Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bosně roku 1992, zasažené naplno válečným konfliktem, působí v rámci mezinárodních sil UNPROFOR i britská jednotka se svými obrněnými trasportéry zvanými Warriors. Jejich úkolem je dohlížet na situaci a nezasahovat do bojů mezi znepřátelenými etniky. Jak však lze nezasahovat, když vám před očima zabíjejí nevinné lidi, rabují a vypalují domy a pokud se dostanete příliš blízko válečné vřavy stáváte se i vy terčem kulek a granátů? A jak se vyrovnáte s tím vším utrpením, jež jste zažili po návratu domů?

Jedenáctkrát oceněný britský TV film, ukazující válku naprosto bez příkras. Genocida, masakry nevinných, nesmyslné rozkazy o nevměšování a pocity vojáků, kteří jsou denně přímo uprostřed tohoto pekla. (s.Predseda)

(více)

Recenze (184)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Možná opravdu škoda, že tak silný film byl natočen tak dokumentárně. Ale škoda je to hlavně proto, že v kinech si film mohl najít mnohem více nadšených fanoušků, což by při tak silném tématu bylo správné. Navíc na televizní film jsou obsazeni vynikající herci! (MacFadyen, Gruffudd, Lewis) Na konec chci ale ještě upozornit, jak jsem na nás hrdý, když na IMDb má film pouze 75%. Čěši mě zase jednou nezklamali :) a Slováci ;-) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dosť dobre nechápem vysoké hodnotenie Kosminského filmu, ktorý bol podľa mňa mimoriadny iba v tom, že bol mimoriadne dlhý. Začiatok mi pripomenul dlhú úvodnú epizódu z Lovca jeleňov. A potom už nasledovalo iba prekvapenie mladíkov v modrých prilbách nad dianím v miestach styku dvoch náboženstiev. A vynútená impotencia šmolkových bojovníkov, ktorú som už videl v Hoteli Rwanda a v Quo vadis, Aida. Nechápem načo OSN organizuje tieto mierové zbory ? Načo sú vojaci, ktorí nebojujú? Ktorí musia strpieť ponižovanie zo strany kdejakých otrhaných "bojovníkov". A z toho mi vyplýva záverečná otázka, načo nakrúcať o nich filmy? Zaujímavé je, že aj keď nebojovali, ich demilitarizácia a zaradenie do bežného života je rovnako zložitá, ako u bežných vojakov. ()

Reklama

Moogwi 

všechny recenze uživatele

Díky bohu že je to od Britů, respektive je to vidět že je to od nich, je to fakt síla.. tohle by Američani nikdy natočit nemohli, ať by se snažili sebevíc.. Ať jsem se díval na jakýkoliv americký válečný film, nikdy jsem se nezbavil pocitu že to všechno je jedno velké filmové studio, kde hrají kamarádi herci, po klapce se poplácají po zádech a je zase všechno ok, ale tohle ... to je prostě realita. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi dobře natočený válečný snímek. Pokud bych jej měl hodnotit pouze jako film, uvažoval bych možná o více než čtyřech hvězdách. Bohužel je to ale další kamínek do mozaiky překrouceného obrazu bosenské války, který nám již od začátku servírují západní média a politici. Ne že by nám filmaři vyloženě lhali, ale tím, že muslimy (Bosňáky) ukazují jako jediné oběti války v Bosně nepřijatelně manipulují veřejným míněním. Pochopitelně bych se velmi divil, kdyby tomu u filmu BBC, která byla po celou dobu bosenské války vlajkovou lodí všech šiřitelů polopravd, bylo jinak. Vlastně jsem i částečně příjemně překvapen, protože hlavními padouchy jsou ve filmu Chorvati a ne Srbové, jak bývá v západní propagandě zvykem. Srbové tam působí sice značně nesympaticky, ale vlastně ve filmu nezabijí jediného člověka (aspoň v té dvouhodinové verzi, kterou jsem viděl). Zazní tam i docela podstatná věta, když srbský velitel odpovídá důstojníkovi UNPROFOR na výzvu, aby zastavil palbu na muslimskou vesnici, ve které jsou přítomni vojáci UNPROFOR, že to na své vlastní lidi pálí Bosňáci. To může divák samozřejmě chápat jako očividnou lež, pravdou však je, že je zaznamenáno množství případů, kdy tomu tak pravděpodobně bylo. Pokud si položíte otázku, proč by to Bosňáci dělali, stačí si vzpomenout na masivní bombardování vojenských i civilních (!!!) cílů letectvem NATO v Republice srbské v srpnu 1995, které následovalo právě po jednom takovém sporném incidentu (2. výbuch na tržišti Markale). Dalším pozitivem je (stejně, jako třeba u známé Země nikoho) oprávněná kritika pokrytectví velení sil UNPROFOR. Pěkně je zde ukázáno také to, jak může propaganda působit na lidi neznalé situace. Na začátku filmu jsme svědky toho, jaké názory mají nováčci, kteří právě přiletěli z Anglie. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný dvojdielny tv film, ktorý veľmi reálne ukazuje vojnu a situáciu bývalej Juhoslávii. Na film sa pozeráme z pohľadu modrých prilieb (šmolkovia - ako ich volali) a ku cti tvorcom slúžil fakt, že sa zbytočne nesnažili o nereálne akčné scény a sledovanosť za každú cenu. Skutočne si dali záležať a divák má naozaj nevtieravý pocit, že takto nejako to v skutočnosti vyzeralo. Vadili mi iba dve veci. Scéna, v ktorej "šmolkovia" trápne pomáhajú nosiť tašky moslimom a nastupovať do autobusu a tradičná seriálova rozťahanosť. Šikovným strihom by sa film dal určite skrátiť aj o 30 min. bez toho, aby sa čo i len trošku ubralo z kvality. Vznikol by tak určite veľmi kvalitný, u mňa možno aj päťhviezdičkový film, ktorý by tým pádom nebol dvojdielny, ale určite kompaktnejší. Aj bez toho sa však film môže smelo radiť k tomu najlepšiemu, čo na tému vojna v Juhoslávií vzniklo. 80%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Název Warriors je odvozen z pojmenování obrněného vozidla FV 510 Warrior, které se ve filmu objevuje. (Lucas87)
  • Film se natáčel především v kraji kolem Stráže pod Ralskem. První scéna příjezdu britských vojáků do Bosny byla natočena právě ve Stráži. Jako exteriéry byly také použity prostory bývalé základny Sovětské armády, též nedaleko Stráže pod Ralskem. Některé záběry vznikly také v ulicích města Český Dub a v obcích Loukov, Sezemice či Zábrdí. (Markuss)

Reklama

Reklama