Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vše nechali za sebou a uprchli, aby nalezli to jediné, po čem celý život skutečně toužili. Zemi dost velkou pro jejich sny... V Irsku roku 1892 se rolník Joseph Donelly (T. Cruise) vydává zabít bohatého statkáře Christieho kvůli bídě, v níž se on i desítky dalších ocitli jeho přičiněním. Právě v Christieho sídle se setkává s jeho vzpurnou dcerou Shannon (N. Kidmanová), otrávenou svazujícími společenskými konvencemi. Tyto rozdílné povahy spojí dohromady stejný sen po nové půdě, která se má rozdávat zájemcům v americké Oklahomě. Společně prchají za oceán, ale brzy po připlutí k americkým břehům se svými plány narazí a jsou nuceni přežívat v nuzných podmínkách bostonské chudinské čtvrti. Odkázáni jeden na druhého překonávají spoustu zkoušek, ale svého snu se nevzdávají… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

castor 

všechny recenze uživatele

„To je ale složitá vražda!“ Je to možná s podivem, ale v mé sbírce DVD zastupují nejpočetnější skupinu právě filmy Toma Cruise. Pro někoho zřejmě stále ten chlapík z Top Gunu, co cení zuby a mhouří oči, pro jiné spolehlivá herecká star, která rozehrává svůj talent v rozmanitých kouscích, ve kterých se často „vykupuje“ ze svých komerčních hříchů. Dost často se objevuje v rolích na něj poměrně atypických a úmyslně na hlavu staví svou image hvězdy, stejně jako motá hlavu filmovým kritikům. Možná je to hlavně pečlivým výběrem rolí a obklopováním se výbornými režiséry (však posuďte sami: Brian De Palma, John Woo, J. J. Abrams, Bryan Singer, Ridley a Tony Scott, Barry Levinson, Cameron Crowe, Michael Mann, Francis Ford Coppola, Rob Reiner, Robert Redford, Sydney Pollack, James Mangold, Edward Zwick, Stanley Kubrick, Steven Spielberg, Martin Scorsese, Oliver Stone, Neil Jordan, Paul Thomas Anderson nebo jako v tomhle případě Ron Howard..), každopádně se zas a znova těším na další setkání.. I tahle irská pohádka o štěstí a kousku té vysněné americké půdy určitě stojí za pozornost. On prostý, nezlomný a irský venkovan, ona vzdělaná, rozmazlená a neposkvrněná dcera velkostatkáře. Spojí je útěk do Ameriky, kterou si ona pro její pokrok vysnila a on doufá, že na něj zbyde kus poctivé půdy. Z irských putyk se dostaneme do amerických boxerských krčem a bordelů. Ale nikdy se doopravdy neušpiníme. Ron Howard mezitím vypráví netriviální (ač jasně nalajnovaný) příběh bez zbytečných ran pod pás, Mikael Salomon pořádá poctivé kamerové jízdy, John Williams diriguje sympaticky rozmáchlé melodie a duo Cruise-Kidman nabízí uvěřitelnou chemii ve story, která se líbí i dvacet let poté. ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Skvělý starosvětský film a zároveň vzpomínka na doby, kdy se dobrodružné filmy skutečně natáčely venku, davové scény vyžadovaly mnohočetný komparz a herci se pro svou roli museli třeba naučit jezdit na koni. Howardova pionýrská vyprávěnka sice působí na dnešní poměry značně naivně, ovšem v kontextu hlavních hrdinů to funguje báječně a navíc to Tomovi s Nicole spolu náramně sekne. Když pak celou tuhle honbu za americkým snem doprovází úžasná hudba pana Williamse, dostavuje se u mě minimálně čtyřhvězdičková erekce. ()

Reklama

Nach 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát čtyři, opravdu moc chtěl, ale ten slaďácký závěr to prostě pohřbil. Je to film s obrovským potenciálem. Jde vidět, jak byl drahý a má svou atmosféru a výbornou chemii mezi Cruisem a Kidman. Jenže těch logických lapsů je tam tolik, že bych to nestihl spočítat. A to o čem jsem chtěl aby film byl.... tedy o Irovi s dívkou z vyšší společnosti, jak začínají budovat vlastní ranč, film vlastně vůbec není. Je to o tom, jak dva odlišní lidé, co se mají rádi se potloukají po USA, snaží se vydělat peníze do začátku, ale samotný začátek je vlastně konec celého příběhu. Smutné a strhávám za to celou jednu hvězdu. 65% ()

Merkin 

všechny recenze uživatele

Milé starosvětské pokoukání, které mě překvapilo svým půvabem a křehkostí. Nehýří zbytečnými efekty, naopak se řadí k těm snímkům, jež ještě vyžadovaly nefalšovanou naturalistickou výpravu a ryzí, nenucené a dobré ( nikdy bych neřekla, že tohle prohlásím o Tomu Cruiseovi, ale časy se mění) herce. Opravdu poetické a příjemné :) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Skvela romanticka drama. Aj napriek dlhej minutazi som sa nenudil, film mi ubehol pomerne rychlo a dost vela zachranuje krasny soundtrack Johna Williamsa. Bolo to druhe spolocne stretnutie Toma Cruisa a Nicole Kidman pred kamerami, to prve bolo pri filme DNI HROMU (1990) a posledne tretie bolo od Stanleyho Kubricka pri filme EYES WIDE SHUT (1999). Rezisera Rona Howarda mam rad, pretoze dokaze natocit filmy uplne rozdielnych zanrov a mnohe z nich patria medzi moje oblubene, ako napriklad WILLOW (1988), APOLLO 13 (1995), VYKUPNE (1996) alebo CISTA DUSE (2001). ________ Tom Cruise - (Joseph Donnelly) +++ Nicole Kidman - (Shannon Christie) +++ Thomas Gibson - (Stephen Chase) +++ Robert Prosky - (Daniel Christie) +++ Barbara Babcock - (Nora Christie) +++ Cyril Cusack - (Danty Duff) +++ Brendan Gleeson - (Policajt) +++ Wayne Grace - (Bourke) +++ Produkcia: Brian Grazer +++ ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Tři z pra prarodičů režiséra Rona Howarda se v roce 1893 skutečně zúčastili velkého závodu o pozemky. (CrypzzXD)
  • Zpěvačka Enya přezpívala skladbu "Book of Days" z původní irské gaelštiny do angličtiny právě pro soundtrack k tomuto filmu. Byla za ni nominována na Zlatou malinu. (Emzet)
  • Boxerské scény boli natočené v čiastočne zrekonštruovanej stanici v Billings. Opustený Price Club v Billings slúžil aj ako továreň na výrobu gumových kurčiat používaných vo filme. Bordel bol postavený vnútri a požiarne čerpadlá poslúžili na vytvorenie dažďa. (misterz)

Reklama

Reklama