Reklama

Reklama

Atlanta

(seriál)
Trailer
USA, (2016–2022), 20 h 31 min (Minutáž: 22–39 min)

Tvůrci:

Donald Glover

Hrají:

Donald Glover, Brian Tyree Henry, Lakeith Stanfield, Zazie Beetz, Harold 'House' Moore, Cranston Johnson, Emmett Hunter, Rick Holmes, Ashley John (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(41)

Seriál Atlanta se točí okolo Earnesta "Earna" Markse (Donald Glover), samotáře, který se vrací do své rodné Atlanty ve státě Georgia (přezdívané Broskvový stát) poté, co předčasně ukončil studium na Princetonu. Po svém návratu zjišťuje, že jeho bratranec Alfred se stal nejžhavější atlantskou rapovou novinkou. Seriál sleduje oba bratrance na jejich cestě vzhůru atlantskou rapovou scénou, která kvůli jejich zcela odlišným názorům na umění, komerci, úspěch a rasu nebude ani trochu jednoduchá. Earn je extrémně chytrý, všímavý a ztracený. Jako rozčarovaný mileniál má problémy najít své poslání nebo "značku" a má pocit, že jeho osud je pevně daný a nemůže nikdy zvítězit. Je si vědom toho, že Alfredova popularita získaná takřka přes noc na YouTube má potenciál a může se stát životní příležitostí pro oba dva – tedy pokud zvládne ukočírovat bratrancův přístup "nejprve jednej, pak přemýšlej" a zvykne si na jeho podivného kumpána Dariuse zmateného drogami a možná i psychickou poruchou. Jako Alfrédův manažer by se Earn mohl konečně pustit do něčeho, co by mohlo stát za vynaloženou energii. (Disney+)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (48)

FialovaMaska 

všechny recenze uživatele

Zpětně jsem si díky Atlantě uvědomil, jak nadutě můžou snímky jako 8mile a Straight outta Compton působit, jelikož narozdíl od Atlanty postrádají sebereflexi. Tu Atlanta servíruje na výbornou prostřednictvím absurdního situačního humoru a dialogů. Některé postavy mají víc vrstev (Earl), některé ne, ale jsou vyloženě bizarní a tak se stávají pilíři Atlantské unikátní atmosféry (muj oblíbenec Darius), u jiných tvůrci snad doufali, že budou považovány za komplikované postavy, ale moc se to zatím nedaří (SPOILER pro S01E05: Paper boiovi je kvůli jeho veřejné roli gangstera záporáka upřeno vykoupení a od diváka je v tentýž moment očekáván soucit, ten se ale nedostaví, protože Paper boi přeci jen prodává fet a zastřelil týpka na parkovišti. Necítíme tedy konflikt mezi skutečným Alem a maskou Paper boiem, který by snad nějakou empatii spustil. Absence takového konfliktu pro sérii zatím nebyla překážkou, některé věci prostě jsou. A třeba to postesknutí k nějakému konfliktu povede. Uvidíme. KONEC SPOILERU). Dopíšu update po dokoukání druhé série. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím říct, že na seriál z prostředí které mě vlastně ani nezajímá, to vtáhlo docela dost. Velký podíl na tom mají vcelku slušné postavy a ona zvláštní atmosféra Altanty. Nutno však říct, že první půlka na mě i přes to všechno působila jako ničím nezajímavé "drama", ale v té druhé Glover a ostatní rozjeli vcelku zajímavé nápady. Hlavně epizoda B.A.N. je svým pojetím velice originální a ačkoliv tohle není seriál, kde by se člověk smál od začátku do konce, právě tenhle díl u mě takové momenty vyvolal. Oblíbená epizoda: 1x07 - B.A.N. ()

Reklama

Doldus 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je Atlanta fakt natolik dobrá, nebo jsem jen v současných "komediálních" seriálech oplakával absenci opravdu dobrého temného, a vlastně i dost sofistikovaného, humoru. Tento v obou smyslech "černý" komediální seriál si bere své dílčí prvky i z takových fenoménů jako Twin Peaks, Ellisonův Invisible Man nebo Kafky a vytváří skvěle vystavěný mišmaš, který navíc i má co říct, a to nejen o afroamerické kultuře. Spíše než vyložený vhled do rapové scény mi seriál přišel jako rafinovaná, podvratná ale zároveň mimořádně vtipná sociální kritika na všechno možné od rasismu až po šoubyznys. Donald Glover se prokázal jako mimořádný tvůrčí talent, který umně pracuje s inspiracemi a dokáže skvěle nahlížet a dělat si srandu ze současné americké společnosti, aniž by přehnaně moralizoval. Ústřední postavy (Glover, Henry a hlavně skvělý Stanfield) sice jsou konfrontovány s absurdním, podivně nastaveným světem, ve kterém se učí navigovat a přežít, ale zároveň ani tyto postavy nejsou ušetřeny svých vlastních malých absurdit. Skvělé a nebojím se říci i důležité dílko. Edit: 4. série dílo trošinku sráží, spolu s nevýrazným finále, kde se žádný charakterový ani dějový oblouk neukončí a žádná katarze se nekoná (když srovnám třeba s úžasným finále Better Call Saul, trochu mě to zamrzí, ale BCS je přeci jen nejlepší seriál za posledních 10 let). ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Není pravidlem, že by film nebo seriál, který se odehrává v pro mě jiném prostředí musí být špatný. Zvlášť co se týče rapu. Compot toho byl důkazem a toto po potvrzuje. Neříkám, že jsem se neustále bavil, ale pořád jde podle mě o dobrý bizarní kousek humoru z nového a neprobádaného prostředí. Celé to působí minimálně dobře. Trochu mě jen štve, že i když je mi jasný, že ten vývoj postav nemůže být tak rychlý na takového úrovni, i tak je blbý, že se třeba postava Paper Boie za celou sérii skoro vůbec nepohla dál. Ale což. Druhá série také proběhne. Foxové se snaží dohnat dobu, kterou zaspali a daří se jim to. 2. série: Do druhé série Atlanty jsem vstupoval spíše z povinnosti. Taky jsem to tak rozjel až mi to začalo jednoduše vadit. Ale ono se to najednou zvrtlo v něco víc. Mnohem víc. Tu změnu jsem příjemně zaznamenal jako svěží vítr, který odfoukl to staré a hnusné. Přišlo něco zcela nového a lepšího, čemu jsem ne vždy rozuměl, ale Glover si dokázal v podstatě s každou postavou i nějak vyhrát. Dokázal k ní vytvořit zajímavou linku. A hlavně i někdy takovou, že se opravdu smějete. Což jsem zde ani snad nečekal. Atlanta nakonec silně překvapila. Dokážu chápat pozitivnější reakce. Jednoznačně. ()

kesty 

všechny recenze uživatele

Skvelo trefné, výborne zahrané a napísané, super ozvučené. Môj problém s Atlantou však tkvie v niečom inom - v dejovej náväznosti, resp. jej nekonzistentnosti. Prvé (tušim) tri epizódy na seba vzájomne naväzujú a ponúkajú viacmenej celistvý, i keď skratkovitý príbeh. Zvyšných sedem epizód však nie je možné nazvať inak ako "epizódkami" zo života ľudí, ktorí nám boli predstavení. Čo je horšie, množstvo dejových línií zostáva otvorených, seriál plynie veľmi nelineárne a aj keď by som tento postup inde ocenil, tu - práve v kontraste s jeho úvodom - s tým mám celkom veľký problém. Dokonca sa mi stalo, že som jednu epizódu omylom preskočil a "kupodivu" som si to všimol až po kompletnom zhliadnutí. A keď som si ju následne dodatočne pozrel, zistil som, že som vlastne o nič neprišiel. Je to škoda, pretože ma ATLANTA naozaj chytila a jej postavy som si obľúbil, no chýbajúce zadosťučinenie a sklamanie z toho, že mi toho bolo ukázaného tak málo (na úkor dobrých, i keď podľa mňa potenciálu-nevyužitých scénok) robí v mojich očiach z ATLANTY len chutné predjedlo, miesto kompletného "all you can eat" menu, ktoré som si v tej fantastickej reštaurácii mohol dať. ()

Galerie (122)

Související novinky

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

Pan a paní Smithovi mají nové tváře

15.02.2021

Studio Amazon se rozhodlo oživit populární akční komedii Mr. & Mrs. Smith z roku 2005, v níž si tehdy zahráli Angelina Jolie a Brad Pitt. Nově se však příběh zpracuje do seriálu, v němž si hlavní… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Režisér Atlanty a temné sci-fi

Režisér Atlanty a temné sci-fi

15.06.2018

Režisér klipu This is America a několika epizod seriálu Atlanta Hiro Murai se chystá na svůj filmový debut. Tím by mělo být temné sci-fi Man Alive podle scénáře Davida Roberta Mitchella (Neutečeš).… (více)

Deadpool si našel parťačku

Deadpool si našel parťačku

10.03.2017

Pokračování Deadpoola, které natočí David Leitch (John Wick), stále nemá datum premiéry. Studio 20th Century ale určitě touží po příštím roce, takže se co nejrychleji píše a obsazuje, aby se mohlo… (více)

Reklama

Reklama