Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka. V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva". Držitel osmnácti světových rekordů Emil Zátopek se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu Davida Ondříčka ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Moje příprava na stejnojmenný hraný film. Myslím, že je zde vše naprosto jasné a inteligentní člověk pochopí, že pokud někdo chtěl být v té době výjimečný, a měl na to, tak musel občas i sklopit hlavu. Nebo mohl hrdě dělat ve skladu a neukázat světu, že na to má. Co se týká dokumentu a jeho zpracování, spousta hodnotitelů by to natočila trochu jinak. Otázkou je, proč něco takového sami opravdu někdy nezkusili natočit. Odpovědí je, že si určitě neumí sami správně natočit ani pivo. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

TV film natočený k příležitosti zahájení olympijských her v Riu 2016. Dokument je bohatý na filmové záznamy ze slavných běžeckých závodů našeho legendárního atleta. Doplněný je o rozhovory s pamětníky Danou Zátopkovou, francouzským vytrvalcem Alainem Mimounem a dalšími. Kamera zavítá i na tehdejší olympijský stadion v Helsinkách a připomene tehdejší atmosféru. Jakýsi most do současnosti představují rozhovory se současnými českými sportovci, kteří přijímají výjimečnost Zátopkových výkonů a přebírají jeho odkaz do dnešní doby. Nicméně k tomu, aby šlo o skutečně plnohodnotný dokument, mi chybí více informací z Emilova dětství a běžeckých začátků. A vadí mi, že je téměř ignorováno posledních 40 let Emilova života. Nezbývá než přijmout fakt, že v tomto dokumentu šlo skutečně pouze o myšlenku olympismu. Faktem je, že postava Emila Zátopka by si zasloužila obsáhlejší dokument. Nebýt to pro mě tolik srdcová záležitost, musel bych jít s hodnocením ještě o stupínek níž. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dost mě zklamalo, že se dokument zastavil těsně za posledním Zátopkovým triumfem, a jeho dalšímu životu (kde to začalo teprve být z hlediska "občanského" zajímavé) se ani náznakem nevěnoval. I když je pravda, že příspěvky zahraničních historiků a Zátopkových soupeřů byly obohacující, dá se říct, že je to téměř ostuda, jít jen po obecně známých vítězstvích, jakkoliv jsou po zásluze ve své nepochopitelnosti legendární. Nebo jinak - je to dokonale splněná zakázka olympijského výboru k příležitosti Her, na téma "síla vůle, čistota sportu a takové ty věci". Ale jako dokument o osobě Emila Zátopka je to promarněná příležitost. Smířlivých 70%, protože i tak to za vidění stojí. Ve srovnání s Věrou 68 škoda mluvit... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tuším, že manželé Zátopkovi byli natolik výjimeční, že si tenhle životopisný dokument zasloužili.. Mýma očima tomu nic nechybí, vše podstatné z jejich života tu je a sledovat archivní záběry je čirým potěšením, pro mě hodně emotivní.. Krásné ohlédnutí za kariérou atletického páru, o kterém mluvil, psal a fandil mu celý svět.. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Nový český dokument, jenž pojednává o fenomenálním běžci Emil Zátopkovi od Davida Ondříčka. Autor ukazuje běžecké začátky, nové tréninkové metody i nejslavnější chvíle této sportovní legendy. Zajímavé jsou útržky ze Zátopkova života, které vyprávějí jeho blízcí. Především manželka Dana Zátopková, přátelé, historici ale i někteří bývalí rivalové. Vtipná je také část, kdy současní vrcholoví sportovci či trenéři zkoušejí některé jeho tréninkové postupy. Ve výsledku velmi dobře zpracovaný film o čtyřnásobném olympijském vítězi a také muži, který jednoduše miloval běhání. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama