Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ron Howard dokáže zaujať akoukoľvek témou, dokáže zohnať spoločne s producentami luxusné obsadenie a dokáže to predať širokému publiku. Jeho filmy nie sú umelecké diela, ale aj napriek nejakým tým klišé, ako napríklad v tomto filme, nerobia z neho nikdy blbca. Pocta ťažkému remeslu, ktoré patrí medzi najrizikovejšie a najstresujúcejšie povolania, s nejakým tým príťažlivým milostným príbehom a mužnými mužmi v hlavných úlohách. VIDENÉ ZNOVA 7/20: Na filme už cítiť jeho vek, napriek tomu ide stále o výbornú adrenalínovú jazdu s fajn rozuzlením, kde sa navyše scenár nebál aj trochu pritvrdiť a neponúkol klasický happy end. Genius loci mesta Chicago tu hrá taktiež významnú úlohu. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že hodnocení vychází z dojmu po premiérovém zhlédnutí v kině. Od té doby jsem viděl film několikrát, ale tehdejší ohromení se už nikdy neopakovalo. Navíc některé TV dávají klidně vystříhanou verzi bez násilí, např. chybí naturalistické nabodnutí na kovový plot po explozi... Co mě však zprvu fascinovalo, bylo ztvárnění ohně. Tolik podob - od ohnivých jazýčků, přes koberce plamínků až k ohnivým stěnám a apokalyptickým výbuchům. Oheň jako démon, koncentrované zlo, samotný bůh pekel. Ano, oheň ode mne dostává i dnes 5*, to ostatní poněkud zastaralo... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních a kdo ví, zda ne poslední hit Williama Baldwina. On skutečně nebyl nikdy nijak dobrým hercem, takže se musel spolehnout jedině na spolehlivé výkony dalších kolegů, no a tady se jich dočkal. Díky kvalitnímu obsazení a slušně akčnímu ději se jedná o jeden z nejlepších thrillerů 90. let. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ron Howard se ve svých filmech docela rád vyžívá v patosu, ani s Backdraft to není jiné, tentokráte namíchal vysoce výbušnou směs patosu hrdinského. Backdraft je stavěn podle klasického vzorce, zarputilý otec položil pro svou práci život a synci se mu musí vyrovnat. Trochu to ale skřípe, teprve až se na scéně objeví Robert De Niro a Donald Sutherland, začne mít film potřebnou šťávu a chytne ten potřebný drive, to ovšem od začátku uplyne již nejméně hodina. No, nevadí, pořád máte ještě více než další hodinu před sebou... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Většina z komparzistů ve filmu jsou skuteční chicagští hasiči. (Karlos80)
  • Scénárista filmu Gregory Widen byl tři roky hasičem a tento film je inspirován smrtí jeho kolegy a kamaráda, který zemřel při jednom z požárů. (Karlos80)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Reklama

Reklama