Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

shantim 

všechny recenze uživatele

Pěkně natočená kriminálka, ve které se docela zajímavě propojují komediální prvky s detektivními. Skvěle vykreslené jsou postavy vědců oplývající jasnými atributy, jakými jsou plnovous, brýle, vytříbená mluva, domýšlivost a disciplinární přesnost. Za zmínku stojí rozhodně i komediálně laděný vztah vyšetřovatele Exnera a studentky Kamily. Korunu celému dílku pak nasazuje Liškova laškovná hudba, která působí někdy velmi temně a drsně a jindy zase vesele a rozverně. Právě toto střídání hudbebních poloh diváka vede a napovídá mu, kdy se odehrává něco vážného a kdy naopak nastává chvilka odlehčení a veselí. No prostě jsem se skvěle bavil a oceňuji film 74% hvězdiček. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Psal jsem u filmu Smrt talentovaného ševce, že Jiří Kodet je nejlepší kapitán Exner. Jiří Vala ale rozhodně též není nejhorší. Ovšem Kodet mnohem víc působil dojmem, že je holkař. Poklad byzantského kupce není špatná kriminálka. Ovšem snaha o nadsázku a komediální prvky je více než patrná. Hlavně v některých až bizarních dialozích či hudbě. K mému překvapení to však detektivce neubírá ba právě naopak. Souhrnem je pak třeba dodat, že dohromady se seriálem a ostatními filmy je tento snímek nejlepším ztvárněním jakéhokoli příběhu s Michalem Exnerem. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Tohle je doslova skvěle natočená slátanina. Samotná detektivka je plná fantastických a naprosto nepravděpodobných zvratů, veřejná bezpečnost připomíná něco mezi policií z amerických kriminálek a Jamesem Bondem, odporná archeologická linka naoprosto nepravděpodobná a obecně notně mimo. K tomu přičtěme řadu bodrých, rázovitých postaviček, které ovšem patří do úplně jiného filmu... Kdybyste mi pustli jakýchkoli pět minut tohodle filmu, dám tomu bez váhání čtyři až pět hvězdiček. Viděno vcelku ovšem pochybuji i o těch třech. Pitomost pozoruhodná především tím, s jakým nasazením se jí zúčastnili herci i kameraman. Jen a jedině pro ten skvělý look a herce hrající jak o živou to u mě není není odpad... Celkový dojem: 55% Zajímavé komentáře: Adam Bernau ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Exner je určitě největším a nejcharismatičtějším vyšetřovatelem v pravda poněkud tristní konkurenci ostatních českých kolegů. Exnergirl v podání Gabriely Vránové se taky celkem povedla. Škoda jen, že padouch se dal odhalit hned na začátku, protože to s postranními pohledy, odměřeným jednáním a módním doplňkem na nose, který se v socialismu moc nenosil, fakt přehnal. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Erbenovy detektivky s Exnerem se vyznačovaly zvláštní, osvěžující pokleslostí, ve své době u nás ojedinělou. Erben volí efektní zápletky a Exnerovy metody jsou dvojnásob vybájené, vezmeme-li v úvahu, že měl být příslušníkem Veřejné bezpečnosti. Podskalského scénář podtrhl humorné aspekty příběhu a pobaví i pár docela odvážných hlášek. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)
  • Interiér archeologického ústavu se točil v Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy (Viničná 7, Praha - Nové Město), zatímco exteriér v zadním traktu Archeologického ústavu Akademie věd ČR (Letenská 4, Praha - Malá Strana). (sator)
  • Objekt archeologického naleziště je stále zachován v původním stavu v obci Bylany na Kutnohorsku. Na vchodu do objektu stále visí původní cedule „Archeologický výzkum“, na které byl nápis pro film upraven na „Běloves“. (Standik24)

Reklama

Reklama