Reklama

Reklama

13. komnata - Série 13 (2016) (série)


13. komnata Marka Stromského (S13E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Žokej třikrát sahal po triumfu na slavné Velké pardubické a třikrát o něj přišel, ale nevzdává se... Žokej Marek Stromský se řadí mezi největší smolaře mezi českými sportovci. Dostihovému sportu se věnuje víc než pětadvacet let, ve svých dvaačtyřiceti letech má na svém kontě téměř 1500 startů a 250 vítězství. Je to bojovník, na ponících vítězil dřív, než nastoupil do školy. Překonal vážné onemocnění kyčle a ničím se nenechal odradit od cesty, která ho vedla z Albertovce na dráhy prestižních dostihů po celé Evropě.

V nejslavnějším českém dostihu Velké pardubické startoval poprvé ve svých šestadvaceti letech. Už třikrát tady měl na dosah medaile. V roce 2008 s koněm Amant Grisem projel vítězně cílem, ale byl diskvalifikován, protože neobjel otočný bod. Navzdory vynikajícímu jezdeckému umění ve 120. ročníku tradičního závodu mu podruhé vítězství s Amant Grisem vyfoukl žokej Josef Váňa, který mu s Tiumenem údajně zkřížil cestu v cílové rovince. Váňa dostal pokutu, ale o své vítězství nepřišel. Potřetí se Stromský konečně dočkal úspěchu v roce 2015 s desetiletým valachem Nikasem a zdálo se, že tentokrát si může vítězství užívat naplno, že konečně protrhl smůlu a zhodnotil roky každodenní dřiny v sedle. Jenže v listopadu téhož roku přišla zpráva, která ho srazila na kolena: ve vzorku krve jeho koně se našly zakázané látky kofein a theobromin. Nikas byl na začátku roku 2016 kvůli dopingu diskvalifikován a vítězem se stal druhý kůň v pořadí Ribelino v sedle s Pavlem Kašným. Stromský o kvalitě krmiva, v němž se zakázané látky potvrdily, nemohl nic vědět, titul přesto musel vrátit. Překonat hořké zklamání mu trvalo dlouho. Těžce snášel, že se na něj někteří lidé dívají jako na podvodníka a že to odnášejí i jeho děti. Žokejskou kariéru vzápětí ukončil a chtěl hledat své nové já – nový život bez koní. Ale hodně jeho fanoušků ho povzbuzovalo, aby v sobě našel odhodlání v dostihové kariéře pokračovat. Marek Stromský si uvědomil, že život bez koní si zatím neumí představit ani on, ani jeho rodina a stáj. A tak přijal vlastní výzvu a začal se připravovat na novou dostihovou sezonu. Chce dát i koni Nikasovi další šanci. Pořad byl natáčen v době, kdy se chystá ještě jednou na start Velké pardubické postavit. (Česká televize)

(více)

Recenze (1)

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokument od srdce o chlapovi se zlatím srdcem, který zatím v životě neměl to pravé sportovní štěstí. O neskutečném prozatimním sportovním životě promluví kromě samotného sportovce trénéři a majitelé koní, Markova rodina a další lidé spojeni s koňmi. Hudební režie: Jan Mudra ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama