Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec Nicolas Cage svůj režijní debut zasadil do jižanského prostředí New Orleans. Mladík Sonny Phillips (James Franco) v roce 1981 opouští armádu. Než do ní nastoupil, pracoval na ulici jako gigolo pro svoji matku. K tomu se teď nechce vracet. Kamarád z vojny mu slíbil práci, ale nějak to nevychází. Sonny musí najít sílu k tomu, aby se vyrovnal se životem i sám se sebou. (Morien)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

harfuska 

všechny recenze uživatele

Kejdž sa nám teda poriadne vybláznil. Nič iné som od neho ani nečakala. Podarilo sa mu natočiť výbornú životnú drámu a vybral si na to naozaj dobrý mančaft. Franco má to kurvenie bezpochyby v krvi, a v uniforme policajta bol naozaj na zožranie. A jeho mamička, ktorá robí synčekovi pasáčka, si svoju hystériu tiež naplno užívala a ja som si to užívala s nimi. Kejdž tam napasoval všetko, čo ho vystihuje – sex, drogy, bitku, hystériu, nadávky.. a tak to má byť! Tak sa mi to páči! ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sonny je typický malý veľký film. Hrozne sympatický. Nemá žiadne prehnané ambície umelecké ani komerčné, nechce ničím prekvapovať ani šokovať, napriek tomu pôsobí príjemne, sviežo a neopozerane. Asi preto, že banálna story je podaná neuveriteľne farbisto a dokáže sa neuveriteľne nepríjemne (alebo snáď príjemne, neviem) trafiť do divákovej Achillovej päty a pritom je úplne jedno, či divák je gigolo alebo nie. Cageov režijný debut je oproti režijnému debutu takého Matta Dillona kvalitatívne nezrovnateľný. Cage si s nostalgiou zaspomínal na svoje (možno nielen filmové :-) začiatky a v celkom zjavnej nadväznosti na vlnu "sociálnych" snímok z prelomu 70. a 80. rokov (okrem Coppolu či Scorseseho ma napadá trebárs skvelé Brooksovo "Hľadanie pána Goodbara" s Diane Keaton a Richardom Gere) nakrútil príbeh, ktorého sila je v jednoduchosti, otvorenosti a úprimnosti ohlodanej až na kosť. Nejaké to malé klišé tam síce je, ale je veľmi štýlové a teda sexy. Kolosálne skľučujúce frustrácie hlavného hrdinu sú také intenzívne, že nejaký ten divák ich nebude ani tak sledovať, ako skôr skutočne prežívať. Odhliadnuc od k zblázneniu sympatickej štetky "Mini" Suvari a tradične charizmatického Harry D. Stantona (mimochodom, všimnite si, že ten chlapík niekedy v roku 1979 zabudol starnúť), výrazne "výstavné" mi prídu predovšetkým kreácie hlavného hrdinu a jeho "osudovej" ženy. Angličanka Brenda Blethyn si svoju rolu dominantnej a hysterickej matky evidentne vychutnala, keďže tu mohla uplatniť svoj prirodzený sklon k expresívnemu herectvu a jej príšerné krákanie citlivo balansuje na ostrí toho, čo je "ešte (kvalitný) portrét" a "už (lacná) karikatúra". James Franco, známy hĺbavou povahou a intelektuálnymi záujmami nezostáva nič dlžný svojmu doznaniu, podľa ktorého nie je hercom, ktorý predstiera, skôr tým, ktorý - parafrázujem - len reguluje svoje prirodzené zameranie, tj. image romanticky rozorvaného hrdinu či trpiteľa biblických parametrov mu jednoducho "patrí". Všetko hore spomenuté dohromady dáva (minimálne) štyri hviezdičky. Posledná je za Jamesa Franca, tentoraz nie za kvalitu či nekvalitu hereckého (alebo akého) výkonu, ale za to, čomu Monika Valentová hovorí "přirozená existence na plátně", či presnejšie - za púhy "výskyt". Pokiaľ totiž bude existovať fenomén filmovej hviezdy, budú existovať i fanúšikovia, ktorí si túto hviezdu symbolicky prenesú do výsledného hodnotenia ako určitý "guilty pleasure" bonus (zvlášť ak hviezda toho na sebe veľa nemá). Možno povrchný pohľad na vec, ale je mi fajn :-) ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Ja teda neviem, celkom som sa tešila, ale film nakoniec vyznieva akosi do prázdna. Sex, drogy, bitka, hystéria aj nadávky skutočne boli tak, ako mali byť, ale mne sa nepáčil ten zbytok. Mohla to byť oveľa silnejšia vzťahová dráma, malo to nábeh aj na zaujímavý vývoj postavy, ale zaseklo sa to niekde uprostred, jednoducho to nevyvrcholilo - príbeh teda určite nie. Aj keď sa vôbec nesťažujem, nepresvedčil ma ani ten Franco bez trička... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nicolas musel mít při svém debutu docela propocené triko, ale jo, ještě trochu vybrousit a bylo by to skvělý, škoda, že na to dupnul skoro až ke konci. Ono to skutečně bylo jenom "o tom" a jak si Sonny myslel, že z toho není únik. Snaha byla, ale Sonny to nezvládnul, tudíž jak a kde hledat nějaký smysl života? Našel nakonec malá vrátka, kterými by před maminou z toho marastu zdrhnul ?........ Brenda byla výborná jako vždy s tím jejím hysterickým podtónem to nemělo chybu. Mena byla roztomilá a abych pravdu řekla, moc toho o ní nevím, ale tady má ode mě jedničku s hvězdičkou, no a konečně Franco alias Sonny má celkem slušně na svůj věk našlápnuto. Vizáž přímo láká, aby naše ženské očko po něm mrklo ještě v nějakém jeho jiném filmu nebo na nějakou jeho režijní práci. Jak jsem se dívala, čeká ho v budoucích letech docela velký maraton. Budiž mu to přáno, byl gigolo jak vyšitej. Za mě je to slabší čtyřka, škoda Nicolasi. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nemusí být vždycky dobré, co pro své dítě chceme... Krásný, smutný a nestranně pojatý příběh o odhodlání změnit svůj život, vymanit se z okovů zvyku a očistit se - ale půjde to ještě? Chce to maličkost - najít v tomhle zasviněném světě alespoň jeden jediný vzor, jednu nepokryteckou duši, která by pomohla překonat profesní deformaci s lákadlem rychlých prachů a vyměnit ji za budoucnost, ve které sice bude nutno opustit svou stranu plotu a zdědit tak další řadu problémů té venkovní - na život bez opovržení by to ale pro začátek mohlo stačit... Brenda Blethyn přesná jako vždy, James Franco je milááášek ♥ a Nicolas Cage se v mých očích konečně pochlapil. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Nicolas Cage obsadil do hlavní role Jamese Franca na základě jeho výkonu ve filmu James Dean (2001). Z herců se při natáčení stali velcí přátelé. Ve stejném době si měl i Cage zahrát postavu Francova otce ve filmu Spider-Man (2002), ale kvůli jinému projektu musel roli odmítnout. Franco si o pár let později údajně střihnul alespoň epizodní roli v Cageově snímku Rituál (2006). (Edgerton)
  • James Franco jel v rámci přípravy na svou roli do New Orleans a pokusil se promluvit s některými skutečnými prostitutkami na Santa Monica Boulevard. Prostitutky ale trvaly na tom, aby se mohly dotknout jeho penisu, aby se ujistily, že není policista v utajení. (Zbranicus)

Reklama

Reklama