Reklama

Reklama

Snímek Ženy 20. století od uznávaného režiséra Mikea Millse (oscarový film “Začátky”) nabízí mnohovrstevnatou, zábavnou a dech beroucí oslavu komplikovanosti žen, rodiny, času a vztahů, které celý život hledáme. Příběh, který se odehrává na sklonku sedmdesátých let minulého století v jižní Karolíně, vypráví o odhodlané matce jménem Dorothea Fieldsová (Annette Beningová), padesátnici, která vychovává svého dospívajícího syna Jamieho (Lucas Jade Zumann), zmítaného kulturní proměnou a revoltou. Dorothea požádá o pomoc s Jamieho výchovou dvě mladší ženy – volnomyšlenkářskou punkovou umělkyni Abbie (Greta Gerwigová), která žije v Dorotheině domě, a důvtipnou a provokativní dospívající sousedku Julii. (Cinemax)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (61)

campix 

všechny recenze uživatele

Očekávání byla naprosto jinde. Slušná indie americká komedie s velice zajímavým hereckým obsazením letěla do koše hned po první půl hodině a zbytek filmu je naprosto zbytečnou snahou vycucat si nějaký děj s prstu hledáním problémů a řešení situací, nad kterými jsem musel občas kroutit nesouhlasně hlavou. Jeden z nejzbytečnějších filmů, které jsem letos viděl. Není to ani tak zpracováním nebo herci, ale naprostá prázdnota zbytku mě slušně řečeno hodně zarazila. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo všedný film, ktorý by za normálnych okolností pôsobil zrejme obyčajne či priemerne. Ale Mike Mills podobne ako pri Beginners dokázal opäť zo všednosti vďaka kvalitnému formátu a prevedeniu vytvoriť atraktívny a zaujímavý film, dokonca aj s neklišovitou zápletkou. Mali sme tu celú škálu medziľudských vzťahov a prevedení Lásky - od rodičovskej, cez priateľskú, až po platonickú. Mňa osobne najviac fascinovala tzv. friendzone medzi Jamiem a Julie, čo bol podľa mňa bezchybne realistické stvárnenie princípu platonickej Lásky medzi chlapcom a dievčaťom. Trochu ma zamrzel ten ťažkopádny koniec, ale vždy lepšie ako hlúpe klišé. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Indie filmů podobného ražení je spousta, Ženy 20. století na mě ale bohužel působily formálně a obsahově hrozně nesourodým dojmem, který ve mně zhruba v polovině začal vyvolávat spíše nudu. Myšlenky filmu jsou fajn, feeling filmu jsem pobral, ale opravdu si myslím, že v mnoha jiných snímcích jsou podané mnohem zdařilejší formou. 6/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov, ktoré sú celý čas na 5*, ale v závere rozmýšlate, prečo im ich nedať. Ten dôvod je vlastne len jeden: nevýrazný mužský protagonista (a jeho ešte menej výrazný predstaviteľ). Chápem tú myšlienku, že bol vlastne vedľajšou postavou v príbehoch žien, ale na môj vkus bol upozadnený až moc. Tak moc, že sa z neho - v jeho nevyargumentovaných pubertálnych náladách, stala vlastne značne otravná postava (aspoň ja som ho neznášal, pričom som ho nemal neznášať, neznášať som mal Elle Fanning - s ním som mal súcitiť). Zvyšok super, klasický Mills. Presne 90%. Chýbajúce body prihadzujem za ten menzes. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Krásně a nenuceně plynoucí film, který mimořádně citlivě a lidsky rozkrývá rozdíly mezi generacemi, přičemž postupem času začnete mít pocit, že postavy už nejsou jen výplodem scénáře a režie, ale že jsou to Vaši staří známí, s nimiž prožíváte všechny radosti a strasti. 20th Century Women se mimoto může pochlubit i skvělými hereckými výkony všech ústředních protagonistů, což snímku přidává na atraktivitě a celkovém výsledném dojmu. Musím zde ocenit i zasazení děje do let sedmdesátých, které jakožto katalyzátor nezbytných velkých změn vytváří působivé pozadí tohoto mimořádného životního příběhu. Jedinou vadou na kráse snímku je tedy jeho nepřiměřená délka, která u mě osobně způsobila pár pohledů na hodinky. Až na tento atribut jsem velmi příjemně překvapen. Jako oddechový film na večer totiž 20th Century Women funguje více než skvěle. „Wondering if you're happy is a great shortcut to just being depressed.“ ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Mike Mills tvrdí, že film je založený na pravdivých udalostiach a všetky ženské postavy vo filme sú založené na ženách, ktoré ho ovplyvnili pri dospievaní. (dwdb)

Reklama

Reklama