Reklama

Reklama

Borg/McEnroe

  • Švédsko Borg McEnroe (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Wimbledon, 1980. Nejdeštivější léto desetiletí.  Svět se těší, až uvidí tenisovou jedničku Björna Borga obhajovat svůj pátý titul Wimbledonu. Jen málokdo zná drama v zákulisí: v pouhých 24 letech je Borg blízko konci, uštvaný a svíraný úzkostí. Jeho 20letý vyzyvatel John McEnroe se rozhodl nahradit svého bývalého hrdinu na trůnu Wimbledonu. Borg/McEnroe je příběh o ceně úspěchu. Nejlepší světoví hráči tenisu jsou uvězněni vlastní kariérou. Oba sportovci jsou neustále tlačeni proti sobě komerčním tenisovým průmyslem: jako protiklady postav „lce Borg“ a „Superbrat“. Rivalové jsou nuceni si přiznat během Wimbledonu 1980, že jediný, kdo chápe čím si prochází, je jejich největší nepřítel. (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (283)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjde najmä o to, či vám tieto dve mená vôbec niečo hovoria. Ak áno, tak buď ste túto dobu zažili alebo tenis radi máte, ale o Borgovi a McEnroeovi ste veľa počuli a tak trochu ľutujete, že ste ich dobu nezažili. Ale zase tu boli potom divoch Agassi so slušňákom Samprasom a dnes je to tiež bohaté. Metz sa so scenáristom snažili nachádzať paralely v povahách týchto dvoch géniov tenisových dvorcov a ukázať, že až zase taký veľký rozdiel medzi nimi nebol. Vyzerá to viac založené na realite, ako napríklad Rivali, len tu trochu chýba skutočný konflikt. Osobne mi vypadlo z pamäte, ako tento zápas skončil a pokiaľ to neviete a film chcete vidieť, tak si to nezisťujte. Casting je typologicky veľmi presný. Ako tenisový fanúšik (pasívny aj aktívny) som si film skutočne užil. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ledovec proti vulkánu. Svíraní tlakem vnitřních démonů i okolních očekávání, posedlí vítězstvím při vědomí, že každá porážka je začátkem konce, tlačení k dominanci a rivalitě za každou cenu. Každý jsou jiný a přitom toho mají tolik společného.. Komorně laděné sportovní drama, které vyrukuje s pro žánr neobvyklou niterností a přitom když musí diváka strhnout do víru sportovních vášní (finále Wimbledonu 1980), nemá s tím sebemenší problém. McEnroe si to sice příliš nepochvaloval, ale znáte Johna a jeho sklony k potížismu. Former rivals, best enemies.. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Asi lepšie sa už film o legendárnom tenisovom turnaji v ktorom súperia dve osobnosti natočiť nedá, ale mal som s filmom dva problémy. Keď sa film takto rovnomerne a férovo venuje obidvom stranám bez toho, aby jedného nejak démonizoval, tak nikdy neviem komu fandiť. Tým pádom som vždycky na konci rád, že jeden z ich vyhral a zároveň sklamaný, že druhý prehral. Ale aspoň som trochu spoznal dve osobnosti o ktorých som nikdy nepočul a práve náhľad do ich súkromia ma bavil na filme najviac. Hlavne ten prerod Borga od nerváka k človeku, ktorý drží emócie na uzde. Viem si veľmi dobre predstaviť aké odhodlanie to vyžaduje. Druhý problém som mal s tým, že tenis ma ako šport vôbec nezaujíma a finálny zápas tým pádom pre mňa príliš vzrušujúci nebol. Proste tam nejak pinkali loptičku až konečne jeden z nich vyhral. Ale fanúšikovia tenisu budú pravdepodobne nadšený. Ja som celkom spokojný vzhľadom na to, že tento šport mám na háku. 6/10. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší tenisový film. Metz se celkem logicky soustředí především na rozdílné charaktery obou velikánů, přičemž víc prostoru dostává Borg, což ale není ku neprospěchu věci, protože jeho životní cesta je jímavější. A tak tu máme na jedné straně introverta, kterého popularita dohání k úzkosti a extrovertní neřízenou střelu, která upouští emoce nad rámec mezí. Film nabízí i pohledy do zákulisí, kde vládnou sponzoři a samozřejmě dojde na tenisové zápasy, přičemž ten finálový diváka nutí nedýchat. Tiebrerak ve čtvrtém setu patří k nejlepším sportovním sekvencím v dějinách filmu. Herecky je vše ok, ačkoliv od Gudnasona bych čekal přeci jen výraznější záchvěvy mimických svalů. Něco tomu sice chybělo, ale spokojen jsem i tak. 80% ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V širších souvislostech: běháním za míčkem po dvorku= hra gentlemanů. Normální chlap, tzn. s testosteronem, může býti z takového sportu vykázán. Kdežto opravdový gentleman mnohdy, po vyhraném zápase, pláče několik desítek minut před celým světem, jako tříletý chlapeček. Nebo má desítky pověrčivých, stereotypních manýrů, které jsou na léčbu. No prostě tyhle princezničky jsou kapitola sama o sobě. Když vidím zasopleného vítěze grandslamu, nemilosrdně přepínám, ačkoli jsem mu pět hodin zapáleně fandila. Nemám na to nervy. Od dob McEnroea, vidím v tenise jediného chlapa, Serenu. Ale kecám, Novak je skvělý showman. Takže: krom toho, že nám tento krásný film nabízí mimořádně dobře natočené finálové utkání mužské dvouhry Wimbledonu 1980, věnuje se také psychickému rozpoložení sportovců v jejich soukromí. Retrospektivně nám nabízí pohled na jejich vývoj od dětství a na relativně malém prostoru docela výstižně ukazuje, čím vším si oba prošli. V kontextu s tímto mě rozesmívá hláška celosvětově proslulého ostravského lehkého autisty Ivana, který utrousil: "Je to jenom sport." Jasně, Wimbledon nikdy nevyhrál a je to VĚČNÁ škoda, počítám, že se nadřel možná víc než oni, ale za to, že pochopil o čem život je, jej budu uctívat navěky. :-) Ve filmu jsou k vidění parádní výkony ústřední dvojice i stále skvělého Stellana Skarsgårda, kamera, střih, scénář, dialogy, výprava, prostě výborné celé, doporučuji i divákům, kteří se o tenis nezajímají. Je to moc dobrý film. Tleskám. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Mladého Björna Borga si zahrál Björnův skutečný syn Leo Borg. Ten si pak zahrál v roce 2019 ve wimbledonské juniorce. (Chevees)
  • Shia LaBeouf (nar. 1986) nenosil parochňu, ale nechal si narásť svoje vlasy pre túto úlohu. (zajo91)

Související novinky

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

Tvůrci milují Kongresové centrum Praha

09.12.2019

Že je Praha lákadlem pro filmové štáby, již dlouho není tajemstvím. Nehledě na krásu města, jsou to ale také šikovné týmy, na které se přijíždějící producenti mohou spolehnout. Díky českému… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Reklama

Reklama