Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový čas, nová odysea, a nová šance rozluštit záhadu mise Jupitera z roku 2001. Členové posádky na palubě Leonova jsou na cestě za setkáním se stále vesmírem plující lodí Discovery. Posádka zatím netuší, že se brzy ocitne tváří v tvář osudu samotného lidstva. Ten bude spočívat na křemíkových bedrech znovu probuzeného počítače HAL-9000. Tímto filmem natočeným podle pokračování slavného románu Arthura C. Clarka "2001: Vesmírná odysea", dokázal režisér Peter Hyams (Kozoroh jedna, Outland) natočit pohlcující sci-fi film navazující na svého předchůdce, avšak se svým rukopisem. Píše se rok 2010. Čas zjistit, že nejsme sami. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (258)

Javert 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, zprvu jsem byl k tomuto filmu docela skeptický - už jen kvůli obavám, zda se podařilo zachovat nezaměnitelného ducha 2001. Nakonec musím konstatovat, že nepodařilo. Hyams totiž vykouzlil ve 2010 atmosféru úplně jinou, jasnější a zřetelnější. Kubrickovo dílo je záležitost spíše filosofická, k zamyšlení, a jako taková funguje dokonale. Její mladší sestřička je zaměřená více na konzumního diváka, což však mně osobně nevadí. 2010 je totiž atmosférická podívaná jak má být. Nehodnotím ji jako nějaké pokračování legendární "jedničky", ale pouze jako film volně navazující na předchozí, s tím, že divákovi nabízí více akční podivané, více strhující tempo a mnohem více permanentního napětí. Co se týče hudby, tak tvůrci použili z 2001 pouze ústřední Straussův motiv Also Sprach Zarathustra. Jinak můžeme slyšet pouze a jen hudbu elektronickou, ne nepodobnou The Thing, jenž skvěle dotváří tísnivou atmosféru vesmírné lodi. Jediné co bych mohl vytknout, je až přílišný důraz na vztah USA x SSSR, jenž je ve filmu značně přiostřen. Ani tato malá chybička na kráse však nemůže zkazit celkový zážitek a dojem z filmu, který je v mém případě skvělý. P.S. Ten závěr budu vstřebávat ještě dlouho... ()

messiah 

všechny recenze uživatele

Není sice zdaleka tak dokonalá, zvláštní, jedinečná a úchvatná jako 2001, ale přesto jde o velmi nadprůměrnou Sci-fi. Silný příběh z pera A.C.Clarka je znát, technické provedení filmu na výbornou, jen ta atmosféra co vytvořil Kubrick je zkrátka neopakovatelná. Pokud by se tenhle film pokoušel zopakovat jedinečnost jedničky, mohlo to dopadnout velice špatně. Já dávám 80% PS: Koukám na ruské kosmonauty a říkám si, že ten chlápek takhle z profilu vypadá jak Tříska...kosmonaut se otočí a hele...je to tříska :D Další film kde na mě nečekaně vykouknul. ()

Reklama

ed_wood 

všechny recenze uživatele

Ako samostatný film by to bolo veľmi príjemné sci-fi, lenže ako pokračovanie Kubrickovho eposu je to slabé, takmer neporovnateľné. Hyamsova odysea tesne nadväzuje na prvú časť, ktorú ste ale pokiaľ nemali možnosť vidieť (čo je veľká chyba), nevadí, pretože v úvode je obsah "jednotky" v kocke zhrnutý, a môžte si jednu hviezdičku kľudne pridať. ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Další z řady filmů, které nenaplňují očekávání po přečtení knižní předlohy. I když film sám o sobě není vůbec špatný hodnocení musím uspůsobit očekávání. I když vím, že celá kniha nikdy nejde věrně převyprávět na plátno, tak si myslím, že scénárista se měl přeci jen více držet knihy. Jo a titulek Timesů je skvělý!!! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PROBOHA, je plný hvězd!!!..... Společná Rusko - Americká posádka se ve vyhrocených časech studené války vrací na Jupiter zjistit, co se stalo předešlé posádce. Tam nahoře se dějí neuvěřitelné věci! Nejzávažnější jsou varování, aby vypadli, protože černé obdélníkové těleso neznámého složení a původu má své úmysly. Výborná myšlenka a zajímavé zpracování dělají z filmu solidní sci-fi pro milovníky poklidných filozofických příběhů A.C.Clarka a PRO MĚ je tento film srozumitelnějším a stravitelnějším než 2001. Tím nechci říct, že je lepší. Jen je tak nějak bližší obyčejným lidem. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád povídky A.C.Clarka. 2.) Po skončení Kubrickovy ,,2001“ jsem si připadal méněcenně a bál se podívat lidem do očí. 3.) Chci vidět J.Třísku v americkém filmu. 4.) Zjistím, že R.Scheider nebojoval jen se žraloky. 4.) Zápletka studené války ve vesmíru zní zajímavě. 5.) Napadá vás, jestli by mohla mít Země dva měsíce? 6.) Neustále mě otravují jiné civilizace se svými poselstvími. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** P.S: Nebojte se, ani v pokračování nechybí hudba z Český sody ,,ALSO SPRACH ZARATHUSTRA“od R.Strausse! ()

Galerie (57)

Zajímavosti (17)

  • Autor předlohy Arthur C. Clarke se ve filmu objevil dvakrát - jednou sedí na lavičce před Bílým domem a krmí holuby, podruhé znázorňuje amerického prezidenta na obálce časopisu Time. V sovětském vůdci můžeme bez problému poznat Stanleyho Kubricka. (Javert)
  • Jedna z postav se jmenuje Kirbuk - tedy Kubrick pozpátku. (Javert)

Související novinky

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

8th KRRR! – 70MM Film Fest Krno

05.04.2013

Jedinečnou možnost vidět na velkém plátně tituly jako Hello, Dolly!, Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediů, 2010: Druhá vesmírná odysea, Mistr, Střihoruký Edward, Smrtonosná past a další budou mít… (více)

Reklama

Reklama