Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (243)

Sonnery 

všechny recenze uživatele

Z názvu se může zdát, že se jedná o příběh z komunistického sletu důchodců, kteří jsou oděni v šortkách a tílku během procvičování zdravého ducha. Nikoli, sokol je detektívka. Naprosto ideální pro deštivé nedělní odpoledne k bábovce a čaji. Ale od kultovního filmu a od Houpliho, po tom, co jsem viděl Casablancu, bych přece jenom čekal krapet víc. A když to srovnám s tím výletem na Kokořín... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rozpačitý dojem, čakal som viac. Snímok by som nepokladal ani tak za film-noir ako skôr za štandardnú krimi toho obdobia. Atmosféra vôbec nebola taká temná, ako som u klasických film-noir snímkov zvyknutý. Čo sa týka príbehu, zdal sa mi zbytočne zložitý a neprehľadne vyrozprávaný, s častými nezáživnými odbočkami. Na konci to názorné vysvetlenie príbehu ako pre škôlkarov síce bolo fajn, avšak do tohto žánru sa mi to moc nehodilo. Opäť to bolo niečo vhodné skôr do klasickej krimi. Herci ale boli fajn, no myslím, že tu Bogarta svojim výkonom s prehľadom strčil do vrecka Peter Lorre - charizma na rozdávanie, úžasný herecký zjav ako stvorený pre takéto postavičky. Aj vďaka nemu aspoň priemer. 60/100 ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Maltézského sokola jsem viděla před dávnými lety a přestože jsem si děj příliš nepamatovala, přetrvával ve mně příjemný pocit z jeho noirové atmosféry. Teď, po opětovném zhlédnutí, se jsem se v tom pocitu jen utvrdila, ale překvapilo mě, jak mi tady herecký projev Humphreyho Bogarta připadal plochý a mechanický - vzhledem třeba k výkonům v Africké královně nebo Pokladu na Sierra Madre. Rovněž nechápu ódy na výkon Mary Astor v roli osudové ženy, to se však netýká srdceryvného finále, kde jsou oba opravdu bezchybní. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Jestli si nějaký film zaslouží přídomek 'cynický', pak je to právě Maltézský sokol. I na dnešní dobu plnou nejrůznějších kousků 'pokleslého' žánru, od rádoby drsných (i když leckdy zábavných) sračiček typu Pravidla vášně až po skutečné kulťáky (Gauneři, Pulp Fiction), působí postavy mimořádně prohnile a záporně - jeden podrazácký hajzl vedle druhého. Ale nebýt neskutečného výkonu Humphreyho Bogarta a perfektně natempované Hustonovy režie, asi bych se tak dobře nebavil... 80 % ()

swamp 

všechny recenze uživatele

"I hope they don't hang you, precious, by that sweet neck. Yes, angel, I'm gonna send you over. The chances are you'll get off with life. That means if you're a good girl, you'll be out in 20 years. I'll be waiting for you. If they hang you, I'll always remember you." Tohle že mají být úchvatné dialogy?! Mazaný Filip je parodie, ale tohle vypadalo jako parodie parodie. Hrozný scénář, toporný Humphrey Bogart, ztracený čas.. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (51)

  • John Huston si vybudoval povesť ako scenárista a do zmluvy so štúdiom Warner Bros. si dal podmienku, že pokiaľ si ho budú chcieť udržať, musia mu dať šancu režírovať. (marlon)
  • Filmová hláška "Látka, z níž jsou utkány sny" byla Americkým filmovým institutem zvolena 14. nejlepší filmovou citací. Jde o parafrázi veršů z “Bouře“ Williama Shakespeara: "Jsme látka z jaké stvořeny sny / a naše žití kol a kol / jest obklopeno spánkem“. (džanik)
  • Oba sokoli použití při natáčení přišli produkci se vším všudy na méně než 700 dolarů. (džanik)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama