Reklama

Reklama

Slavný fotograf Paul Galesko miluje svou asistentku Lornu, avšak žije pod vlivem věčně sekýrující manželky Frances. Aby se vrátil ke svobodnému životu, připraví rafinovanou vraždu – manželku unese a zavraždí, přičemž nastrojí stopy tak, aby vedly k jeho novému asistentovi, čerstvě propuštěnému trestanci. Jednou z oněch stop je i fotografie unesené Frances, na které jsou vidět hodiny s časem pořízení snímku. Tento důkaz o Paulově nevině však obstojí jen do chvíle, kdy se poručík Columbo poučí o některých fotografických fintách... (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na niekoľko epizód sa Columbo zameral na vraždy manželiek a nikdy nezapochybuje o tom, že prvým podozrivým je vždy manžel. Zvlášť, keď je poruke fešná asistentka. Tá ale nepredstavuje dôkaz viny, ten je nerafičený premyslene, len sa mi nezdá, že by pred súdom obstál. O to ale nejde, ide o pobavenie, prekvapenie a využitie svojského Columbovho zjavu a zjavu jeho auta, čo sa v epizóde využije naplno. –––– Promiňte pane, tady vám to auto už nevezmou. –––– Tak manžel zastřelil únosce dřív, než zjistil, kde je jeho žena? –––– Tak vy teď pracujete v přestrojení. Ó, jste chytrý, poručíku! ()

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díly pod režijním vedením Alfa Kjellina mají vynikající atmosféru a spád. Kjelin má navíc i cit pro výběr hlavních herců (viz Dobrá pověst nade vše), tudíž existuje vysoká pravděpodobnost kvalitní zábavy. Troufám si říct, že excelentní výkon zde podal Dick van Dyke a zároveň jeho české alter ego Ladislav Frej. Mnoho herců si pravděpodobně myslelo, že hrát vraha lze pouze tím, že budou divně vypadat a divně se chovat. Chyba lávky. To nestačí. Van Dyke představuje vše, co lze od pořádného vraha očekávat – úlisnost, sebevědomí i ledový klid. Jeho postava profesionálního fotografa je dobře vystavěna, postupně se zvyšující nenávist vůči Columbovi a jeho dedukčním metodám je téměř hmatatelná. A i styl, s jakým si sám pod sebou uříznul větev, je navýsost elegantní. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vy pracujete v přestrojení, poručíku. Zastřelit svázánou ženu? I takový může být vrah v tomto seriálu... Jeden z úplných top dílů, kde nechybí skvělý záporák v podání Dicka Van Dykea (výborně ho dabuje Ladislav Frej), zajímavě provedený zločin a hlavně vynikající závěrečné usvědčení vraha, jenž se chytí do dobře připravené pasti, kterou mu poručík nachystal. Navíc je zde ona legendární jízda autem, kdy Columbo veze dopravního inspektora, kterého tím vyděsí k smrti. Klasika. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Byl jste svědkem toho, co udělal?“ ,,Ano, poručíku.“ Rozhodně se jedná o zatím nejlepší díl Columba, co jsem viděl. V tomto díle dostává poručík pořádnou sodu, nejdříve od altruismem překypující jeptišky, později od pedantního učitele autoškoly. Vše, co dělá Columba charakteristickým je zde prostě dovedeno do dokonalosti. Vražda, která má sice od začátku své mouchy je usvědčena naprosto dokonale. Záporák je charismatický a přesvědčivý, škoda jen, že ho poručík nedohání k šílenství jako jiné ze svých obětí. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

( POZOR !! OBSAHUJE SPOILERY !! ) "Ale vy mi nerozumíte, sestro, já jsem od policie !! Poručík Columbo !! Pracuji tu na případu !!" - "Oooh, taaak !! Vy jste v přestrojení !! Vy jste chytrý poručíku !! Víte, že jste obelstil i mě ??" ;) Tak tahle epizoda patří jednoznačně k tomu nejlepšímu, co bylo v rámci seriálu Columbo vůbec natočeno, když se právě Obrácený negativ chápe vlastně všech motivů, které činí geniálně schematickou detektivní záležitost tak zábavnou a okouzlující, a to rozhodně i Alfu Kjellinovi, bezejmennému Švédovi na režisérské sesli, navzdory.. Scénář producenta Petera Fishera nabízí divákovi hned několik nesmírně vtipných pasáží, kdy je Columbo omylem považován za bezdomovce, scény z chudobince, kdy nejprve hovoří s věčně nacamraným svědkem střelby a následně se není schopen domluvit s řádovou sestrou v podobě Joyce Van Patten, rozhodně patří mezi ty divácky nejvděčnější i nejpovedenější.. Celá tato epizodka vlastně neustále plynule střídá momenty vážnější s těmi humorně odlehčenými, kdy si tvůrci berou na paškál a střílí také z Columbova legendárního vraku Peugeotu, ostatně ta jízda s instruktorem z autoškoly, kterého si střihnul John Ashton alias seržant Taggart z Policajta z Beverly Hills, mě naprosto odrovnala, dojde samozřejmě i na typický střet detektiva a moderních technologií, tentokrát v podobě fotoaparátů a fotek obecně.. Rozhodně si nemyslím, že by se Obrácený negativ nějak vlekl, protože po těch opravdu nudných či hluchých místech tu není ani stopy, nezaujatého diváka by mohla odradit snad jen nezvykle dlouhá expozice, výstižné slovo pro tento díl, kdy padouch Paul Galesko osnuje svůj podlý plán !! Ani právě Galesko se mi nezdál špatný, naopak mě hlavní záporák výborného Dicka Van Dykea, jojo, vzpomeňte si třeba jen na jeho kominíčka z Merry Poppins a nepochopíte tu změnu, hodně bavil, když se znovu stylizuje do role zločince, který nakonec doplatí na svoji přílišnou nadutost a sebejistotu, kterou v něm Falkův Columbo jako na oko hloupoučký buldok, co se zakousne do nohavice a už nepustí, zcela záměrně ještě posiluje, sbírá další a další střípky důkazů, aby ho nakonec chytil do pasti vyrobené ze zločincových vlastních lží !! Konečné usvědčení se neskutečně podařilo, když přiznávám, že na ty kousíčky novin po střihání jsem zapomněl i já, a tak spolu s výbornou hudební složkou, vycházkovým tempem vyprávění, velkou spoustou výborných herců a geniálními dialogy činí z Columbo: Negative Reaction naprosto jedinečný zářez do série.. Jen mě tak napadá, že kdyby Van Dykeův Paul Galesko nebyl takové naduté hovado, jeden by ho snad i politoval, protože ta manželka, Antoinette Bower jistě promine, by k smrti rozčilovala i větší kliďase..;) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • V době natáčení byl Dick Van Dyke mluvčím kamer Kodak Instamatic (film o velikosti 110) v řadě televizních a tiskových reklam. (Epistemolog)

Reklama

Reklama