Reklama

Reklama

Tráva - dějiny hulení

(festivalový název)
  • Česko Tráva: Historie marihuany (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dokument Grass pojednává o vývoji přístupu americké veřejnosti a legislativy k marihuaně. Film se zaobírá celým 20. stoletím, které bylo plné demagogie a účelných manipulací s lidmi. Vláda potřebovala, aby lidé uvěřili, že marihuana je nebezpečná stejně nebo více jako tvrdé drogy. Součástí dokumentu jsou dobové záběry na kterých můžeme vidět lidi pod "vlivem" marihuany, mající sexuální orgie či šílenost. Dále uvidíme vládní opatření, která byla zavedena pod roušku boje proti marihuaně za účelem legalizace omezení práv mexického obyvatelstva. S tímto také souvisí nekončící válka proti drogám a s tím plynoucí astronomické výdaje na ni.... (culas)

(více)

Recenze (14)

Toshiro 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o boji americké vlády proti marihuaně. Dokument je trochu kampaň za marihuanu, ale to mu neubírá na zajímavosti a obsahuje řadu informací. Jsem vcelku rád, že u nás jsem si mohl experimentem s trávou projít bez perzekuce státem. Můj dnešní názor je takový, že marihuana je prostě droga jako všechny ostatní, stejně jako cigarety a alkohol. Její využívání musí být spojeno s hlubokou znalostí a ne módním trendem následovaným fyzickou závislostí. To ale neznamená, že je třeba je třeba je zakazovat zákonem. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Režie: Ron Mann. Pěkný a hlavně zábavný "dokument", který má veeelmi speciální střih a zřejmě nenápadně manipuluje s historií a fakty, což mi ale moc nevadí - jde tu především o ty naprosto úžasné scény ze starých filmů. Uplně nejvíc mě dostal paranoidní kuřák marihuany z kultovního filmu Reefer Madness (1936), který se šíleným zábleskem v očích nařizuje ženě u klavíru: Hrajte rychleji...rychleji...ještě rychleji...hrajte rychleji! Já vím co chcete..chcete mě zabít! :D PS: co se týče "kinejova" komentáře: objektivní dokument to teda vážně moc není a film se SNAŽÍ říct názor - jen nám promítá staré materiály, což je ale ještě komentováno Woody Harrelsonem ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Výbrorný objektivní dokument o hisotrii hulení v Americe. Nejlepší jsou propagační materiály natočené vládou. opravdu výplach, naše československé filmové týdeníky jsou proti tomu hadr. Úplná dikatura. A to nemyslim ironicky. Jsem rád, že v takové zemi jako je Amerika, nemusím žít. Jsem přesvědčen, že jsme momentálně více svobodná země. Obdobím hulení jsem si taky prošel, a mám k němu určité výhrady, ale to co provadí testosteronem přetékající americká vláda je fakt až moc. Film se nesnaží říct žádný názor, jen nám promítá staré materiály. ()

JIP.XF.cz 

všechny recenze uživatele

Zajímavě podané shrnutí tohoto aspektu amerických dějin. V některých aspektech mi přišlo, že dokument nevyužil možný potenciál celého sto let trvajícího skandálu. Dokument se zaměřuje čistě na rekreační (zne)užívání, ale nezazněla tam ani zmínka o lékařském potenciálu konopí. Nezmiňují se v něm ohromné ztráty z hlediska nevyužitého přínosu pro úplnou absenci výzkumu lékařského využití po celou tu dobu. Dále tam sice průběžně vyčíslují přímé náklady na předem prohraný boj, ale nezazněl tam ani přibližný odhad ztrát z toho, že jinak bezúhonní američani nemohli být kvůli pár zákonům pro svou zemi přínosem (kvůli takové blbosti jako konopí). Zachované dobové manipulativní ukázky jsou největším přínosem tohoto dokumentu. V podstatě kvůli nim jsem to shlédnul až do konce. Dostal mě například ten "kravaťák bojující proti konopí" a přitom při rozhovoru "hulící" (nevím co) uvnitř místnosti! Mimochodem mi osobně všichni zde ztvárnění protagonisté boje proti konopí připadli buď silně unavení nebo pod vlivem nějaké substance. Těžko uvěřit, že dobové herecké ztvárnění lidí "pod vlivem konopí" nebylo myšleno jako parodie. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Potěší ty, kteří jsou pro legalizaci a doufejme, že poučí ty ostatní (slovem "potěší" myslím to, že se vyrobil film, kterej MJ neodsuzuje a líčí jako neškodnou drogu. slovem "potěší" nemyslím vývoj přístupu k této rostlině). Je jasný, že je to braný jen z jedné strany, ale ta druhá strana se cpe všude jinde. Potěší množství retro záběrů. Jedniný, co mi vadilo, byly nepovedené záběry v jednotlivých ukázkách (bylo jich tam moc a nevím, jestli chtěly zesměšňit tupé myšlení a chování protagonistů nebo proč). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Woody Harrelson film okomentoval bez nároku na honorář. (JayZak)

Reklama

Reklama