Reklama

Reklama

Pasodoble pre troch

Československo, 1986, 73 min

Tento snímek prolíná dvě různorodá prostředí, aby ukázal, že každá práce je cenná, dělá-li se zodpovědně, ať již se jedná o namáhavé rubání uhlí nebo o svět moderního společenského tance. Hlavním hrdinou je mladý horník, navenek možná drsný, ale přitom poctivý chlap, jenž se zamiluje do tanečnice. Příliš pozdě však zjistí, že dívka je vypočítavá, že každý vztah posuzuje jen podle toho, co z něho může pro sebe vytěžit. Ukáže se, že je ochotna střídat nejen partnery nejen v tanci, ale i v lásce. Cenné je, že snímek nehodlá poučovat, vyprávění plyne jakoby nezúčastněně, bez umělého vyhrocování konfliktů. Patrný je smysl pro téměř dokumentaristické zachycení zejména tanečních výjevů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Snímok Vlada Balca konfrontuje dva svety, filozofiu úspešnej ale povrchnej tanečnice a poctivého baníka. Tento stret oboch ľudí je postavený na vode, nedáva zmysel, ich stretnutie je nepravdepodobné a smeruje len k "socialistickej" myšlienke, že poctivá práca ( baník ) je určite viacej ako umelecký individualizmus. Film prekvapí zaujímavým polodokumentárnym prístupom tvorcov s dôrazom na obrazové prostriedky a atraktívnu hudbu. Ústrednú dvojicu stvárnila Renata Neudörflová a Ladislav Ježek. Tretí komentár. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Za horníky ve sprchách v úvodu filmu jedna hvězda, i když více odvahy=explicity by vůbec nevadilo, naopak! Zbytek si naložte. Zdá se, že v průběhu 80.let začala důslednost "posudkových komisí" notně upadat a podle toho to také začalo vypadat. Navíc hlavní představitel dal filmu svým zjevem obstarožního santusáka tu poslední smrtelnou ránu. ()

Reklama

Prubner 

všechny recenze uživatele

Hraný film natočený dokumentárním stylem. Snaha o co největší autenticitu sice potěší, jenže: 1) Příběh je příliš jednoduchý a nevystačí na celovečerní film. Balco pak musí natahovat stopáž dlooouhými scénami z tanečního sálu. 2) Děj není moc věrohodný. Nějak se mi nechce věřit, že by se taková namyšlená slečinka dala dohromady s obyčejným (navíc starším) horníkem. 3) Z filmu trochu trčí teze, která jako by vypadla ze starých budovatelských filmů, totiž že tvrdá chlapská práce je víc, než nějaké zbytečné tančení, a že dělník je větší charakter, než ta podezřelá individua v šoubyznysu (no, ne že by na tom nebylo něco pravdy.... ). Prostě a jednoduše, autenticita formy se bije s vykonstruovaností obsahu. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dejove slabsi, ale sve silne momenty to ma. Milovniky tance urcite potesi cela rada tanecnich vlozek. Stretnuti dvou lidi z ruznych socialnich bublin by vsak uneslo lepsi a zajimavejsi zpracovani. ()

Zajímavosti (2)

  • Snímka sa natáčala v Bratislave, Nitre a Prievidzi. (Raccoon.city)
  • Hercami v tejto snímke boli profesionálni tanečníci súboru spoločenského tanca Interklub. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama