Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oskarem oceněný dokument o invazi Spojených států do Panamy v roce 1989. Nabízí široké spektrum výpovědí a svědectví (od poněkud bizarních až po některá velmi znepokojující), které doplňuje sada sestřihů dobových televizních zpravodajství a nejrůznšjších teorií týkajících se skutečných důvodů, které vedly k autorizaci této vojenské intervence do suverénního státu za tiché mlčenlivosti zbytku světa. Přestože je poněkud jednostranně zaměřen, sledován kritickým pohledem, tento dokument nepochybně nabízí zajímavý vhled do jedné z mnoha aplikací dlouhodobé zahraniční politky Spojených Států. (leiacz)

(více)

Recenze (5)

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Fanoušci dokumentárních filmů o politice USA, krom filmů M. Moorea, zde zřejmě nejsou, takže se mi poštěstilo i 16 let po premiéře být prvním hodnotícím uživatelem, díky American National Security Law Course. Dnes je na filmu vidět zub času (nejen díky VHS), ale navzdory tomu je téma filmu - zahraniční politika USA i dnes poměrně aktuální. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Dalsi stripek do mozaiky nelichotiveho pohledu na americkou zahranicni politiku, ktery pomerne dost presvedcive vyvraci oficialni diskurz, podle ktereho jsou americke invaze predevsim tazenimi za svobodu a demokracii, a to presne mirenymi na ty "zle", pricemz civiliste se nemaji ceho bat. V Paname doslo k tomu samemu k cemu doslo v americke politice predtim i potom - Americane nejdrive dlouho tolerovali a podporovali zahranicniho "zleho hocha" v cele statu (v tomto pripade Manuela Noriegu), ktery krome jineho obchodoval se zbranemi a drogami. Po case se ale americka politika na zaklade vnitrnich i vnejsich zmen promenila, zly hoch prestal poslouchat, a Amerika na Noriegu a jeho zemi po neuspesne snaze exportovat tam americkou demokracii mirovou machiavellistickou cestou, skrz podporu opozicniho prezidentskeho kandidata, vtrhla s predimenzovanym vojskem, coz vyustilo v serii ohromnych a zbytecnych masakru nevinnych civilnich obyvatel. Dokument krome jineho dost presvedcive ukazuje a dokazuje nesmyslne nasili, ktere USA v Paname spachaly, a ktere je tu oznaceno jako politicko-vojensky model "znicit zemi, aby mohla byt zachranena". Oskar za nejlepsi dokument roku 1993. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zahraniční politika USA je ve filmu odhalena otevřeně, bez jakýchkoli pláštíků. Hvězdička navíc za otevřenou kritiku. ()

Reklama

Reklama