitelem vojenské internátní akademie a mužem fanaticky oddaným svému poslání. Proto jej šokuje, když mu člen správní rady a potomek zakladatele školy William Haynes oznámí, že hodlá akademii zrušit. Rumford nakonec Haynese zabije, a to s pomocí děla, ze kterého má oběť vystřelit salvu při tradiční slavnostní ceremonii. „Nešťastnou náhodou" totiž dělo místo výstřelu exploduje. Smrt vyšetřuje poručík Columbo, jenž ve svém obnošeném plášti působí mezi vypulírovanými uniformami komicky. Ale jen do doby, kdy začne Rumfordovi klást velmi nepříjemné otázky... (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

trošku by som polemizoval, či tú "klúčovú" flašu muštu mohlo byť vidieť naozaj iba z jedného miesta, ale inak naozaj veľmi dobrý diel s vynikajúcim Patrickom McGoohanom (ktorý si následne Columba asi tak zamiloval, že neskôr režíroval dokopy až 5 dielov columbovskej série - v rokoch 1975, 1976, 1990, 1998 a 2000, z toho v troch z nich si aj zopakoval úlohu záporáka) ()

bloom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten Patrick McGoohan musí být chameleon, když zvládne zahrát vždy úplně jinou postavu, i když je to vrah. Tady se sice ještě nechopil režie, ale i tak se jedná o velmi vydařený díl. Ta Columbova konfrontace s armádním prostředím je zábavná, ale zajímavější by bylo, kdyby se tu objevil Hercule Poirot... Přesto na mě ten díl působí trochu chladně. McGoohan je pokaždé dabován někým jiným, pokaždé skvěle a Bořivoj Navrátil tady možná předčil oiginál. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Za úsvitu“ - ďalší výborný film z detektívnej série kriminálnych prípadov inšpektora los angeleskej polície Columba. Tento krát ho vyšetrovanie vraždy zavedie medzi mladých kadetov prísnej vojenskej akadémie. Na istý čas sa stane jedným z nich. Vyšetrovanie totiž vedie priamo na školskej, internátnej pôde. Tam najlepšie dokáže pospájať nitky, ktoré ho dovedú ku páchateľovi úkladnej vraždy. Plukovník Rumfort vs. Poručík Columbo. **** ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi zdĺhavá epizóda, dookola tie isté otázky a nakoniec príde rozuzlenie na úplnej maličkosti. Je pravda, že sa Columbo naučil pekne odpovedať Ano, pane! Ne, pane!, spí v nohaviciach, ale bez saka, no tie vtipné situácie nevyvážia nedostatok zaujímavých postáv. –––– Musíte mi prominout, to já ne, to můj rozum. Je pomalej. Trvá to, než to probere. ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Patrick McGoohan se v seriálu mihnul několikrát, avšak v tomto dílu dostal dle mého soudu nejlepší příležitost rozvinout své herecké vlohy, jejž ho jednoznačně řadí do rolí všiváků všeho druhu. Jeho plukovník Rumford je mimořádně dobře odolný vůči jakémukoliv nátlaku, silou své osobnosti drží vojenskou akademii mezi těmi nejlepšími v celých Státech. A tak čin, ke kterému se odhodlá, se jeví jako zcela pochopitelný a lze jej chápat jako projev tvrdého, nicméně spravedlivého a věci oddaného člověka. Nelze opomenout ani skvělý dabing, který je obecně v celém seriálu na velice slušné úrovni. Avšak tentokrát se režie strefila do černého, protože dabing pana Bořivoje Navrátila nelze označit jinak než jako excelentní. Málokdy splyne hercova tvář s propůjčeným hlasem tak dokonale jako zde. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Scény kampusu byly natočeny v Citadele v Charlestonu v Jižní Karolíně. (Epistemolog)

Reklama

Reklama