Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízkej budúcnosti ovláda televíziu i tlač takzvaný Kombinát. Hrozba bombového atentátu privedie policajta Jansena (Rainer Werner Fassbinder) do budovy riaditeľstva kombinátu. Síce sa atentát neuskutoční, no jeho šéf mu dá štyri dni na to, aby zistil, kto podfuk zorganizoval. Vzápätí sa odohrajú nezvyčajné udalosti: jedného dňa dôjde k vražde v budove kombinátu, pričom sa šušká o nepriateľovi kombinátu Krysmopompasovi; krátko nato sa synovec šéfa kombinátu prizná k varovaniu o bombovom atentáte, hoci ho nespáchal. Jansen pokračuje vo vyšetrovaní a vypočúva zamestnancov, ktorí získali špeciálne ocenenia vytlačené na rovnakom papieri, aký bol použití pre zverejnenie hrozby atentátu. Je na stope niečoho veľkého alebo bola hrozba atentátu iba žart? A čo sa skrýva na údajnom 31. poschodí 30-poschodového riaditeľstva kombinátu? (Incantator)

(více)

Recenze (5)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(NNF) KAMIKAZE 1989 je ukázkovým příkladem campu, který staví okázale na odiv svou pokleslost na rovině stylu, zatímco obsah činí naprosto nepodstatným, přestože se jedná o adaptaci knihy Pera Wahlööa VRAŽDA VE 31. PATŘE. Spíše než o příběh detektiva-alkoholika, který je v dystopické vizi nedaleké budoucnosti najat na vyšetřování hrozby teroristických útoků, jde o představení totalitní společnosti, kterou (a vzezření lidí v ní) vystihuje označení "futuretro". Neodolatelným způsobem se mísí patina noirů s přepjatostí komiksů a vychází se přitom z poetiky sci-fi počinů filmových (Godarda a Tarkovského tu má někdo hodně rád) i literárních (inspirace Orwellem se nezapře). Největší vliv na podobu má ale hlavní představitel Rainer Werner Fasssbinder, který do snímku vnesl nejenom svou osobitost v podobě extravagantního leopardího oblečení, které údajně nosil před svou smrtí a byl v něm i pohřben, ale jeho účast měla zjevný dopad i na vedení odpoutané kamery a způsobu snímání dle vztahů mezi postavami. Nejsem si jistý, v kterých chvílích má jít o poctu a kdy zase o parodii, ale jisté je, že si tuhle satiru, která chce vyjebat (viz závěrečné Fassbinderovo gesto a zvukový podkres) s korpoacemi ovládanou, na zašlé slávě stavící západní velmocí, nemůže žádný fanoušek RWF nechat ujít. Už proto, že jde o jeho poslední film. Opravdu "jeho", ačkoliv ho režíroval Wolf Gremm. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek by si měli pustit všichni jež se domnívají že s domácí kamerou nejde natočit slušný film. ()

Reklama

Pethack 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se musí vidět! Klasická noir detektivka o jednom čestném policistovi s trochu problematickým vztahem k alkoholu, jeho protivník - mocná korporace ovládající masy v Orwelovském stylu, to všechno v tom nejulítlejším a nejbarevnějším future designu, jaký jen dovedl počátek osmdesátých let zrodit. A v hlavní roli R. W. Fassbinder v rozkošném oblečku. Po výtvarné stránce rozhodně pozoruhodný zážitek, ale režijně film působí spíše jako pocta Fassbinderově géniu, pokus o stylizaci do něčeho velmi originálního a tudíž těžko napodobitelného, snaha o adaptaci jeho postupů a přístupu. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

...třetí by byla spíš za unaveného Rainera, než za cokoliv v tomhle filmu. Ono tyhle osmdesátkové orwellovštiny stojí a padají s výpravou a nasazením a tohle je prostě křečovitý brak bez mocniny. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celé to vypadá tak šíleně, že ani netuším, jak to uchopit a i když mi dost vadilo, že se to nemůže rozhodnout, zdali to chce být parodií, nebo seriózní a lehce satirickou sci-fi, tak si myslím, že kdybych tomu dal jen tři hvězdy, že bych to podhodnotil. Německo v blízké budoucnosti, totalitní vláda ovládající svět skrze televizi a pokleslou zábavu, v hlavní roli vyšetřovatele je Fassbinder (ano, TEN Fassbinder), který tu doslova hraje z posledních sil a je to na něm poznat, ale zároveň má díky tomu jeho postava nesmírné charisma... A všechno je přehnaně barevné, ujeté, hraje zde diskotéková hudba osmdesátých let a vůbec to celé má dost absurdní vizuál, který ale umí vytvořit silnou atmosféru a má naštěstí i skvělou kameru, takže to není jen zapomenutelný "brak", ale něco zajímavě a příjemně svérázného. Dokonce tu příběh odněkud někam zajímavě jde, mysteriózní prvek ho příjemně oživuje a závěr taky není vůbec špatný. Jen si teda musím v hlavě srovnat, jak to celé chci brát a až pak na to budu mít ucelenější názor, ale zatím tomu nechám slabé čtyři hvězdy. Tady se zvláštností sešlo tolik, že by bylo divné, kdyby se mi to nelíbilo, protože já tyhle filmy vždycky rád vyhledávám. Slabé 4* ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy románu Pera Wahlooa "Vražda v 31. poschodí". (Hans.)

Reklama

Reklama