Reklama

Reklama

Robinson Crusoe na Marsu

(festivalový název)
  • USA Robinson Crusoe on Mars
Trailer

Obsahy(1)

Velitel Christopher 'Kit' Draper (Paul Mantee) a plukovník Dan McReady (Adam West) obíhají po orbitě marsu ve vesmírné lodi. Aby se vyhnuli hrozící srážce s meteorem, musí zvýšit rychlost lodi, což je stojí veškeré palivo. Jedinou další možností je opustit loď v záchranném modulu a pokusit se přistát na povrchu Marsu. Při přistávání zahyne McReady a Draper se tak ocitá sám, pouze s malou opicí Monou vycvičenou na mise do vesmíru, na povrchu planety, která může skrývat různá nebezpečí. Dokáže Draper přežít v nepřátelském prostředí s omezenými zásobami kyslíku a potravin? (pepua)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (24)

pepo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne je to slušné a rovnako aj ten ten koncept nie je úplne od veci. Celkom aj zaujme porovnanie ako sa s rovnakou témou vyrovnal Scott v Marťanovi o poldekády neskôr. Neviem ako boli na tom vedecké poznatky v dobe vzniku filmu, ale teraz je to ťažké WTF. To by však až tak nevadilo. Vadí prepálená dĺžka a pocit, že za štyri roky vznikli filmy ako Vesmírna Odysea a Planéta opíc. Ale inak je to celkom v pohode, aj keď až príliš poplatné dobe svojho vzniku. 6/10 ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Osamělý astronaut uvízlý na Marsu po vzoru Robinsona Crusoa využívá své vědomosti, aby přežil v prostředí nehostinném pro život. Tato premisa většině dnešních příznivců sci-fi asociuje román Andyho Weira Marťan (The Martian), případně jeho stejnojmennou adaptaci od Ridley Scott, které se chlubí tím, že vycházejí z dobových vědeckých teorií i poznatků o vesmíru a čtvrté planetě naší sluneční soustavy. O to více překvapí, že totožný námět, a dokonce i se stejným záměrem alespoň jisté autentičnosti a věrohodnosti, byl zpracovaný již před půl stoletím. Film Robinson Crusoe na Marsu představuje skrze svůj mimofilmový kontext jeden z milníků science fiction, obzvláště pak fikcí týkajících se tématu člověka v kosmu či titulní planety. V předchozí éře se prostřednictvím brakových knih a obzvláště pak filmů zahnízdila do popkulturního povědomí představa Marsu jako místa, odkud zlotřilí mimozemšťané budou atakovat Zemi. Tvůrci pod vedením mistra speciálních efektů a režiséra Byrona Haskina naopak přišli s novátorskou ideou přesadit do vesmíru klasický román Daniela Defoa a reflektovat tak dobývání kosmu, které tou dobou teprve začínalo nabírat konkrétní podoby. Vedle dobrodružného rámce tak film obsahuje prvky, které zrcadlí aktuální teorie i konstrukční návrhy a svého času tak byl splněným snem fanoušků vědy a techniky. Bohužel pro tvůrce ale o pár měsíců po premiéře došlo k úspěšnému startu sondy Mariner 4 s úkolem proletět kolem Marsu a nafotit jeho povrch. Výsledné záběry odeslané zpět na Zemi pak přinesly zásadní proměnu dosavadních teorií o rudé planetě a z Robinsona Crusoa na Marsu učinili úsměvný relikt doby, kdy ještě představy o vesmíru nebyly svázané tvrdými daty. Na druhou stranu i po pádu věrohodnosti film zůstává úctyhodným dílem, které se vyhýbá nástrahám naivní kolonizační dobrodružky a naopak Defoův příběh aktualizuje do protiotrokářského podobenství. Podobně lze vyzdvihnout rozvedení motivu samoty a vůbec tématu člověka čelícího vesmíru. Co do trikového zpracování film využívá všechny dobově dostupné postupy od miniatur přes animaci po postprodukční masky, dvojexpozice a kombinaci studiových prostředí, exteriérů Údolí smrti a archivních záběrů běsnění přírodních živlů. [psáno pro LFŠ 2017] ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto krásné prostředí Marsu, v kterém se odehrává příběh Robinson Crusoa posunutý do vědecko-fantastického věku. Překvapivě to funguje velmi dobře, už jen proto, že prostředí je velmi komorní a snadno se dá sžít s postavami, a to včetně opičky, která je krásnou ukázkou toho, že člověk nemusí být geniální, aby přežil. Výborný film, který je, bohužel, nedoceněný. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní podivné dobrodružství Robinsona Crusoa, námořníka z Yorku, anglického autora Daniela Defoa zná snad naprosto každý. Málokdo však ale zná úpravu tohoto příběhu do žánru sci-fi, která byla provedena a přenesena do filmového díla v roce 1964. Podivné dobrodružství se tak stalo ještě podivnější. Koncept příběhu je zachován, jen se odehrává na planetě Mars, kde pro změnu ztroskotá kosmonaut. Pátek se samozřejmě objeví také. Jedná se o marťanského domorodce, kterého spolu s ostatními zotročili nějací mimozemšťané. Je to prostě tak. Příběh stejný, jen z jiného prostředí. A je to příběh, samozřejmě obzvlášť na dnešní dobu, hodně naivní, ale takové sci-fi příběhy v polovině 20. století prostě byly. Pro vytvoření takového filmového díla musí být skutečná láska k sci-fi žánru a po tvůrčí stránce velká vizuální fantazie. Všímavý divák se jistojistě zastaví nad tvarem kosmických lodí mimozemšťanů zotročující marťanské obyvatele. No jasně, jsou v podstatě stejné jako ty ve starším snímku 'Válka světů' (1953). A aby ne, když za tím stojí stejní tvůrci. Režisér a specialista na vizuální efekty Byron Haskin a producent George Pal. Po technické stránce na svou dobu naprosto úžasné snímky. 'Robinson Crusoe na Marsu' se i dnes, po tolika letech od vzniku, dá dobře užít. A to divák nemusí být ani fanouškem sci-fi. Jen je potřeba se na to dívat skutečně okem shovívavým, jak se na klasické snímky jakéhokoliv žánru sluší a patří. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Maloktory film tak dokonale vystihuje jeho nazov. Proste klasicky Robinson Crusoe, akurat na Marse. Miestami to trochu pripomina Martana s Damonom, akurat je to viac fikcia ako veda. Takze hlavny hrdina na Marse najde kyslik, vodu, jedlo a dokonca aj verneho mimozemskeho kamarata, ktoreho prekvapivo nazve Piatok. Vela sa tu nenahovori a miestami to je trochu nuda. Holt scenaristi neboli vynaliezavi natolko, aby vymysleli patalie, ktore by boli nonstop zaujimave. Ale po trikovej stranke to je stale celkom pôsobive. Teda az na lietajuce taniere mimozemstanov. Ma to roztomilu atmosferu a sympatickeho hlavneho hrdinu, takze som sa celkovo slusne bavil a za jedno pozretie to stale stoji. 7/10. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (6)

  • V oblasti triků film využívá všechny dobově dostupné postupy od miniatur přes animaci po postprodukční masky, dvojexpozice a kombinaci studiových prostředí, exteriérů Údolí smrti a archivních záběrů běsnění přírodních živlů. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Film vedle dobrodružného rámce obsahuje prvky, které zrcadlí aktuální teorie i konstrukční návrhy – svého času představoval splněný sen fanoušků vědy a techniky. Pár měsíců po premiéře však sonda Mariner 4 nafotila povrch Marsu a její záběry zásadně proměnily dosavadní teorie o rudé planetě. Z Robinsona Crusoea na Marsu se rázem stal úsměvný relikt doby, kdy ještě představy o vesmíru nesvazovala tvrdá data. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Osamělý astronaut uvízlý na Marsu po vzoru Robinsona Crusoea využívá své vědomosti, aby přežil v nehostinném prostředí. Tato premisa většině dnešních příznivců sci-fi filmů asociuje adaptaci románu Marťan (2015), která se chlubí tím, že vychází z dobových vědeckých teorií i poznatků. O to více překvapí, že totožný námět, dokonce i se stejnou snahou o autentičnost, se na plátna dostal už před půl stoletím. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama