Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film je záruka dvou věcí. Fenomenálně dobré provedení a autenticita. A potom nechutně úmorné stupidní kecy. Vážně, výprava a kostýmy úžasné... tankový útok... velkolepá záležitost. Ale ty žvásty okolo. Polovina filmu je o plkání a vlasteneckých přehrávaných dialozích. přesto výsledný dojem převládá, protože když vypnete zvuk (nebo máte možnost přetáčet) máte možnost si vychutnat vizuál. Do detailu promakaný. A tohle že je "fanouškovský film"??? klobouk dolů. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ať už smyšlený příběh nebo ne, každý kdo se o druhou světovou zajímá ví, že ruský voják byl ochotný za vlast život položit, lehat pod pásy tanků či se vrhat proti kulometům. Takže nahlíženo touto optikou, je to vcelku reálný válečný film, zobrazující jak to na frontě v určité fázi války mohlo vypadat. Začátek je takovej nemastnej neslanej, ale jakmile se zalehne do zákopů a spustí se dělostřelecká palba začíná pravá válečná vřava, která je natočená hodně dobře a záživně. Že se Němec občas chová naivně se dá odpustit. Kdo k tomu přistoupí jako k válečnému filmu bez nějakých předsudků a řešení co je pravda a co lež bude spokojen. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Film utopený v mori iritujúcich, patetických táranín, ktoré mi po celý čas trhali uši. To boli stále len debaty o vlasti, hrdinstve, zomieraní a ďalších podobných trápne silene sentimentálnych témach, z ktorých sa propaganda a nechutný patriotizmus vylievali kýblom. Akoby vojaci v zákopoch ani o ničom inom nedebatovali. Vlastne okrem pár povelov a predostretej vojenskej taktike sa tu ani nič iné nerozoberalo, takže dejová linka bola ozaj úbohá. V tomto smere sa to dokonca priblížilo neslávne známemu filmu Bitka o Sevastopoľ (2015). Našťastie ale akčné scény neboli zlé a boli spracované divácky pútavo, takže smerom ku koncu ako narastala akcia, tak sa i celkový dojem zlepšoval. Slabý priemer so zaťatými päsťami. 50/100 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bitva před Moskvou, první těžká porážka německých pozemních sil a definitivní konec blitzkriegu. Válečné filmy jsou parádní disciplína ruské kinematografie. Umí skloubit vlastenecký patos a beznaděj tak chytlavě, že oboje působí úplně přirozeně. Tady jsem měl pocit, že se občas dostali až za hranu. Filosofické proslovy vojáků trhají uši a jen kvůli všeobecně sdílenému strachu z blízké smrti jsou snesitelné. Panfilovci se snaží najít smysl v celé téhle iracionální situaci a scénář je v tom mohutně podporuje. Úplně by stačily pohledy těch slušných herců, protože jejich výrazy vypovídají víc než všechny vznešené fráze. Alespoň atmosféra je výborná, tažená jednak skvělými efekty, tak velice zdařilou režií. Ještě k té historické věrnosti. Příběh o panfilovcích začal jako novinářské nedorozumění, pokračoval jako snaha o povzbuzení morálky, přes milosrdnou lež na podporu válečného úsilí, přes propagandu, až po národní mýtus. Postavy ve filmu se k tomu vyjádřily samy. Je to jen příběh. Stejně jako ten o sedmi samurajích kteří zachránili vesnici před bandity, nebo koneckonců i zoufalá obrana Thermopyl. Kdyby odtud několik sparťanů uniklo živých, byla by to méně legendární bitva? ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Asi som bol až príliš natešený že si pozriem veľký vojnový superfilm, a tak teda ma trochu mrzí že ma film bavil len do toho momentu keď sa začalo bojovať. Celkom úprimne, do samého konca som to dopozeral už asi len kvôli akémusi rešpektu. Celkovo som mal pocit že sa pozerám na akési dobové vojenské cvičenie s ukážkou vojenskej techniky 'zo všetkého po 1kus' (no dobre niekedy aj 2).Rád by som tomu nejakú tú hviezdu pridal, ale naozaj neviem prísť na to za čo.. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • Ve skutečnosti 316 střelecká divize vedená generálem Ivanem Panfilovem měla k dispozici 10 000 můžu. Pantilov sám o dva dny později byl zabit a jeho divize si ve válce vybudovala jméno „Panfilovovi muži“. (ARI50)
  • V závěru je možné vidět pompézní pomník, který vztyčili Sověti roku 1975, a to na místě hrdinného boje 28 statečných panfilovců u Dubosekova. (MATADOR)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. listopadu 2016 v Barceloně ve Španělsku. (BMW12)

Reklama

Reklama