Reklama

Reklama

Apollo 13

Trailer 1
USA, 1995, 140 min

Režie:

Ron Howard

Předloha:

Jim Lovell (kniha), Jeffrey Kluger (kniha)

Kamera:

Dean Cundey

Hudba:

James Horner

Hrají:

Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan, Miko Hughes, Max Elliott Slade, David Andrews, Chris Ellis, Joe Spano (více)
(další profese)

Obsahy(1)

"Nejúspěšnější neúspěšná" akce v dějinách americké astronautiky se odehrála ve dnech 11. až 17. dubna 1970. Tehdy po pečlivých přípravách, zcela bez povšimnutí veřejnosti, která už podobné lety brala jako samozřejmost, vystartovala k měsíci posádka ve složení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger, který na poslední chvíli nahradil kvůli zdravotním potížím původního člena posádky, Kena Mattingliho. První dny letu proběhly hladce, ale pak, 13. dubna se z reproduktorů v řídícím středisku ozvalo legendární "Houstone, máme problém." Utrhla se jedna z nádrží s kyslíkem a poškodila přitom druhou. Začal klesat tlak, objevily se potíže se spojením. Posádka pochopila, že jejich sen, stanout na povrchu měsíce, je ztracen a změnil se v zoufalou bitvu o život. Aby ušetřili vzduch, přesunou se astronauti do přistávacího modulu a pokouší se udržet loď ve směru. V Houstonu je rozhodnuto využít pro návrat gravitační sílu Měsíce a tak astronauty čeká nesmírně obtížný, ne-li nemožný úkol. Obletět s těžce poškozenou lodí Měsíc, vrátit se k Zemi a bezpečně přistát. Celý svět se zatajeným dechem sleduje drama odehrávající se daleko za hranicemi zemské atmosféry... Film byl nominovaný na Oskara v 9 kategoriích, nakonec se mu podařilo získat dva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (563)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Apollo 13 je nakrútené podľa skutočnej udalosti, ide teda o rekonštrukciu s autorskou licenciou. Vieme, ako to dopadne a predsa nás film dokáže udržať v napätí. Poznáme americký pátos a v tomto filme (aj keď ho nie je prebytok) ho ako pátos ani príliš nevnímame. Okrem výkonov hlavných predstaviteľov stoja za povšimnutie aj epizódne postavy v riadiacom stredisku a v okruhu rodín a priateľov astronautov. Stačí niekoľko viet a vieme o nich všetko podstatné. Záber na logaritmické pravítko alebo prudká zmena záujmu médií boli dostatočne výstižné. Apollo 13 a Kozoroh 1 sú síce neporovnateľné, ale tiež aj nezabudnuteľné filmy z prostredia dobýjania kozmu. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nevím jak vy, ale když se řeklo Ron Howard, Tom Hanks a hromada dalších skvělých herců, avšak ne tak hvězdných, velký rozpočet, film podle skutečné události a Apollo 13, představil jsem si přesně takový film, jaký vznikl! Tedy skvělý pro nesčetné reprízy, který nikdy neomrzí, ale mezi nejoblíbenějšími ho bude mít málokdo! Prostě taková typická „howardovina“. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Tleskám Howardovi. Skvěle vykreslená beznaděj kosmonautů, kteří netuší jak dlouho budou žít a už se nespoléhají, že budou zachráněni. Ale lidé někdy dokážou úžasné věci a jsou schopni přes všechny ty zlé věci i pomáhat a zachraňovat. Ti vědci a všichni, kteří dokázali Apollo dostat na zem, jsou asi největší hrdinové, jaké jsem kdy ve filmu viděl. Do toho všeho hraje znovu precizní Hornerova hudba a my s úžasem sledujeme největší záchrannou operaci v historii. Úžasná atmosféra, skvělé herecké výkony, vizuál je v některých místech dechberoucí. A tento film znovu ukazuje i nicotu člověka ve vesmíru. oscaři zaslouženi 4 ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Film, který vlastně nebyl ani tak o katastrofě, ale spíš o herci jménem Ed Harris. Ed Harrise, který vše řídí z Houstonu a platí zde za největšího machra přes dispečink. Každopádně zde máme režijně zmáknutou verzi soukromého drama vtěsnaného do malé kabiny kosmického modulu. Ron Howard měl k dispozici již vyzrálého Toma Hankse čili lepší kombinace, než například při jejich spolupráci na filmu Žbluňk. Navíc již zmiňovaný Ed Harris v nejlepších letech. Film, který jednoho donutí odhodit sladký popkorn, vyndat ruku ze záňadří své kamarádky a plně se ponořit do děsuplného dramatu o jednom nepodařeném lidském vrtochu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Howardův patrně nejlepší režijní kousek + skvělí herci Hanks, Paxton, Bacon, Sinise + napínavý nervy deroucí příběh z kosmické lodi, který se opravdu stal = jeden z nejlepších filmů roku 1995. Pokaždé se rád podívám, abych to s nimi znovu prožil. "Taky se zajímáte o kosmonautiku?"(Lovellova matka k Armstrongovi a Aldrinovi). Trailer: http://www.csfd.cz/film/4541-apollo-13/videa/ ()

Galerie (50)

Zajímavosti (56)

  • Značka "Mr. Coffee" nebyla uvedena do roku 1972, ve filmu se však objevuje v roce 1970. (KucC)
  • Odpad se z lodi nevypouštěl, obzvláště ne během letu k Měsíci, kdy by mohlo dojít k významnější navigační chybě. (Kriklan49)
  • Palubní počítač Apollo Guidance Computer byl naprogramován v assembleru - nízkoúrovňovém programovacím jazyce. Naprogramovat tak rozsáhlý systém v assembleru musela být opravdu dost nezáviděníhodná činnost, přičemž riziko vzniku chyb bylo takřka kosmické a pokud chyba v dané situaci nastala, tak její řešení nebylo v krátkém čase možné. (Frajer42)

Související novinky

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

Ron Howard se vydá do thajských jeskyní

03.05.2020

Příběh chlapců uvízlých v thajských jeskyních byl v roce 2018 velkou událostí. I z toho důvodu se několik filmařů rozhodlo celou událost zfilmovat. Po několika oznámených projektech ovšem nyní… (více)

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

Na mladého Hana Sola dohlédne Ron Howard

22.06.2017

Hollywoodem tenhle týden otřásl odchod Phila Lorda a Chrise Millera od sólovky Hana Sola. Šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy je propustila měsíc před koncem natáčení, jelikož se jejich vize začala… (více)

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Koncert filmové hudby PFO

Koncert filmové hudby PFO

26.04.2016

Pražský filmový orchestr s dirigentem, zakladatelem a multiinstrumentalistou, Jiřím Koryntou přináší další koncert věnovaný výpravné hudbě nejznámějších hollywoodských filmů už 21. května od 19.00 ve… (více)

Reklama

Reklama