Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Není to tak dobré jako 2001. Herci jsou průměrní až na Roba Scheidera. Závěrečné poselství je jasnější než ve 2001. To je na jednu stranu dobře an druhou asi ne. I přesto režisér odvádí dobrou práci. Nemohu však dát 4*, protože jsem zas tak dobrý pocit z tohoto filmu neměl (ikdyž tu je i Česká účast :) . ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Byť 2010 režiséra Petera Hyamse nedosahuje takových kvalit jako jeho předchůdce, tak i přesto je zde nabíledni ocenit fakt, že snímek se vlastně nesnaží jít ve stopách Kubrickova počinu, nýbrž se ubírá svou vlastní. Tato poněkud "jednodušší" cesta, po níž k divákovi kráčí je opět rámována ikonickým soundtrackem, sympatickými hereckými výkony a na svou dobu přelomovou vizuální stránkou, což ze snímku 2010 činí velmi vydařené sci-fi, k němuž se budu vždy velmi rád vracet. Skvělá práce! PS: Česká stopa velmi potěšila! „All these worlds are yours, except Europa. Attempt no landing there. Use them together. Use them in peace.“ ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Druhá odysea je akčnější, jasnější, zábavnější, lidštější. Není to piplavé a zdlouhavé hraní si s hudbou a triky, spíše tu jde o to, aby se děj někam posunul a na své si přišla i neinťoušská část publika. Pravda, není to tak inovativní a moderní, jak Kubrickovo. Mně se ale líbila mnohem víc už jen kvůli perfektně zvládnuté špatné náladě na lodi, kdy nikdo neví, jak se má správně chovat, aby neohrozil misi ani se nemusel po návratu zodpovídat před soudem (nebo v případě Rusů u zdi). A na Hyamse se tu jedná i o celkem slušně zvládnutý film. Osobně si myslím, že i jeden z jeho nejlepších. Kdyby se i později držel tohoto stylu, více jej propracovával, zabýval se drobnostma, nemusela z něj být dnes režisérská nula, které nikdo nic nesvěří. A podle tohoto filmu je to škoda, že se tak vybarvil... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tohle NENÍ pokračování Kubrickovy filozoficko-alegorické 2001: Vesmírné odyssey. Tohle je filmové zpracování druhého dílu Clarkovy knižní série, která se mu zrodila v hlavě právě při realizaci filmové 2001čky. Tím pádem je 2010 nikoliv jinou ligou, ale především jiným sportem než 2001. Je to klasické, clarkovsky intelektuální a přímočaré sci-fi. A je vlastně velmi dobře zvládnuté, i když se v mnohém (zejména v designu) přiživuje na Kubrickovi. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $28miliónovTržby USA $40,400,657Tržby Celosvetovo $41,700,000║ V podstate to čo predchodza dokonale prázdna uspávanka, s tak pomalým nevýrazným dejom až hrôza, toto si fakt s jednou lietajúcou doskou Monolith nevystačí, triky fajn, ináč zbytočný des. /25%/ ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Stanley Kubrick všechny modely použité při natáčení 2001 zničil, a tak museli tvůrci 2010 model lodi Discovery sestavit na základě fotografií. (Javert)
  • S natáčením filmu začal režisér Peter Hyams ihned po vydání stejnojmenné knihy Arthura C. Clarka. Samotný děj se v některých bodech od knižní předlohy liší. (Olík)
  • Ve snímku byly použity záběry existující sondy Voyager. (Olík)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama