Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Klasická kriminálka drsnej školy, ktorá tvorila vzorce nového žánru, aj keď o tom asi ani nevedela. Nie je to pre mňa vrchol filmu noir, stretol som sa s premyslenejšími príbehmi a prepracovanejšími postavami, ale pamätám si, že som sa pozrel asi po hodine dvadsať na hodinky v domienke, že sa pozerám na film asi tak 45 minút. Maltézsky sokol je tak svižne a zábavne natočený, že mu aj dnes môže ťažko nejaká krimi konkurovať. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Parádny noir, ktorý je vhodným úvodom do žánru pre nezasväteného diváka, lebo obsahuje asi všetky atribúty noiroviek. A Bogart je tu snáď ešte väčší frajer ako v The Big Sleep a dáva jednu hlášku za druhou. Ale je to trochu pridlhé a to rozmotávanie tajomstiev ma už ku koncu prestalo baviť. Ale inak je to fakt skvelá žánrovka. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu to mohol byt zabavny snimok, pricom aj dnes som sa prijemne pobavil, pretoze tam bolo dost ironickych scen. Detektiv Sam Spade sa uz viackrat ocitol v ohrozeni zivota, pricom som mal ja ako divak pocit, ze nech je v akejkolvek blizkosti zlocincov, nic sa mu nestane. Najviac sa mi pacil jeho styl vysetrovania, ako pekne prisiel na plan zlocincov za honbou vzacnej sosky Maltezskeho sokola a ako si s nimi poradil. Je to dialogovy film a mozno mi aj nieco uniklo, ale Bogart je skvely herec a uz len kvoli nemu sa oplati film vidiet... 06.10.2009 _____ Humphrey Bogart - (Sam Spade) +++ Mary Astor - (Brigid O´Shaughnessy) +++ Gladys George - (Iva Archer) +++ Peter Lorre - (Joel Cairo) +++ Barton MacLane - (detektív Dundy) +++ Lee Patrick - (Effie Perine) +++ Hudba: Adolph Deutsch +++ ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Trochu méně zamotané než třeba Hluboký spánek (jehož Phil Marlow je mi bůhvíproč sympatičtější než Sam Spade.) Jinak film má skvělý scénář, o poznání horší herce, ale hlavně na debut dost dobře zvládnutou režii. Humphrey Bogart není můj oblíbený herec, hlavně nevypadá moc hezky, příliš velká koňská hlava na podivně malém těle, jeho femme fatale taky nic moc, ale hlavně že je tu podařená atmosféra! A první film noir byl na světě... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Poslední noirko mě silně zklamalo, takže jsem tuhle bombastickou drogu na chvíli vypustil, a až Maltezácký Sokol mi zase vrátil mojí oblibu do tohohle žánrů. Co si budeme nalhávat, Humphrey Bogart je jasnou zárukou úspěchu, jeho herecké výkony byly vždycky stabilní a jeho charismá vždycky zářilo na míle daleko. V roli cynického a bezstarostého soukromého detektiva zase zazářil stejně, jako v Hlubokém spánku, kde se zápletka trošku opakuje, tentokrát však bez zmačkaného pláště a nerozžehlené košile, ale upravený a neodolatelný jako v Casablance. Roli jeho "vyvolené" dostala na starost Mary Astor, která mi ovšem vůbec neseděla a zařadil bych ji dobou tak o deset let zpátky, vzhledově i výkonem, připadala mi hodně prkenná a plná mechanického opakování. Bogartovi nikdo nevyrovnává, ani opěvovaný Peter Lorre, který svým "vlažným" výkonem mě nijak nepřesvědčil a spíše boural atmosféru napínavého noirka. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (51)

  • Do role Sama Spadea byl původně obsazen George Raft (1895-1980), ale odmítl, jelikož šlo o "nedůležitý film". Využil bodu smlouvy, podle kterého se nemusel účastnit remaků. (džanik)
  • Populární spojení Bogart-trenčkot (sportovní plášť) se datuje, navzdory obecnému povědomí, až uvedením filmu Casablanca (1942). V tomto filmu (1941) Bogart (Sam Spade) ještě trenčkot nenosí. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama