Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

No bol som milo prekvapený. Na tú dobu, trikové efekty na mimoriadne vysokej úrovni, nádherné pestrofarebné poňatie (žiadne lacné strihy), pomáha čiastočne dokumentárny štýl (ten je vždy prínosom pre filmy druhého sledu) a hĺbavo trefná politická či kresťanská alegória, ktorá v závere dostala snáď ešte väčší knokaut než oní susedia z Vesmíru :). A namôjveru i kritický pohľad na vedecké výskumy a pokroky ľudstva, ktoré nie sú pred civilizovanejšou hrozbou žiadnym výstrahom. Dovolím si tvrdiť, že je to kvalitnejšie ako remake Spielbergov z roku 2005, pretože on z toho spravil čistú akčnú sci-fi jazdu. Síce s desivými momentmi, ale ja radšej uprednostňujem formujúce sa napätie. Rozhodne to nie je filmový prevrat, ale miľník v oblasti science fiction určite. A účinne funguje i z katastrofickej optiky 70-75%. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Dnesm nezávislosti se asi nevyhnu. Ten by totiž mohl docela klidně být dnešním remakem Války světů. Zajímalo by mě, jak asi v roce 1953 reagovali na film diváci? Báli se? Bylo to vzrušující? Na tyto otázky si možná můžete odpovědět sami. Stačí se podívat na zmíněný Den nezávisloti a dostaví se velice příbuzný prožitek z Války světů v roce 1953. Alespoň si to myslím. Chtěl bych ještě ocenit vizuální efekty, které jsou dobově vynikající, skvěle atmosferickou režii Byrona Haskineho a výbornou napínavou hudbu. Stopáž filmu se mi zdá trochu rozpuruplná. Při svých 82 je děj příliš zbrklý. Dnes by Válka světů měla minimálně 140 minut. ()

Reklama

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Hnací silou filmu je podnikavý producent George Pal (později producent a režisér adapce Wellsova Stroje času (1960), který si objednal scénář od známého scénáristy Barrého Lyndona, právě dokončivšího DeMilleovu Největší podívanou na zemi, velkou oskarovou hvězdu z roku 1952.) Mimozemšťani zde působí tuctově, ale efekty zkušeného Haskinse to s kvalitnímy prostřihy zachraňují a zasloužil tak Oskara za vizuální efekty. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu opravdu silně naivní až pitomé sci-fi, v němž se lidé z nějakých 99 % chovají jako idioti a Marťané na tom také nejsou nejlépe (to byl ale nápad, cestovat do zahraničí bez očkování). Jenže co je to platné, když má divák právě pro takové hloupoučké braky slabost, obzvlášť pokud ty braky jsou tak skvěle trikově vybavené, že? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vojna svetov je možno najlegendárnejšia filmová invázia z vesmíru 50tych rokov. Podľa môjho názoru ale asi najviac z podobne ladených veľkofilmov zostarla. Asi je to preto, že sa snaží ukázať na rozdiel od iných, komornejších diel úplne všetko a tie lietajúce taniere dnes, ale ani takých desať rokov po vzniku filmu nemôžu a nemohli na divákov pôsobiť nijak megalomansky. Mimozemšťania sú tiež ubercool, ale tie z Invaders from Mars len tak niečo neprekoná :). Videl som veľmi dávno a asi už nikdy nenaberiem odvahu ísť do toho znova. VIDENÉ ZNOVA: Vojna svetov ma na druhý krát príjemne prekvapila, pretože som v nej už nevnímal tú počiatočnú rozpačitosť. Teda až na masky mimozemšťanov, tie skutočne nevyšli. Inak sa Haskinovi darí aj napriek zrejme nie bohvieakému rozpočtu vyvolať dojem totálnej skazy a potreby pacifizmu. Kresťanské posolstvo je v poriadku, pretože ono to náboženstvo by asi bolo to jediné, čo by nám v takomto prípade ostalo ako posledná nádej. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Létající křídlo zobrazené ve filmu je Northrop YB-49. (Marek06)
  • Z celkového rozpočtu 2 milionů amerických dolarů bylo celých 1,4 milionu vynaloženo na speciální efekty. (Hans.)
  • Marťanské válečné stroje měly každý asi dvacet drátů. Některé byly pro zavěšení a manévrování, zatímco jiné přenášely energii do různých světel a mechanismů. (Marek06)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama