Reklama

Reklama

Obchodník s deštěm

(TV film)

Obsahy(1)

Geniální podvodník nebo obyčejný vrah? Kulisou neuvěřitelné kariéry Josefa Eichlera alias ruského generála Baranova se stala absurdní doba normalizace... Hlavním hrdinou příběhu je Josef Eichler, Čech od Nymburka. Zprvu nebyl nikým výjimečným, neměl vysokoškolské vzdělání, neuměl ani rusky, neprojevil žádné výrazné nadání. Vše se zlomilo po roce 1968, kdy tanky Varšavské smlouvy v Československu zavedly nové pořádky. Tehdy Eichler náhodou nalezl ztracený novinářský průkaz sovětského dopisovatele Baranova a rozehrál svou velkou hru. Tvrdil, že je vysokou šarží KGB. Vetřel se do vysokých stranických kruhů, neopomenul si pořídit fota se známými lidmi, aby mohl udivovat svými známostmi. Podvodník těžil z normalizačního strachu a bezvýhradného uctívání všeho, co přichází ze Sovětského svazu. Svou vysokou hru dokázal hrát až do samotného závěru socialistické éry. Ale už nešlo jen o podvody, nýbrž také o vraždu... (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument dokáže udržet napětí diváka díky pomalu odhalovaným informacím dlouho a má příjemnou délku. Co mi vadilo je zlehčování až vyzdvihování podvodníkových schopností. Tihle lidé mají kriminální myšlení od mala a je třeba je izolovat od společnosti. S tou amnestií jsem také myslel, že je to vtip. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ráda bych řekla, že ten příběh je neskutečný, jenže on se opravdu stal. Bohužel, protože neviní nebyli pomstěni a zločinci potrestáni. V dokumentu, který neoslňuje obrazem ani zvolenými vypravěči, se dozvídáme o bezskrupulozním muži, který dokázal využít doby a užil si ji beze zbytku, aniž by musel čelit spravedlnosti za své zločiny. …. Hodnotím příběh, nikoliv jeho zpracování. SHRNUTÍ: Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je strašnej průser. Možná je příběh tohoto podvodníka i zajímavý, ale z dokumentu se to určitě nedozvíme. Je těžké sledovat i základní informační linii, zmatek, chaos je dominantou tohoto díla. Je sice hezké obsadit blekotavé pány policisty, kteří u toho asi byli, ale jako vypravěči by propadli i ve třídě kromaňonců. Formální stránka, vizuál… tříleté dítě co si půjčí kameru od rodičů, by to zvládlo lépe. Záběry na kaluže, vodní hladinu, detaily listů a záběry budov byly třešničkou na dortu tohoto eposu. Takto tedy dokumenty ne. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama