Reklama

Reklama

Caligula - vláda šílence

(TV film)
  • USA Caligula: Reign of Madness

Obsahy(1)

Vládl Římu necelé čtyři roky, ale jeho hrůzovláda nás děsí i dnes. Nepřestáváme se ptát, co ho dovedlo k takovým činům.

Vládl římskému impériu necelé čtyři roky, dožil se pouhých osmadvaceti let - a přece zná jeho jméno celý svět. Jeho vláda proslula jako temné období prodchnuté šílenstvím, vraždami a zvrhlostmi. Někteří historikové tvrdí, že to byl šílenec poháněný démony, které nedokázal ovládnout. Anebo to byl jen ustrašený hošík, který předvedl jeden z nejkrvavějších záchvatů dětského vzteku, aby se pomstil těm, kteří zničili jeho šťastné dětství. Pravda je pohřbena v temnotách jeho duše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

misterz 

všechny recenze uživatele

Dokument začal pomerne nešťastne. Porovnávať Germanica s Kennedym, tak to je už teda riadne mimo misu. To by ale neboli američania, keby všade nestrkali tých svojich "velikánov". Už som zažil aj to, že porovnávali vojnu s Dákmi s vojnou v Iraku :). Inak po faktickej stránke nie je moc čo vytknúť, táto etapa dejín je zdokumentovaná pomerne dobre. Najviac mi vadilo, že celý dokument je postavený vlastne len na Suetoniovi a napr. takí Tacitus alebo Cassius Dio nie sú zacitovaní ani raz, pritom aj oni majú čo k téme povedať. Dokument vôbec nepracuje s historickými materiálmi z viacerých zdrojov, aj preto bola téma rozobraná veľmi povrchne a jednostranne. Vlastne išlo o také zopakovanie gymnaziálneho učiva na podklade Suetoniovho výcucu. Na druhú stranu, fresky , sochy a maľby potešili oko. Iba priemer. 60/100 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Povedenej dokument, ačkoliv je pravda, že Caligula a jeho doba by v klidu snesla stopáž dokumentu třikrát delšího (a taky třikrát zvrhlejšího) a tak jsou tu naznačeny jen základy, ale dobrým a zábavným způsobem (skvělé použití kreseb, fresek a kdo ví čeho ještě dalšího). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý dokument, který představuje Caligulu především pomocí dobových pramenů a kreseb. dokument pak vypadá velmi autenticky a umělecký nádech se k tématu hodí. Možná teď někdo pochopí, proč Caligula od Tinto Brasse byl tolik zaplněn erotikou, prostě to tak muselo být:). Šikovně jsou zobrazení také předchůdce Caliguly a Caligulův otec, kteří společně dotváří komplexní pohled na dobový Řím a vztahy mezi důležitými postavami z vládcova okolí. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Vizuálně dobrý, ale bohužel slabší, neúplné či trošičku ledabylé po informační stránce (k tomu lze ale určitě přičíst vymezený čas), především u samotného Caliguly v té jeho druhé proměně, do šíleného krutovládce. Dobové kresby, fresky, obrazy, sochy jak už napsal Djkoma dokumentu hodně přidaly na váze, podobně jako třeba soukromé poznámky, sebrané vtipy či historky ze "Života dvanácti císařů" od životopisce Gaia Suetoniuse pro poznání a přiblížení oné doby se jednalo o velmi důležité dílo. A jak je zvykem mnoho otázek, především na otázku, kde se v něm sakra bralo to šílenství, nejspíš už nikdy nezodpovězených.. Hm škoda no.. Jinak brr., musela to bejt skutečně životu nebezpečná doba, kdy život samotný neměl skoro žádnou cenu:-(! ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Fascinuje mne období římských dějin z počátku našeho letopočtu a jeho prezentace v literatuře nebo ve filmu. Tento dokument vcelku přehledně seznamuje i ty, komu je tento úsek dějin cizí, s obdobím krutovlády císaře Caliguly a zasazuje jeho osud do historických souvislostí. I když je zde doložen výklad pouze dobovými obrazy, freskami a fragmenty staveb a soch, je velmi působivý právě svou přímočarostí. Velmi barvitě je toto období pojednáno v seriálu Já, Claudius. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama