Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (422)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 6/10 Děj 8/10 Hudba 9/10 Efekty 9/10/// +mimořádně dobré technické zpracování, mistrovsky budovaná atmosféra, prvotřídní práce se světlem a se zvukem -trošku vadili herci (i když se snažili), některé dialogy/// Wow, myslel jsem si že u toho nudou usnu. Ale popravdě žasnu. Tak starej film mě skoro vystrašil. Moc nechybělo a musel jsem po sobě ulízet (zrovna jsem si vařil kávu) :-). A být mě, řekněme o pár let míň, tak nevím co bych dělal. Tohle se prostě po hororové stránce opravdu povedlo (kam se na to hrabe třeba Kruh?) a to že tomu je víc jak 25 let? No a, pokud pominu trošičku směšnější některé efekty, tak není co vytknout. Atmosféra je i dnes hodně hustá. Přiznám se, že trošku si pletu série Vymítač ďábla, Satan přichází (The Omen) a tady tuhle. Doteď jsem se k některým dílům ještě nedostal, ale teď už aspoň vím co je to Poltergeist./// Celkem 80%/// ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Výtečný rodinný spielbergovský horror, který byl přístupný dětem. No nevím, vidět tohle tehdy v šesti či sedmi, tak už v životě nespím v posteli sám. Ovšem film to mohl být ještě o řád lepší, kdyby se tolik neopájel tehdejšími technickými vymoženostmi a nevršil efekty jen pro efekty, které však dnes chtě nechtě působí směšně. Chybí jim punc nadčasovosti a ruší to jinak pečlivě budovanou atmosféru. Přitom když si tvůrci vystačí čistě se šuměním televize, modrým světlem zpoza dveří, vědmou citlivě rodiče informující o "Bestii za oponou", nehybným šášulou u dětské postýlky (s vetřelčím plakátem v pozadí), Goldsmithovou hudbou. praktickými efekty či rovnou pravými lidskými ostatky, tak to umí být řádně působivé i dnes. Je v tom prostě cítit určitý rozpor, který se projevuje v nejednom aspektu. Nejznatelnější to v závěrečné půlhodině, kdy se nejdříve dostane ke slovu regulérní finále (Aťka Janoušková versus Záhrobí) a konec. Jenže místo titulků následuje rovnou druhý díl v podobě druhého regulérního finále, které se však nese ve zcela jiném duchu. A obě jsou výtečná, byť mnohem raději mám to druhé. Poltergeist měl být kratší, měl se méně spoléhat na „CGI“ efekty a neměl na něm být tolik znatelný nesoulad mezi Hooperovou a Spielbergovou vizí. I přesto (či dílem právě proto) je to dodnes film, který spolehlivě najdete v každém pořádném žebříčku nejzásadnějších žánrových filmů. A najdete ho tam právem. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mainstreamový horror 80. let pro celou rodinu z dílny Stevena Spielberga... pokud jste v tomto směru fanoušky, klidně si k mému hodnocení přidejte nějakou tu hvězdičku navíc. Protiví-li se vám tenhle druh filmu, naopak uberte. Já jsem u Poltergeista tak nějak uprostřed. Uznávám kvalitní filmařské řemeslo včetně stále funkčních triků, stupňující se napětí na mě v mnoha scénách zafungovalo, líbila se mi na horrorový žánr i často netradičně příjemná atmosféra (mimo dramatickou akci). I trochu vtipu se najde a třeba ten úplný konec se záběrem na chodník před novým ubytováním, dovršený libozvučnou Goldsmithovou je natočen úžasně, přímo poeticky. Díky těmto aspektům byl celý tento spektákl pro mě určitě snesitelnější, než třeba jiný tematicky spřízněný hollywoodský hit téže doby Krotitelé duchů (1984). Plakáty s hrdiny ze Star Wars na zdech dětských pokojů sice neocením, ale nevadí mi. Na druhé straně tu máme zase ten námět paranormálních jevů s duchy měnící se v nekompromisně útočící ozrutná monstra, což je prostě něco, což můj rozum asi nedokáže pobrat a vysvětlit si smysl podobných zápletek natolik, aby to ve mě vzbudilo plný zájem o děj. Ještě pak víc, jde-li o mainstreamový US rodinný horror, kde je jediný možný konec vlastně předem jasný. Nejvíc na mě ono zlo určitě působilo ve chvílích, kdy zůstávalo neviditelným. [55%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na slovenskej verzii internetovej encyklopédie Wikipédia sa píše: "Slovo poltegreist je nemeckého pôvodu (v preklade búchajúci, hlučný duch) a označuje nevysvetliteľný jav, pri ktorom sa v ľudských obydliach bez jasnej príčiny ozývajú nevysvetliteľné zvuky a často dochádza i k pohybu predmetov ako presúvanie nábytku, rozbýjanie riadu a pod." Svoje by o tom vedeli povedať aj členovia rodiny Freelingovcov, hlavní hrdinovia filmovej trilógie „Poltergeist“. Úvodný film, v réžii horrorového priekopníka Tobe Hoopera a v produkciu hollywoodskeho perfekcionalistu Stevena Spielberga, je dodnes jedných z najlepších duchárských snímkov, čo som videl. Na svoju dobu naozaj výborné špeciálne efekty. Dokonalé hudobné doprovody Jerryho Goldsmitha. Premyslený Spielbergov scenár. Dobrí herci. Predovšetkým obdivujem herecký talent malej Heather O´Rourke. To ako zahrala blonďavú Carol Anne je s prihliadnutím na jej vek niečo neuveriteľné. **** ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Sakra, asi jsem v úvodních titulcích přehlédl jména Duchovny a Anderson... Slušný horor s výbornými scénami, výbornými herci a s megalomním finále. Nejděsivějšími momenty jsou dětský křik a závěrečné povstání obyvatelů zastavěného hřbitova. Spousta momentů by nikdy nebyla komplexních bez hudby Jerryho Goldsmithe. Kdyby byl film nahuštěn do devadesáti minut, čímž by se zbavil nudnějších řečnických pasáží, mohl být ještě lepší. A jaké že z něj plyne ponaučení?? Dohlížet na ratolesti 24 hodin denně, zjistit si původní využití svého pozemku a hlavně vypínat na noc bednu, popř. nezplodit tolik citlivé a zvídavé dítě... 10,5 miliónů dolarů(rozpočet)/76,5 miliónů dolarů(výdělek v USA) ()

Galerie (93)

Zajímavosti (67)

  • S údajným prekliatím filmu súvisí aj fakt, že keď si po prvom natáčacom dni skontrolovali kameraman a jeho asistenti natočené zábery, zistili, že sú prázdne. Páska pritom bola založená správne. (8HitBoy)
  • Okrem toho, že melódia americkej hymny zaznie vo filme hneď dvakrát (1. a 20. minúta), číta otec Carol Anne v posteli knihu o vtedajšom prezidentovi Ronaldovi Reaganovi, s názvom „Reagan the Man the President“ (14. minúta). (Paldiny)

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

29.04.2012

Přestože dnes točí vysokorozpočtové trikové podívané pro masové publikum (Sam Raimi dokončuje fantasy Oz the Great and Powerful, del Toro právě zahájil natáčení monster filmu Pacific Rim),… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Reklama

Reklama