Reklama

Reklama

Clay Lomax je po sedmi letech propuštěn z vězení, kde seděl za bankovní loupež. Jeho parťák ho podrazil a střelil do zad a Lomax si to s ním teď hodlá vyřídit... Po sedmi letech ve vězení za bankovní loupež je propuštěn Clay Lomax. Jeho komplic Sam Foley, který ho zbaběle střelil do zad a s lupem uprchl, má z jeho návratu obavy, a tak najme skupinu tří pistolníků v čele s Bobby Jay Jonesem, kteří mají Lomaxe hlídat, ale nesmí ho zabít. Foley má oprávněné obavy, že ho Lomax vyhledá. Lomaxovy kroky vedou nejdříve za starým přítelem Trooperem, od něhož chce informaci, kde se Foley zdržuje. Trooper mu odpověď slíbí za 200 dolarů, které má Lomaxovi doručit žena jménem Teresa Ortegová následující den vlakem. Zatím stráví Lomax noc v Trooperově saloonu, kde se již stačili ubytovat i Foleyho pistolníci, aby na Lomaxe dohlédli. Když Lomax odjede na nádraží, aby si vyzvedl peníze, dojde mezi pistolníky a Trooperem k roztržce, při které Troopera zastřelí. Lomaxe čeká na nádraží překvapení. Průvodčí mu předává malou dívku Decky, dceru jeho známé Teresy Ortegové. Teresa cestou za Lomaxem zemřela a dívka nikoho nemá. Lomaxovi se vůbec nehodí, aby se staral o cizí malé dítě, ale nakonec si dívku vezme k sobě. Pokouší se ji nechat na vychování u různých lidí, ale nikomu se do toho nechce, a tak Decky zůstává s Lomaxem. Zpočátku je Decky velmi vzpurná, nechce s Lomaxem být, ale postupně se mezi nimi vytvoří přátelství. Umírající Trooper nechal Lomaxovi vzkaz, že Sam Foley žije na místě zvaném Gun Hill, a tak se i s Decky vypraví za ním. Cestou mají s pistolníky nepříjemnost, ale Lomax je dokáže odzbrojit. Cesta je ještě dlouhá a počasí se velmi zhoršilo. Naštěstí dojeli k farmě, kterou vede vdova Juliana. Žije zde se synem a několika muži, kteří jí na farmě pomáhají. Ti jsou však právě ve městě. Juliana nabízí nocleh a jídlo a kromě toho i to, že se postará o Decky. Přátelskou atmosféru naruší příjezd Bobbyho Jaye a jeho hochů. Podaří se jim zmocnit se zbraní a opilý Bobby Jay ohrožuje malou Decky. Lomax proti tomu nemůže nic moc dělat. Když se pokusí Bobbyho odzbrojit, dojde ke střelbě, při níž Bobby zastřelí jednoho ze svých mužů. Ten navíc unese Decky a vypraví se na Gun Hill. Cestou ještě zastřelí i svého druhého parťáka. Decky se podaří utéct a schovat se v lese. Lomax také vyrazí na Gun Hill... (TV Prima)

(více)

Recenze (26)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vyrovnávání účtů je další z mírně netradičních westernů, ve kterých vidíme drsňáka a propuštěného kriminálníka kterak se stará o holčičku jež mu tak nějak zbyla. Dívka je velmi protivná a jejich sbližování je jedním z leitmotivů tohoto snímku. Clay Lomax se navíc ani s nikým moc nedostává do přestřelky, a dokonce nedojde ani na konfrontaci jeho a Sama Foleyho, což by divák od počátku očekával. Jeden z posledních filmů Henryho Hathawaye a Marguerita Robertse není vyloženě špatný, disponuje pomalejším tempem a místy ne příliš záživnou atmoškou. Na druhé straně Gregory Peck málokdy zklame a překvapivě se v něm objevuje i nahá žena. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck, John Wayne, Jimmy Stewart, Gary Cooper, muži kolem 190 cm a více; tak mají vypadat představitelé zákona ve westernech. Do party přizvu ještě Randolpha Scotta a Jamese Coburna, ale ten tolik kovbojů nezahrál, ale výšku má extrovní. Vyrovnávání účtů patří mezi mé oblíbené filmy, i když jde trochu o netypický western, který se velkou část děje obejde bez přestřelek a pěstních soubojů. Malá Decky je roztomilá, až to někdy sice leze na nervy, ale ve spojení s Peckem se to dá vydržet ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Od westernu s G. Peckem mám vždy vysoké očekávání, ale tentokrát jsem spokojen tak napůl. Hlavní hrdina i ta malá holčička, jsou sice perfektní, ale jinak se film docela vleče a chybí mu větší spád. Ale nenudil jsem se. Mírně nadprůměrná podívaná, kde hrají mj. dvě mně dobře známé tváře z Columba, jmenovitě James Gregory a John Davis Chandler. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto westernu se mi nakonec rozleželo v hlavě a přihazuji i poslední hvězdičku. Zpočátku sice není dějově našlapaný a ukazuje spíše sbližování Claye Lomaxe s jeho možnou dcerou, avšak dvojice je neustále na cestách, což přináší řadu okamžiků, které nenudí. S blížícím se závěrem je pak snímek i napínavější a Gregory Peck opět potvrzuje své výjimečné herecké kvality. Nejvíce mě zaujala jeho kreace s třesoucí se rukou, svírajíce kolt a míříce na skleničku na hlavě záporňáka. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Dobrý ale priemerne natočený western s takmer rodinným pozadím. Hlavný hrdina začína prepustením z väzenia, v ktorom sa ocitol kvôli bankovej lúpeži. Celá zápletka sa točí okolo jeho úmyslu vyrovnať si účty s bývalým parťákom, ktorý ho po lúpeži zradil. Znie to ako námet, z ktorého by mohol byť drsný western s hustou atmosférou. Žiaľ Clayovi sa do cesty pripletie malá Decky, ako darček od známej. Tým mu pribúdajú "otcovské" povinnosti a samotná Decky svojím detským pohľadom mení celkovú atmosféru. Gregory Peck a ostatní herci sa snažia ale napriek veľmi dobrým výkonom sa im Deckyn vplyv nepodarí odstrániť. A keď sa pred koncom cesty objaví osamelá vdova otvorená vzťahu ochotná sa o Decky starať, tak je status rodinného westernu je spečatený. Všetky drsné reči a napätie pri hre s koltami sa prepadne do zabudnutia. 60% ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama