Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný losangelský kouzelník Velký Santini je ve skutečnosti bývalý příslušník SS, četař Stefan Müller. Majitel kabaretu a jeho zaměstnavatel Jesse Jerome to ví a již léta Santiniho vydírá hrozbou, že vše vyzradí imigračnímu úřadu. Santini proto spáchá dokonale připravenou vraždu – nechá se před publikem jako obvykle zamknout do kovové skříně a potopit do nádrže s vodou. Ve skutečnosti během triku vyklouzne padacími dveřmi a Jeromeho v zákulisí zabije. Poručík Columbo z oddělení vražd však se však řídí tvrdými fakty, nikoliv kouzelnickými triky... (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je jeden ze dvou, nebo tří dílů, ve kterých se jedná o kouzla a iluze, byť tentokrát ne moc povedené („Já myslel, že jsem spáchal dokonalou vraždu.“ „Dokonalá vražda neexistuje, to je jen iluze!“). Tenhle díl mám moc rád, charismatický padouch Jack Cassidy, je v něm vystavený životní zkoušce („Je to otázka mého alibi?“ „Ne pane, je to jen otázka mého hlášení.“), ve které nemůže zvítězit. Dozvíme se taky tajemství geniality poručíka, a to ve chvíli, kdy dostane od manželky nový plášť: „Musím si sundat ten plášť, nemyslí mi to v něm.“ Věru ten starý pomačkaný pršák má něco do sebe... :-) Jednoznačně 5 hvězdiček - 100%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Máte podezřelého? - Ano, ale ještě neznáme Váš motiv." Souboj magických schopností Velkého Santiniho a Šilhavého Columba samozřejmě měl tradičního vítěze, ale cesta k vítězství se tentokrát složitě klikatila přes akvárium, padací dveře, kuchyň, gilotinu a nový baloňák. Mně tedy Columbovo kouzlení dost bavilo, zejména špičkový trik s obálkami byl vrcholem iluze, po jehož zhlédnutí by pánové Houdini, Copperfield, Brown či Kožíšek spáchali harakiri skládacím mečem. ()

Reklama

Pilsnerman 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale díl je jedním z mnoha příkladů "Columbovek", kde poručík nenajde usvědčující důkaz. Columbo dokázal, že Santini měl motiv zaměstnavatele zabít, a našel způsob, jak MOHL kouzelník zločin spáchat. Ničeho, co by připomínalo přímý důkaz, se ale v dílu nedočkáme. Nejsem právník, ale jsem přesvědčen, že výřečný advokát by Santiniho obvinění zprostil. Přes absenci "corpu delikti" však patří díl mezi nejlepší. Vražda je spáchána nápaditě a téměř dokonale; kvalitu epizody umocňuje výkon Jacka Cassidiho a temné prostředí kouzelnického kabaretu, v němž se vražda vyšetřuje. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jack Cassidy po tretikrat ako vrah a znova odviedol skvely vykon. Spôsob vrazdy bol tentoraz priemerny, ale Columbo bude musiet odhalit este motiv vrazdy. Nastastie vrah sa dopusti jednej osudnej chyby. Pri vysetrovani mu pomaha mlady porucik Wilson, ktory sa prvykrat objavil v epizode Džungle ve skleníku a znova tvoria skvelu komicku dvojku. Columbo ma v tejto epizode novy kabat, ktory mu nesedi a hlada zamienky ako sa ho zbavit. :) Vysledkom je diel, ktory patri k tym kvalitnejsim. 8/10. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z řady těch nejlepších dílů. Jack Cassidy patří k elitě columbovských vrahů (nejen kvůli Santinimu) a zde to jen dokázal. Pro mě je to sice nesympatický grázl, ale právě proto je tak dobrý. V epizodě se dozvídáme tajemství mnoha kouzelnických triků (třeba ten s gilotinou byl poté použit v epizodě "Columbo jde pod gilotinu) a celý tento díl má takovou příjemnou atmosféru, kterou umocňuje jemný humor (nelibost k novému kabátu, mladý neotrkaný asistent,...). Snad jen ta závěrečná pointa mi přišla na celé této epizodě nejslabší (pozor na možné spoilery). Columbo tedy dostal Santiniho pěkně a přesně věděl, jak vraždil, ale kde měl opravdový důkaz? Měl jen důkaz, že Jerome psal udavačský dopis, ale to bylo všechno. Neměl žádný hmatatelný důkaz, že Santini skutečně vraždil, že nebyl ve sklepě nebo že mluvil s číšníkem přes mikrofon. Jen věděl, jak to udělal. A pokud se Santini nepřiznal (což jsme neviděli), tak za tohle by ho mohl každý druhý právník dostat na svobodu. No zřejmě o tom nesmím takto přemýšlet :-) ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Jack Cassidy (Santini) zomrel v roku, keď bola táto epizóda vydaná. (ČSFD)
  • Jediná epizoda seriálu, ve které má poručík Columbo (Peter Falk) na sobě něco jiného, než svůj tradiční baloňák. (raininface)
  • Jack Cassidy si zahrál Columbova soupeře hned třikrát. Poprvé to bylo v epizodě Vražda podle knihy (1971), podruhé v roce 1973 v epizodě Vydat nebo zemřít a napotřetí právě zde, v epizodě Kouzelné alibi (1976). Bohužel to bylo jeho poslední představení v seriálu, neboť ještě téhož roku tento herec zemřel. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama