Reklama

Reklama

Bezstarostná jízda

  • USA Easy Rider (více)
Trailer 2

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme... Dnes už klasický film Bezstarostná jízda (1969) byl v době svého vzniku přelomovým dílem, které otevřelo cestu nastupující generaci filmařů do Hollywoodu. Nezávisle natočený snímek, jehož distribuci převzalo studio Columbia, měl svoji premiéru v soutěži MFF v Cannes 1969, odkud si odnesl Cenu za nejlepší debut. V létě pak zahájil svoji pouť americkými a světovými kiny. Stal se velikým hitem (s rozpočtem 340 000 dolarů utržil jen v USA a Kanadě téměř 40 milionů) zejména mezi mládeží, neboť úzce souzněl s jejich tehdejšími pocity a náladami. U nás se film na začátku normalizace nesměl promítat (ač byl zakoupen) a v kinech se objevil až v březnu 1995, kdy na jeho pražskou premiéru zavítal i režisér a představitel hlavní role Dennis Hopper. Tvůrci příběhu dvou mladíků Wyatta a Billyho (jejich jména upomínají na dva proslulé psance Divokého západu Wyatta Earpa a Billyho the Kida), kteří si za peníze utržené za drogy koupí motorky a jedou „objevovat Ameriku“, porušili řadu v Hollywoodu dlouho dodržovaných filmových postupů a pravidel, mj. rezignovali na vývoj postav, vytvořili zcela atypické hrdiny (či antihrdiny), místy zrychlili a ozvláštnili střihovou skladbu (použití flashforwardů jako přechodů mezi scénami), dovolili do té doby běžně nevídanou míru improvizace v dialogu i v hereckém projevu a použili hudební soundtrack jako dějotvorný prvek. Bezstarostná jízda je dnes právem považována za jeden z průkopnických nezávislých snímků. Film byl poctěn i tehdy ještě velmi konzervativní Americkou akademií, která ho nominovala na Oscara ve dvou kategoriích (původní scénář a mužský herecký výkon ve vedlejší roli – J. Nicholson). Představitel zkrachovalého advokáta George Hansona Jack Nicholson tu vytvořil první ze svých mimořádných hereckých kreací a za svůj výkon byl kromě oscarové nominace vyznamenán mj. Cenou newyorských filmových kritiků a Cenou Národní společnosti filmových kritiků. Hlavní role vytvořili Peter Fonda a Dennis Hopper, kteří byli spolu s Terrym Southernem také autory scénáře, a za kamerou stál tehdy ještě málo známý maďarský emigrant Laszlo Kovacs. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (530)

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když svět na dvou kolech mi neříká zhola nic, tenhle film ano. A to i přes poněkud vyčichlé filozofování 60.let. Nevím, co je pravdy na zkazkách o zhulenosti štábu i herců, každopádně film má ve své jednoduchosti, styl, nápad, směr atmosféru i poselství a asi málokdo si dokáže opravdu uvědomit co ve své době mohl znamenat. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hopperove filmy boli obrazovo vždy strhujúco podmanivé & opojné a práve v jeho debute je možné úplne plnokrvne badať jeho rukopis, ktorý sa zachováva až do posledného diela 25 rokov neskôr. Problémom v každom z nich bol ale obsah a mnoho dejových absurdít. Keď však pod palec dostane príbeh, ktorý nevyžaduje akékoľvek scenáristické komplexnosti a v zásade ide len o Harley road trip odyseu po zhippíkovanej Amerike (s občasným reflektovaním aktuálneho spoločenského rozpoloženia) počas transformatívneho roku '69, nevznikne z toho kasový aj divácky prepadák (ako jeho neskoršie diela), ale Easy Rider alias kontrakultúrna modla onej, turbulentnej, dekády. A "screenshotovať" si ho môžem doslova takmer v každom druhom zábere... ♪♫ (x) (x) (x) (6.2.2019) (23.7.2023) (19.8.2023) ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné pocity. Ze začátku neskutečná bída; mezi tou bandou hipíků jsem to chtěl vypnout a dát odpad. Potom se díky Bohu ukázal Nicholson a úroveň šla o několik pater nahoru. Zanedlouho se však bohužel poroučel a zase jsme spadli. Ne přímo do bahna jako na začátku, ale přece znatelně. Potom se mi líbily "sjeté" scény, to jsem si dojem opět vylepšil. To jsem však ještě netušil, že přijde zazdění; už se asi nevědělo, jak dál, nebo scénárista netušil, jak to ukončit, tak tam připsal joudu, který oba hlavní protagonisty bez zjevného důvodu odpráskne. To mi opravdu hlava nebere. Závěr akorát kazí už tak ne zrovna dobrý dojem z filmu... Kupříkladu Svěrákova Jízda se mi líbila mnohem více; z ní na mne ta svoboda, bezstarostnost a pohoda přímo cákaly. Snad všechny hvězdy jdou na vrub Nicholsonovi, neb bez něj by to byla děsná bída... 60% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Když se dívám na ER, říkám si, že tenhle film točil člověk, který měl buď hustě šňupnuto nebo byl tak trochu "crazy". V případě Dennise Hoppera a soudě podle jeho další tvorby (kde měl asi čistou hlavu a tak to byla vesměs nuda) to byly oba vlivy, ne-li ještě další, protože natočit film s minimem nákladů a s partou kámošů, který působí jako by byl filmován v rámci nezávazného tripu, u kterého se všichni velmi dobře baví, a který ač o ničem , je vlastně o všem, to už chce být trochu "crazy". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tahle jízda rozhodně není pro každého...a je těžký pochopit její smysl stejně tak jako smysl života. Dva motorkáři Peter Fonda a Dennis Hopper se prohánějí americkou přírodou na čoprech a užívají života za pochodu neméně skvělé muzice, které velí téměř slavná skladba od Steppenwolf - Born to be Wild Objeví se zde i mladý Jack Nicholson, ale abych pravdu řekl na první pohled bych si ho opravdu nevšiml...Ve filmu se takřka nic neděje ale příjemně to ubíhá až příjde konec a ten musím uznat mi zarazil úsměv na rtech. ()

Galerie (119)

Zajímavosti (59)

  • První záběry Petera Fondy (Wyatt) s motorkou jsou zrcadlově otočeny. Fonda ma pruh na levé straně bundy místo na pravé jako ve zbytku filmu. (dawe82)
  • Název filmu vymyslel spoluscénárista Terry Southern. Peter Fonda to později vysvětlil: „Easy Rider je termín pro kluka, co žije s děvkou. Není to pasák, ale chlápek, co s ní žije. Ona se vrátí z kšeftů a on ji pomiluje. Jinak pije pivo a kouká na televizi. Říká se tomu bezstarostná jízda. A to se stalo v Americe – ze svobody se stala děvka a celá země jela bezstarostnou jízdu.“ (raininface)
  • Pro závěrečné titulky byla napsána skladba "Find the Cost of Freedom" Stephenem Stills. Píseň se nepoužila, ale Crosby, Stills, Nash a Young ji vydali na singlu "Ohio" jako B-stranu. Často s ní pak uzavírali své koncerty. (don corleone)

Související novinky

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

Bezstarostná jízda dostane moderní reboot

02.12.2022

Tak o tohle si asi žádný z diváků neříkal. Legendární americký snímek Bezstarostná jízda herce a debutujícího režiséra Dennise Hoppera z roku 1969 má dostat novodobý reboot. Konsorcium vlastníků práv… (více)

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

Letní kino MeetFactory startuje 1. června

26.05.2016

Letní kino patří k prázdninovým měsícům stejně neodmyslitelně jako slunce nebo koupání a teplé letní večery přímo vybízejí k tomu, užít si nějakou tu filmovou laskominu pod širým nebem a s… (více)

Reklama

Reklama