Reklama

Reklama

Za zády peklo

  • Argentina Debajo del mundo
všechny plakáty

Obsahy(1)

Osudová cesta vyhnanců za 2. světové války ve filmu, který se částečně natáčel také v tehdejším Československu za účasti řady českých herců a tvůrců. Září 1942. Polští Židé se hromadně přesouvají ze svých vesnic okupovaných fašisty do úkrytů v lesích. Stejně tak i rodina se čtyřmi dětmi a dvěma dívkami ze sousedství, kteří se rozhodnou přečkat nejhorší chvíle v malém bunkru. To je však teprve počátek jejich strastí. Brzy je hlad a zima opět vyženou ven, ale nakonec se jim podaří přečkat v zimu v opuštěné stodole. Hrozba odhalení však stoupá, a tak se opět vydávají na cestu lesem, kde potkávají další skrývající se Židy. Přestože Němci již ustupují, skupiny polských kolaborantů „loví“ dál. A uprchlíci zůstávají ve smrtelném nebezpečí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Aky 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se děj těžko rozbíhá, jednotlivé scény se mi zdály zbytečně dlouhé a v postavách jsem se příliš neorientoval, už už jsem měl tendenci si pomyslet, že tvůrci víc hřešili na námět, než aby si dali práci s vedením dramatu. Nicméně závěrečných dvacet minut mnohé napravilo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Také mě překvapilo, že se do takového příběhu pustila právě Argentina, která je známá tím, že se zde ukrývali nacističtí zločinci. Ale budiž. Ze začátku jsem si myslela, že to bude pěkná blbost. Na štěstí se všechno vyvinulo jinak. Strašně moc jsem jim přála, aby to zvládli a přežili. Některé pasáže filmu bych si představovala trochu jiné a méně zdlouhavé. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pokud opomenu nasi spoluucast, tak argentinska produkce a zvoleny namet jsou tou nejzajimavejsi soucasti celeho filmu. Jednoduchy dej, ktery ma z pocatku volnejsi tempo, graduje ve svem zaveru. Po technicke strance ma film nekolik nedostatku, ale i tak by si snimek mozna zaslouzil vetsi divackou pozornost. I kdyby jen kvuli obsazeni nekolika ceskych hercu. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Ze začázku jsem netušil, co z toho vznikne. Ale postupem času s ubíhajícími měsíci, jsem začal "tlupě špinavých Židů", žijících v "noře" a přežívajících silou vůle, fandit. Čekal jsem, že se vydají cestou odboje, přidají se k partyzánům, ale nečekal jsem, že 3 roky přežijí v zemljankách, ve vlastních výkalech, stále na útěku. Konec filmu těžkopádný začátek nahradil. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Překvapivý psychologický, místy napínavý snímek, který vypráví o židech v Polské oblasti, kteří než aby se vzdali Němcům a nechali se někde zabít, tak raději utečou do lesů. Příběh se týká početné židovské rodiny, kde dospělí bratři vymýšlejí spoustu způsobů, jak přežít aníž by byli prozrazeni. Používají různé vlastnoručně vyrobené bunkry v zemi, nebo si vyrábějí skrýše v podzemí u ruzných stavení atd. Ke konci filmu stoupá na dramatičnosti a napětí, neboť jsou jim v patách kolaboranti co honí tyto židy a sympatizují s Němci. Překvapilo mě, že zrovna Argentina se pustila do takové oblasti, země kde spíše hledali útočiště po válce nacisté, jenž prchli z podrobené třetí říše. Ta čtvrtá hvězdička je opravdu, jen za námět dle skutečné životní události. Jinak příznivci Renče si na své nepříjdou, hraje tam opravdu minimálně. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Já se přiznám bez mučení, že ihned dávám mínus dvacet, protože jsem se musel vracet a jet to znova. Totiž proč. Na poli je asi dvacet lidí, David se skupinou odchází, ale pak je v záběru ve stodole. Takže se skupiny spojily? No, pak je jich zase jen osm. Ale budiž, třeba to nebyl on. Mohu se mýlit. Ovšem u krádeže dřeva pro stavbu úkrytu jsem snad nespal. Museli ukrást i pilu, že ho měli pak tak přesně nařezané. Ve vykopané díře je vidět hlína, ale kolem je písek, dobrá, pískovitá hlína. Kdyby byla kolem tak jámu nevykopou sypalo by se to. V tomto mám osobní zkušenosti, takže tady mne ojebat nešlo. No, další nesmysly už nebudu rozebírat. Mimo ně je totiž film poměrně velmi slušně natočený. Bohužel mu chybí spád. Ale zase musím uznat, že v úkrytu nelze cokoli očekávat. Bohužel však tyto pasáže byly dosti nudné, takže jsem koukl sem tam na net, sem tam do karet. Zbytečně dlouhá stopáž tomu také nepřidala. ()

Reklama

Reklama