Reklama

Reklama

VOD (1)

Když všichni jsou prohnilí, je pro ně zločin jediná naděje na změnu. Lupič-gentleman německého původu, známý jako Doktor, se specializuje na vloupání ve velkém stylu. Po návratu z vězení hodlá se svojí bandou uskutečnit loupež v hodnotě jednoho milionu dolarů. Brilantní plán se jim podaří uskutečnit. Udržet uloupené peníze v tajnosti je mnohem těžší úkol. Členové bandy se snaží jeden druhého navzájem využívat a také za sebou zamést stopy... Kriminální film Johna Hustona je přepisem stejnojmenného detektivního příběhu spisovatele a scenáristy W. R. Burnetta. Jeho děj se odehrává v Chicagu ve 40. letech. Herec Sterling Hayden se představí v úloze lupiče Dixe Handleye, James Whitmore jako jeho zločinecký kolega Gus Minissi. V malinké roličce se v příběhu doslova mihne Marilyn Monroe, která ztvárnila roli Angely Phinleové. Hudbu k filmu napsal známý skladatel maďarského původu Miklós Rózsa. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nikoho jsem neviděl, protože já tady nejsem." Tak já jsem taky nic neviděl, protože jsem tam taky nebyl, žádnýho poldu jsem neuplácel a ta částka taky nesouhlasí. Jinak si musím povzdechnout něco ve smyslu, jak se to krásně kradlo, když byla soupeřem průchodná zeď, jedna fotobuňka a trochu železa. To snad každej geniální plán musel vyjít a pak už jen zbývalo čekat, zda-li rozkmitané policejní pěsti dokáží něco vyšetřit. Na můj vkus se to celé zkrátka bralo příliš vážně, žádnej vtípek pro odlehčení jsem nepotkal a na konci mi bylo zcela jedno, zda se padouši budou válet v Karibiku nebo policejní šéf dostane metál. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moja fascinacia noir filmami 40. a 50. rokov opat pokracuje, tentokrat padla volba na The Asphalt Jungle. Vyborny krimi film o kradezi vacsieho mnozstva klenotov- presne to je tento film. prvu polhodinu sleduje divak len pripravy na vykradnutie klenotnictva, samotne vykradnutie zaberie tiez urcitu minutaz. A divak moze zlodejov pekne sledovat, a pekne si skladat logicku skladacku pocas samotnej kradeze. jeden krok pekne nasleduje za druhym, su pekne premyslene a prepracovane. Vidno, ze si tvorcovia dali s filmom dostatok prace. Klasicke noir prvky : temne charaktery, temne nasvietenie sceny, tmava kamera, drsne a cynicke dialogy- to vsetko je aj v Asphalt Jungle. Na konci filmu nasleduje klasicky noir : rad podvodov, klamstiev a systematickeho zahmlievania. Z hercov vyzdvihujem hlavne vyborneho Sterling Haydena, ale aj zvysok odviedol vybornu pracu. Ucast Normy Jean /Marilyn Monroe/ som mal na haku. Vyborny noir to vsak rozhodne je. 92 % ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Huston dokázal skvěle zachytit temnou atmosféru světa zločinu, vytváří vrstvy zločinnosti, které zde jsou zastoupeny jednotlivými postavami. Marylin Monroe je zde krásně nevinná a možná je jen dobře, že se objevuje pouze ve vedlejší roli. Herci však celkově skvěle natočený snímek táhnou. Jen to tempo je někdy nesmírně pomalé. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Fauna se v asfaltové džungli rychle rozdělí na relativně dobrou (architekt akce, kasař, řidič a dobrosrdečné svaly s touhou vrátit se na rodnou farmu do Kentucky) a zlou (podlý mecenáš na pokraji bankrotu, změkčilý prostředník, zkorumpovaný fízl). Huston pak s tou nebohou zvěří definuje budoucí žánrové postupy a na ose příprava - loupež - její tragické následky rozehrává bezútěšnou partii o marnostech lidského pachtění a náhodách pitomějších, než jsou mladé milenky starých pánů. Obsazení funguje od neostrých rysů hromotluka Haydena až po strýčkovu husu Marilyn a všechno to zabíjení, rvačky mezi muži a bezvýchodnost tady nacházejí svůj pravzor.. Pozorný divák si zajisté všimnul institucionalizovaného Brookse a je mu tím pádem jasné, za co kroutil svůj trest v Shawshanku.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Žiaden veľký zážitok sa nekonal. Celý film mi pripadal príliš neodlíšiteľný od iných, ktoré som videl predtým. Okrem toho bol príliš zostarnutý a pri niektorých scénach a hereckých výkonoch som sa cítil trápne. Ani pri najlepšej vôli nemôžem dať viac ako tri hviezdičky a aj tie sú najmä za filmárske remeslo a nie za celkový dojem. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (18)

  • Ve snímku si i zahrála menší roli i vycházející hvězda Marylin Monroe, na pozdějších plakátech se tak často objevovala právě ona, ačkoliv rozhodně není hlavní postavou příběhu. (SeanBean)
  • Dielo je istým priekopníkom, lebo ustanovilo naratívne konvencie tzv. caper filmu, teda subžánru kriminálneho filmu, ktorého centrom je odvážne zorganizovaná lúpež. Huston zaviedol štruktúru o troch dejstvách. V prvom sledujeme nábor lupičov, v druhom prípravu a samotnú lúpež. Vo finálnom dejstve dôsledky lúpeže, ktoré končia smrťou či potrestaním lúpežníkov, mnohokrát pod vplyvom ľudskej slabosti. (Biopler)
  • Marilyn Monroe svoj výkon v tomto filme považovala za jeden zo svojich najlepších v jej kariére. (westerns)

Reklama

Reklama