Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V šestnáctém století v židovském městě pražském stvořil rabbi Loew golema, mohutnou postavu uplácanou z hlíny a oživovanou pergamenem ve svitku vkládaným do úst, aby ochraňoval ghetto před křesťany.
Náš příběh začíná o 400 let později požárem skladu britského muzea historie. Budova je včetně všech depozitářů požárem kompletně zničena, jako zázrakem se zachovala pouze velká kamenná socha s hebrejskými nápisy. Když je nedaleko ní objeven mrtvý kurátor Grove, a i po převezení sochy mrtvoly v její blízkosti stále přibývají, začíná se o celou záležitost zajímat policie. Zdá se, že pomatený a velmi ambiciózní asistent kurátora Arthur Pimm objevil dávné tajemství pražského Golema. (dopitak)

(více)

Recenze (2)

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná britská záležitost pracující s legendou o pražském golemovi. Jeho vzhled bohužel nejen vypadá úplně jinak než jak jej poslední dobou vykreslujeme my, ale hlavně nevypadá dobře. To je škoda, poněvadž bych jinak uvažoval o čtyřech hvězdách, takhle to nechám na třech. Největším plusem filmu je určitě herec Roddy McDowall. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Přes účast Američanů (nebo spíš kvůli ní) žánrové béčko. Film je zajímavý spíše svým obsazením (populární Roddy McDowall, možná budete znát i Paula Maxwella), než námětem, a také několikrát zmiňovaným odkazem k Praze a jejímu Golemovi, který se dnes podle tvůrců nachází v depozitářích britského muzea. Má sice hlavu do špičky, a místo rudnutí modrá, musíme ale filmařům věřit a plácat se vlastenecky po zádech. Vlastně Golem na britských ostrovech vůbec nehřeje, a tak nejžhavější z celého projektu bezesporu je Jill Haworth v roli Ellen Grove, fakt šťabajzna. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • V Mexiku vyšel film pod názvem La Estatua Viviente (Žijící socha). (hladass)

Reklama

Reklama