Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hasičích vůbec, skvělé herecké obsazení, příběh a režijní práce. U tohoto filmu jsem cítil teplo, kouř a napjatě sledoval každou minutu. Největší výtku mám k Baldwinovy, který je mě dost nesympatický a ani zde jsem si k němu cestičku neudělal. Kurt Russell extratřída, do této role si nedokáži představit nikoho lepšího. Silný film se smutným koncem, který i po několika zhlédnutí nenudí, mé hodnocení silné 4 hvězdičky… ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Mohl to být skvělý film o hasičích. Bohužel je film jedním z mála příkladů toho, jak moc dokáže filmu podrazit nohy nevhodně zvolená hudba. Ta je totiž úplně mimo. V některých pasážích například, je neúměrně dramtická ději. Jindy je zas příliš nechutně romantická.Vrcholem je pak úplně blbá sekvence záběrů, která má v pár záběrech jakoby popisovat všední život hasičů. Po pár sentimentálních tónech se dokonce rozezpívá jakýsi chraplavý drsný mužský hlas, nejspíše notující o tom jak drsný je život hasičů. Takovýhle patos mě dokáže vytočit a hlavně vráží filmu kudlu do zad. Hans Zimmer je určitě skvělý skladatel, ale zde odvedl špatnou práci. Na castingu si také mohli vybrat talentovanějšího a charismatičtějšího herce, než je William Baldwin. De Niro je zase herecky nevyužitý. Ron Howard chtěl, aby se film líbil všem a tak hraje na ty nejlacinější kýčovité struny. Nejlepší práci na filmu rozhodně zanechali pyrotechnici. Efektní záběry výbuchů a plamenů jsou efektní a vizuálně vděčné. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Všechno co je v tomhle filmu obsaženo jsem už viděl v jiných filmech. Láska, hádky, kamarádství a smrt. S tím rozdílem, že tady jsou v hledáčku hasiči. Ron Howard efektně zpomaluje množství scén plné mohutně šlehajících plamenů, ale mě ošlehla solidní nuda. Kromě toho boj s plameny svádí vrcholně nesympatické herecké obsazení v čele s Williamem Baldwinem. Jistě si dovedete představit, že kde se objevil, tak film stál za starou hasičskou sekeru. 40% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z chlapců bedlivě pozoruje otce při nebezpečné práci. Ostřílený hasič naposledy zamává a vleze do domu. Hrdina umírá, synové v rodinné tradici po letech pokračují (mimochodem ve skutečnosti je mezi Kurtem Russellem a Williamem Baldwinem dvanáctiletý rozdíl). A Ron Howard vystavil obětavým chlapům, kteří denně bojují s ničivými plameny, solidní pomník. Vsadil na osvědčené téma, spory dvou bratrů jsou místy otravné (rozčílí je opravdu kdeco), ale první housle tu hrají pyrotechnici, kteří se (s ohledem na rok vzniku) náramně vyřádili. Zpomalené záběry ohně představuje skoro až umělecké dílo, tvůrci jsou požáry doslova fascinováni. Herci, kteří podstoupili i hasičský kurz, jsou zabíraní opravdu mezi plameny, výsledek je pochopitelně plný patosu, americké uvědomělosti a hrdinských kroků (Russellova úžasně cukající tvář je nesmírně cool). A Hans Zimmer je tu v plné parádě. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vtedy to bola pecka, lebo o Howardovi poriadne nikto nič nevedel, teraz od toho ľudia čakajú zázraky a možno aj preto sú sklamaní. Ja ostáva pri tej prvej možnosti a zatiaľ považujem toto za najlepší film o plameňoch. Precízna práca kaskadérov, kamier a celkovej nadupanosti pôsobenia efektovej stránky je len začiatkom, lebo film je predstavovaný najmä ako dráma. K tomu sa nenápadne pripája aj thrillerová zápletka, ktorá tiež do deja vtiahla osobitné čaro a osviežila tak aj celkovú pointu. Herci, aj keď v súčasnosti nie sú v oscarovej línii, siahli až na dno svojich hereckých síl, čo prekvapujúco pre De Nira platí len z polovice. Ale on si to vyžehlil už viac krát. 85%. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Kurt Russell se na film připravoval tak, že jezdil s hasiči na opravdové výjezdy. (virus10)
  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)

Reklama

Reklama