Reklama

Reklama

Cuadecuc, vampir

Recenze (4)

Matty 

všechny recenze uživatele

Neotřelé sebereflexivní postupy barcelonské filmové školy ve službách upírského hororu. Vysoce kontrastní černobílé šestnáctkové záběry z natáčení barevného Hraběte Draculy od Jesuse Franca jsou namísto původní zvukové stopy provázené znepokojujícímu ruchy a nepatřičnou hudbou Carlese Santose. Dochází tak k přepsání původního díla již v okamžiku jeho zrodu. Tohle včasné podchycení použitých triků ničí iluzi a horor se mění v temnou komedii. Filmu není umožněno, aby nás vyděsil, protože vidíme, čím nás chce ošálit. Kontext vzniku avantgardní subverzivitu doplňuje o politický rozměr – Drákula zde zastupuje zdánlivě nezničitelný frankistický represivní aparát, který však na Španěly apeloval ve své dokončené, děsivější podobě. Portabella tak zpochybňuje hned dvě podoby moci, moc filmu nad divákem a moc Franka nad španělským lidem. Oba, filmové médium i diktátor, musí vytvářet iluze, jimiž by odvedli pozornost od vnitřních mechanismů. Vampir oblbování obojího typu odmítá. Společně s režisérovým katalánským původem a faktem, že se Portabella podílel na produkci zakázané Viridiany, šlo o další z důvodů, proč mohlo film ve Španělsko dlouho vidět jen pár šťastlivců (a proč jej tvůrce nemohl roku 1972 osobně uvést v newyorském Muzeu moderního umění). 70% ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Netušila som , že Mr. Lee sa niekedy oprie o takýto hypnotic visual avant-garde surreál. Celý snímok obťažuje nepríjemne vtieravý sound a je to celé bez jedného jediného dialógu. No tá atmosféra a B&W , to celé pretlačila do nadpriemeru.. Vlastne tie dialógy ani neboli potrebné . A že má v tom prsty aj Jesus Franco ( toho mi síce lekár zakázal ,no atmosféra ho prekryla ) , Ma trochu odrádzalo , ale ten záverečný draculovský monológ a pohľad do JEHO očí si jednoznačne vytrhlo tie 4 bodíky. ( Herbert potešil ). ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Někteří tento netradiční postup Pere Portabelly považují za skvělou ukázku španělské školy, já za poněkud zbytečnou černobílou předělávku již tak nepříliš kvalitního Francova Draculy. Ani barevný originál na mne totiž velký dojem neudělal a tady se na to musím dívat černobíle. Je sice pravda, že místo mluveného slova tu zní opravdu zdařilý hudební doprovod a zvuková kulisa – díky které nedám odpad, ale jinak jsem z toho nějak závratně odvařený nebyl. Ta finální pasáž s Christopherem Lee však opravdu pobaví. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že jde o "neotřelé sebereflexivní postupy", ale současně jde o sice surreálnou, artovou, ale poněkud zbytečnou předělávku Francova Draculy.(50%) ()

Reklama

Reklama