Reklama

Reklama

Obsahy(1)

60. léta 19. století jsou v Japonsku ve znamení střetů mezi příznivci slábnoucího tokugawského šógunátu a císaře, který již nehodlá hrát jen ceremoniální roli. K boji proto odbojným klanům dává šógunát svolení ke vzniku „Šinsengumi“, policejní jednotky složené především z roninů, samurajů bez pána. Do jejího čela se staví mistr meče a muž pevných zásad Isami Kondó (Toširó Mifune). Může však skupina šermířů otočit kolem dějin a zabránit příchodu moderního věku? (Ertai)

(více)

Recenze (7)

kinej 

všechny recenze uživatele

Hlavní ambicí filmu Band of Assasins je popis historických událostí a tomu je vše uzpůsobeno. Příběh vypráví o samurajích, kteří se v době invazí evropských národů do Japonska, rozhodli bránit šogunát a tradiční hodnoty a to i navzdory příznivcům císaře. Hlavní postavou je samuraj Konda, který na svých vojácích nekompromisně vymáhá samurajský kodex a tak se kromě vnějšího nepřítele musí uchýlit i k zabíjení vlastních. Film v tomto ohledu skvěle demonstruje jak brutální klasický kodex byl. Spáchat harakiri (tj. rozříznout si křížem břicho) je pro samuraje čest, která provinilců není umožněna a ti jsou tak odpraveni pouhým setnutím hlavy. Mimo to film zachycuje hlavně osud Kondy, který odejde od rodiny bránit hodnoty, za tím účelem vybuduje z rolníků a měšťáků armádu a s ní slaví úspěchy. Změna politické konstelace ho však semele. Jde o kvalitně natočený film, obsahující velké množství informací, takže vyžaduje hodně pozornosti. Akční scény patří. v kotextum doby vzniku, k těm vydařenějším, zejména útok na povstaleckou základnu, či účtování s odpadlíky. Mifune zde nemá prostor k nějakému velkému herectví, ale nic ani nekazí. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok zobrazuje vznik a pôsobenie akejsi policajnej skupiny Shinsengumi na ochranu šogunových záujmov. Do akej miery je príbeh pravdivý, nedokážem posúdiť, ale film pôsobí vierohodne. Zaujme Toshiro Mifune postavou veliteľa skupiny, možno tých postáv bolo nadmieru, takže sa divák trochu stráca. Film je silný v dialógoch, predsa len by sa žiadalo viacej bojových scén. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Příběh slavného Isamiho Konda a "jeho" Shinsengumi, tentokráte od Tadashiho Sawajimy, zpod hlavičky Mifune Prod. Drobnohled snímku se zaměřuje především na temné stránky uskupení a jeho vedení, Mifuneho Kondo není žádný hrdina bez bázně a hany, spíše obyčejný člověk s pevným charakterem, jenž ovšem nemůže obstát ve všech zkouškách, které mu neklidná doba přichystala. Produkční kvalita je špičková, obsahová nikterak nezaostává, snad jen pojivo mezi jednotlivými scénami a tématy by mohlo být výraznější, snímek trošku vyvolává dojem "koláže". Skvělou volbou se ukázal být Rentaro Mikuni pro roli Serizawy, stejně tak Keiju Kobayashi jako Hijikata, druhý pobočník, je v roli velmi dobrý. Povinnost pro všechny příznivce Toshira Mifuneho a japonských historických dramat. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní šogunův policejní sbor Shinsengumi a jeho velitel Kondo Isami, kteří se snaží zastavit kormidlo dějin ... skvělý Toshiro Mifune, dvě hodiny, které vůbec nenudí. Mohlo tu být víc akčních nebo válečných scén. Jsou to vždycky jen takové letmé záblesky. Těším se, až si přečtu knížku od Hillsborougha, která se této tématice věnuje. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalší z hereckých koncertov Toširo Mifuneho, aj keď aj ostatní herci sa rovnako činili, a že ich je celá plejáda známych. Veľmi dobre vystavaný príbeh, či už o vzniku a páde zoskupenia Šinsengumi, páde samotného šógunátu, tak aj o živote hl. hrdinu. Ďalší s príkladných snímkov o radikálnej reforme japonského štátnictva ku koncu 19. storočia, aj keď samotný prerod je v ňom zaznamenaný iba okrajovo. Akčných súbojov je menej, tých by som tam ako scenárista obsiahol viac. Jedna zaujímavosť, Mifune si zahral v komédii Červená hriva práve jedného z iniciátorov znovunástupu cisárstva, teda sa ocitol presne na opačnom konci tohoto - pre Japonsko tak významného - dejinného míľnika. ()

wakage 

všechny recenze uživatele

Toshiro Mifune jako Isami Kondo jeden z vůdců skupiny róninů usilujících o udržení moci Tokugawského šógunátu. Film zobrazuje vznik, zásadní události historie a konec Shinsengumi. Na pozadí historických událostí se odehrává snaha o udržení samurajských tradic a dodržování kodexu Bušidó. Vyvstává však otázka, co je důležitější: dodržování kodexu a pravidel či lidský život? Herecký výkon Toshira Mifune jako vždy excelentní. Výborný historický film podle skutečných událostí. ()

Reklama

Reklama