Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brendan Behan se v průběhu druhé světové války vydává jako šestnáctiletý irský republikán z Irska do Liverpoolu, aby provedl bombový útok. Jeho mise je zmařena, když je zatčen, obviněn a uvězněn v Borstalu, nápravném zařízení pro mládež v Anglii. Je tu donucen k životu s těmi, které vnímal jako nepřátele. V mladém Brendanovi vzniká vnitřní konflikt, který si vynutí traumatické, ale odhalující sebezpytování. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dva roky předtím, než musel Shawn Hatosy na Fakultě bojovat se spolužáky proti mimozemské invazi, která si podmanila celou školu, se ocitl v Borstalu. Sice by mě zajímalo, jak se tam Amík, jako on dostal, ale nehodlám tu řešit jeho přízvuk. Protože jestli je něco, o čem si myslím, že prostě nejde, tak je to, vzít Američana a nechat ho se pokoušet mluvit s irským, nebo skotským přízvukem. Klasicky anglicky by to snad ještě šlo, ale to ostatní by se prostě mělo zarazit. Takže kritiku jeho snahy přenechám jiným:) Snad jediné, co mě na tomto snímku trochu mrzelo je, že nebyl větší prostor věnován rozvíjení vztahu Brendona a Charlieho. Většinou se děj točil okolo příprav útěku či opravám domu. Jejich postupné sbližování stálo jakoby mimo hlavní trať. A to je docela škoda. Chemii mezi sebou kluci měli dobrou a člověka tak zamrzí jenom jedna scéna při divadelním vystoupení a ta s popíjením venku. Co mě však dostalo, byl konec. Nepamatuju si, kdy naposledy jsem u filmu brečela tak dlouho, jak želva. Naposledy si vybavuji Hachika, ale to rozhodně netrvalo tak dlouho, jak při tomto filmu. Když Charlie odchází a loučí se s Brendanem, v tu chvíli to začalo. Jak prostě mohl jen tak odejít, člověk úplně chtěl nějaké to vášnivé objetí, nebo prostě něco! Vždyť to bylo úplně cítit ve vzduchu. Po této scéně jsem si ještě říkala, že pořád by se ještě někdy mohli setkat. Třeba takové to po 5 letech... No a od té doby už jsem brečela až do konce filmu. Především díky scéně, kdy hochům pouštěli zpravodajské filmy z války, to už jsem si říkala, to snad ne, proboha, to ne! To mě dorazilo a pak už jsem to opravdu nedokázala zastavit. Opravdu jsem nečekala, že zrovna u tohoto filmu to se mnou takto dopadne:) Celkově je Borstal Boy výborným snímkem o přátelství, lásce a o tom, jak člověk až vždycky pozdě lituje, o co přišel a co mohlo být jinak. A nesmím zapomenout na ukázkovou přehlídku anglických a skotských akcentů:) ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Borstal Boy mírně padá na hubu při vykreslení mladého Brendana Behana jako budoucího spisovatele a básníka. Trochu mi unikaly souvislosti - proč chtěl zinscenovat Wildeovu hru, proč někdy ke konci ze sebe vysype básničku. Kdybych si posléze nepřečetl nějaké povídání k filmu, vůbec bych netušil, že se jde o reálnou, později literárně významnou postavu…a ruku na srdce, Hatosyho „irský“ přízvuk zní jak retardace. Děj se spíše soustředí na postupné sbližování s lidmi, kteří pro něj byli dosud nepřáteli, a právě ve vykreslení té pozvolné a nedoslovné změny jeho postoje k nim je hlavní síla snímku. Škoda, že je film místy až moc zkratkovitý, člověk ani nestačí na jeden zátah všechno pobrat…což na druhou stranu vlastně nevadí, opakované zhlédnutí doporučuji. 75% „It´s allright, china.“ ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Film, který jsem si dneska večer vychutnal s cz titulky od Ondřeje jako láhev výborného vína až do dna, a tvůrcům za to mu patří můj dík. Neobvyklý příběh, velmi dobře ušitý, zahraný, zpracovaný, rozšířil moje obzory. Prostě britsko-irsko kvalita ... 910910 ()

Tarhiel 

všechny recenze uživatele

Vojnová dráma s LGBT tematikou, ktorú by so masi do 2 tretín označil za priemernú, až kým som sa nedozvedel, že to písal sám život (podľa skutočnej udalosti) a hlavná postava je známy írsky autor! :O Prekvapilo ma, že väčšina ľudí z obdobia 2. Svetovej vojny chlapca, o ktorom sa vedelo, že je gej, nijako neriešili, a on bol zasa vykreslený, ako niekto, kto si "nenechá si po sebe skákať" :) Niektoré zvraty boli očakávané (asi mám podobných filmov dosť napozeraných), ale samotný koniec prekvapil. Herci hrajú dobre, a váženého riaditeľa si strihol Harmonika z Vtedy na Západe! ()

Reklama

Reklama