Reklama

Reklama

Roger a já

  • USA Roger & Me
Trailer

Obsahy(1)

Jak velké automobilky „pomáhají" malým regionům. Americký dokument režiséra Michaela Moorea. Před svými veleúspěšnými filmy Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 debutoval americký dokumentarista Michael Moore snímkem o tom, jak se automobilka General Motors zachovala k desetitisícům svých zaměstnanců. Jedna z největších firem v USA se v osmdesátých letech rozhodla uzavřít část svých továren, čímž během krátké doby přišlo o práci až 30 000 lidí. Michael Moore zkoumá důsledky, které měla tato skutečnost na lidi v michiganském městě Flint, odkud on sám pochází. Práce v automobilce zde byla zdrojem obživy pro většinu lidí. Uzavření továren znamenalo drastický zásah do života města, mimo jiné i nárůst kriminality a vylidnění celých čtvrtí.
Titul filmu naznačuje Mooreovu snahu spojit se s předsedou představenstva General Motors Rogerem Smithem a udělat s ním rozhovor. Třebaže Moore osvědčil svou pověstnou buldočí povahu a dělal problémy členům mnoha ochranek, získat kýžené interview se mu nepodařilo. Vznikl však rozpustile vtipný dokument o vážných tématech, odměněný řadou filmových cen. V Mooreově podání je totiž upadající městečko Flint metaforou celé Ameriky... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Matty 

všechny recenze uživatele

Film ne tak zcela dokumentární a již ne příliš aktuální, na druhou stranu stále velice zábavný. Řekl bych, že vzhledem k tématu až neslušně zábavný. 30 000 lidí přišlo o práci a Michael Moore o tom natočil vtipný film. Jeho přesvědčovací prostředky mají sice blízko k praktikám nacisticko-komunistickým, ale liší se od nich velkou dávkou ironie. Hra na city divákovy sice místy hraničí s nevkusem (kuchání králíka) a jde znát, že Moore ještě nebyl natolik schopným „argumentátorem“ (doufám, že mi češtináři odpustí:), nicméně komedie je to i po letech výborná. 75% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ať je Michael Moore jakékoli sebestředné hovado, ať je klidně kritizován za to, že je neobjektivní a že manipuluje s informacemi, je nutné mu přičíst, že se snaží ukázat pravdu, která zde existuje, ukázat hnus kapitalismu a celkově téhle společnosti - nejen americké - která žije v přetvářce a považuje ji za standard. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dokumenty podobného typu ma nikdy priveľmi nezaujímali. Tým nechcem povedať dokumenty, ktoré sa venujú ľuďom, alebo nejakej problematike. Koniec koncov každý sociálny dokument sa venuje nejakému problému. Tým typom myslím filmy Michaela Moora. Veľa som o nich počul a zo všetkých strán sa na mňa hrnuli rozpoluplné názory. Tak som sa rozhodol spraviť si vlastný názor. A začínam ako sa patrí od začiatku. Čo tomuto filmu vytknúť? Jedine to, že nie je naliehavý. Čo mu uberá na sile. Z filmu cítiť, že Moore má jasný cieľ a oko pre situácie, ktoré točí a ktoré nám následne ponúka. Je to ale boj proti systému, ktorý nejako nemôže vyhrať a čo je väčšia škoda, ani nikomu poriadne nezavarí. Taký Bill Maher v Religolous pripravil krušné chvíle nejednému duchovnému. Je zrejmé, že o tom ale film nebol. Je to pohľad na rozpadávajúce sa mesto, ktoré bolo kedysi prosperujúcim a obľúbeným miestom pre život. Je to kritika papalášov a ľudskej hlúposti. Príbehy, ktoré nám Moore prezentuje sú smutné a nie sú úplne príjemné na pohľad, ale nerezonujú vo mne tak ako by mali. Ako si predstavujem, že by obrazy podobného typu mali rezonovať v človeku. Niekto tam vidí iróniu, ktorá je vtipná, mne príde v rámci myšlienky nedotiahnutá. Preto skôr priemer ako blown my mind documentary. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Ach ten Michael Moore! Tento film je ještě z doby kdy dokázal vkusně a přijatelně namíchat vyvážený koktejl z faktů a svých vlastních (ani omylem nestranných) názorů. Příběh pádu jednoho bezvýznamného amerického městečka Flint, jinak Mooreova rodiště a zároveň rodiště General Motors je docela koukatelný. Místy hodně naivní a až amaterský. Ovšem hodně naivní byly i některé nápady starousedlíků na vzkříšení zašlé slávy onoho města. 70%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Moore .. Michael Moore na začátku své dokumentární cesty, ale štiplavý jako vždy. Poprvé se podíval na zoubek kapitalismu a podnikání jako takovému ve svém rodném automobilovým průmyslem proslaveném Flintu. Zábavné montáže, důraznost, která nezná překážek, zdrcující výpovědi. ___ Zatím srandy kopec, ale jak dopadne polovina české ekonomiky (samozřejmě s dopadem na všechny), až se dostanou "ty naše" importované automobilky do srabu, krachnou případně odejdou na levnější východ? ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Kritici diela naznačili, že režisér Michael Moore zámerne pozmenil poradie udalostí, aby z predstaviteľov samosprávy urobil hlupákov. (Biopler)

Související novinky

Michael Moore dobíjí munici

Michael Moore dobíjí munici

13.09.2006

Kontroverzní tvůrce silně politicky angažovaných dokumentů dal o sobě po delší době opět vědět a nebylo to nikde jinde, než na prestižním Toronto International Film Festival, ke kterému má očividně… (více)

Reklama

Reklama