Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklidný život jedné kalifornské rodiny naruší síly z onoho světa, které se zabydlí v jejím domě na předměstí. Zpočátku jsou vetřelci jen dva, ale brzy se celý dům změní ve strašidelný zámek. "Návštěva" se v žádném případě nechová přátelsky - a naší nešťastné rodince nejspíš nezbude nic jiného, než co nejrychleji vyklidit pole, aby nepadla za oběť přízrakům. Poltergeist je fascinující, hrůzostrašná a hlavně dynamická podívaná, která vám naočkuje koňskou dávku napětí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (421)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Texas Chainsaw Massacre a E.T. se sešli, aby vytvořili "něco mezi tím". Vznikl asi nejvíce pozitivistický horror všech dob. Je skvělé, že někdo dokázal natočit takový veskrze milý, příjemný a vtipný snímek, který zároveň (pozor!) od začátku do konce zůstává naprosto regulérním horrorem, se vším všudy. Zmáknout něco takového, to je podle mě ukázka pravého mistrovství. A pánové Hooper a Spielberg se tady skutečně rozšoupli. Kromě toho, že je to výtečný horror, je to i film, který dokáže vyvolat v divákovi velmi příjemné pocity. Včetně strachu, samozřejmě: V momentě, kdy malá Carol Ann pronese to své nezapomenutelné "They're here", zamrazí snad každého. Vše výše zmíněné dělá Poltergeista vyjímečným dílem. A zřejmě to i vysvětluje, proč patřil tenhle film v 80.letech k vůbec nejůspěšnějším. PS: Ještě jednou věcí je Poltergeist vyjímečný. Ovšem prozradit to, by byl megaspoiler. :-) ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mainstreamový horror 80. let pro celou rodinu z dílny Stevena Spielberga... pokud jste v tomto směru fanoušky, klidně si k mému hodnocení přidejte nějakou tu hvězdičku navíc. Protiví-li se vám tenhle druh filmu, naopak uberte. Já jsem u Poltergeista tak nějak uprostřed. Uznávám kvalitní filmařské řemeslo včetně stále funkčních triků, stupňující se napětí na mě v mnoha scénách zafungovalo, líbila se mi na horrorový žánr i často netradičně příjemná atmosféra (mimo dramatickou akci). I trochu vtipu se najde a třeba ten úplný konec se záběrem na chodník před novým ubytováním, dovršený libozvučnou Goldsmithovou je natočen úžasně, přímo poeticky. Díky těmto aspektům byl celý tento spektákl pro mě určitě snesitelnější, než třeba jiný tematicky spřízněný hollywoodský hit téže doby Krotitelé duchů (1984). Plakáty s hrdiny ze Star Wars na zdech dětských pokojů sice neocením, ale nevadí mi. Na druhé straně tu máme zase ten námět paranormálních jevů s duchy měnící se v nekompromisně útočící ozrutná monstra, což je prostě něco, což můj rozum asi nedokáže pobrat a vysvětlit si smysl podobných zápletek natolik, aby to ve mě vzbudilo plný zájem o děj. Ještě pak víc, jde-li o mainstreamový US rodinný horror, kde je jediný možný konec vlastně předem jasný. Nejvíc na mě ono zlo určitě působilo ve chvílích, kdy zůstávalo neviditelným. [55%] ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Vidieť to v danom roku vzniku, tak sa asi poseriem strachom... vďaka bohu existenčné problémy boli tak veľké, že táto situácia nemusela nastať. Krásny názov, príznačný... emotívne mi naskakuje husia koža, uúu. Noo neviem, bojím sa uraziť daný snímok, skôr to hodím na "1982". Áno je to tak 1982, neovplivním to, na to som malý pán... Tuším som to videl niekedy v r. 1990 no v tomto období som zase riešil ako nezasrať plienku... taakže, no nič v r.2011, 6/10 dobre no ne?! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Poltergeist patrí k tým šťastným filmom, o ktorých sa hovoria legendy, ktoré už nikto nezničí, či už sú alebo nie sú pravdivé (naozaj natočil Spielberg väčšinu scén?). Ultimátny duchársky horor si však spokojne vystačí i bez podobne veselých historiek z pľacu. Je to dôstojný a sebavedomý kúsok, zaujímavý zvláštnou ale fungujúcou kombináciou rodinného hororu (humor) s plnokrvnou hrôzou (zodieranie kože z tváre, kostry v bazéne, evildeadské znásilnenie stromom) a výborným výkonom Heather O´Rourke (zomrela v r. 1988 ako 13-ročná po dokončení trojky). Diváci boli nadšení, snímku s múdrym rozpočtom ledva 10 miliónov dolárov obdarovali celosvetovou tržbou 123. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina filmu je dokonale natočená plná existenciálneho podtónu a krásnych hlbokých myšlienok o "svete na druhej strane", ktoré najviac ovplyvňuje hrozivá a tajuplná hudba Jerry Goldsmitha. No nasledujúce scény po prvej hodine, postupne objasňujúce celý dej, mi prídu nanajvýš neskutočné a hluché. Spielberg sa nehrá na veľkého maestra hororu, takmer všetky scény sú natočené s mierou a s odhodlaním neurobiť z diváka hlupáka. Nebyť niektorých scén, ktoré prekračovali hranice primeranosti a uveriteľnosti, bolo by to za 5*. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (67)

  • Stephen King měl našlápnuto k napsání scénáře k filmu. Byl by to jeho první scénář pro film, ale obě strany se nedokázaly dohodnout na podmínkách. (EcoTec)
  • Malá Carol Anne ve filmu čelila mnoha „dospělým“ hrůzám. Figura klauna, který se ve filmu nachází, ale představuje dětské strachy samotného Spielberga. (Pavlínka9)
  • Původní název scénáře zněl „It’s Night Time“, tedy „Je čas noci“. (kriplozoik)

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

Del Toro a Raimi: Návrat k hororům

29.04.2012

Přestože dnes točí vysokorozpočtové trikové podívané pro masové publikum (Sam Raimi dokončuje fantasy Oz the Great and Powerful, del Toro právě zahájil natáčení monster filmu Pacific Rim),… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Reklama

Reklama