Reklama

Reklama

Bitva o Moskvu

  • Rusko Dvadcať vosem panfilovcev (více)
Trailer

Děj filmu se odehrává na podzim roku 1941. Německé jednotky dělily od Moskvy už jen necelé dvě hodiny jízdy po hlavné silnici. Blízko ní operuje 316. střelecká divize, které velí generál I.V. Panfilov. Jeho jednotka ho natolik respektuje, že svůj bojový útvar pojmenovali Panfilovská divize a sami vojáci se hrdě nazývali Panfilovci... Ve vojenských novinách Červená hvězda, oficiálním tisku sovětského ministerstva obrany, se objeví zpráva reportéra Vasilije Korotejeva o neuvěřitelném hrdinském působení vojáků Rudé armády. Je to příběh Panifilovovy dvacetosmičky - skupiny dvaceti osmi vojáků 316. střelecké divize pod velením generála Ivana Panfilova, která sama a s nedostatečnou výzbrojí zastavila postup kolony 54 německých tanků těsně před Moskvou a zdržela postup nepřátelské 11. pancéřové divize až na několik dní. I když byly Panfilovci vyzbrojeni jen běžnými puškami Mosin-Nagant a kulomety DP a PM-M1910, které jsou proti tankům neúčinné, nebo měli k dispozici pouze staré protitankové granáty RPG-40 a protitankové pušky PTRD-41 nedostačující síly a průraznosti proti pancéři německých tanků, sovětští vojáci bojovali neúnavně a vzdorně, s neobvyklou statečností a neochvějným odhodláním chránit Moskvu a svou vlast. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Za nami je Moskva..." Rusi robia v posledných rokoch výborné vojnové filmy, ale kvalitné a správne špinavé vojnové scény ešte automaticky neznamenajú dobrý film. Filmy sú aspoň pre mňa v prvom rade o príbehu a tu je práve problém. Nakoľko máme veriť príbehu, ktorý bol v minulosti niekoľkokrát spochybnený? Dajme tomu, že mi je to úplne jedno a chcem iba vidieť dobrý film. Máme tu výborné akčné scény, ale nespáje ich žiadny silný príbeh ani postavy. To, že filmu chýba nejaká výrazná hlavná postava považujem tiež za veľkú chybu. Postáv je tu mnoho, ale žiadna vás nezaujme , sú to len povrchne načrtnuté charaktery. Guľometná paľba v závere mi pripomenula tú toľko kritizovanú paľbu B. Pitta vo filme Železné srdce. Nikto z Nemcov nestrieľal? všetci sa schovali? Nemecké útoky na ruské zákopy mi prišli tiež mimo realitu. Na 99% by boli všetci Nemci schovaný za tankami a nie roztrúsení medzi nimi aby ich rusi strieľali ako zajace...Ale to je práve ten ruský (či americký -to je fuk) patriotizmus. ++++ Pri poznámke, že "Nemci neušetrili ani kostoly" som nevedel či sa mám smiať alebo plakať, pretože v skutočnosti to bolo presne naopak!!! Na pozretie fajn, ale zázraky nečakajte. 60%. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Ať už smyšlený příběh nebo ne, každý kdo se o druhou světovou zajímá ví, že ruský voják byl ochotný za vlast život položit, lehat pod pásy tanků či se vrhat proti kulometům. Takže nahlíženo touto optikou, je to vcelku reálný válečný film, zobrazující jak to na frontě v určité fázi války mohlo vypadat. Začátek je takovej nemastnej neslanej, ale jakmile se zalehne do zákopů a spustí se dělostřelecká palba začíná pravá válečná vřava, která je natočená hodně dobře a záživně. Že se Němec občas chová naivně se dá odpustit. Kdo k tomu přistoupí jako k válečnému filmu bez nějakých předsudků a řešení co je pravda a co lež bude spokojen. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Maminko, až vyrostu, chci být také rudoarmějcem. Strava vzorná, důstojníci přátelští, politruci uznalí, šance stát se hrdinou nevyčerpatelné. Přiznávám, že je to nakonec lepší a méně naivní, než jsem čekal, až na ty dialogy, které občas stojí za говно́. Ve všech ohledech méně nasírací než Pittův Fury. Němci tu sice také občas postrádají pud sebezáchovy, ale aspoň používají něco jako taktiku. Musím též ocenit, že na to, že jej vlastně točila parta nadšenců za mrzký peníz, vypadá film víc než dobře. Jasná agitka je v tom cítit, s ohledem na kontroverzi, kterou film budil u našich angažovaných médií dávno před dokončením, jsem to však rozhodně čekal horší. Ostatně málokdy si ta která strana odpustí přihřát si polívčičku víc. Jak by většina našeho národa třeba zareagovala na to, kdyby se v Anthropoidu řídili německými zprávami, podle kterých v kostele Cyrila a Metoděje žádný Němec nezahynul. Proto si mohlo minimálně jedno médium ušetřit ztrapnění, když se pokoušelo dokázat, že se tato událost nestala, za pomoci svědectví - přeživšího panfilovce. Dává to smysl nebo se na to nedobře dívám, Hynku z Michle? Popojedem. To co jsem doteď napsal, neznamená, že se mi film bezvýhradně líbil. To ani zdaleka. Již zmíněné dialogy občas tahají za uši, o nějakém seznámení s postavami tak, abych je dokázal od sebe rozeznat (až na nějaké tři čtyři výjimky) si lze nechat jen zdát, skutečný děj víceméně absentuje a nějak jsem postrádal dojem, že jsem se ocitl ve střetu, který je součástí jedné z rozhodujících chvil 2. světové války. Nicméně kdyby se stejná banda pustila do něčeho většího s podstatně lepším scénářem, určitě bych si to nenechal ujít. Lepší tři rudé hvězdy, tedy nadporučík :) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně dobrou kameru. Tím to z hlediska filmových kvalit asi tak začíná i končí. Chybí tomu příběh, nějak vymezené postavy, dialogy... Koukám na to 20 minut a furt se tam mluví o tom, jak přijdou Němci. No tak si říkám dobře, je to blbý, ale až ty Němci přijedou, tak to bude jízda. Němci pak přijedou, ale film je pořád blbej. Anonymizovaný Němci (nikomu není vidět obličej) útočí spíš jako parta zombies... Prostě tupě jdou k Rusům a ti je střílí jako králíky. Tanky dojedou na 40 metrů, zastaví se, nestřílí a čekají na zničení. Asiat s puškou trefí řidiče přesně průzorem o šířce 10 centimetrů. Tady je vidět, že na ten film byly peníze, jenže k čemu to je? Doby filmů jako Idi i smotri jsou nenávratně pryč. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, jak na základě výpovědi jednoho bývalého rudoarmějce a pozdějšího kolaboranta je označována za úplně smyšlenou celá legenda. Film však s určitými prvky i těchto faktů počítá. Faktem je, že Rudá armáda u Moskvy zabejcila a snad poprvé wermacht obdržel na zemi velkou porážku. Ano plno expertů bude tvrdit jak mohou za to mohli generálové Bláto, Zima a Mráz, já si myslím, že jmenování působili na obě strany a Žukova a ostatních i zde zobrazenych prostých vojáků by Němci bitvu u Moskvy vyhráli. Film samotný je možná trochu pomalý a bez tempa, ale když dojde na boj už je tempo mnohem svižnější. Také má dobrou vojenskou výpravu a miltarie. Za mě Panfilovci dostávají pěknou ruskou čtyřku. ()

Galerie (328)

Zajímavosti (11)

  • Na produkcii filmu sa podieľala aj známa ruská spoločnosť Gaijin Entertainment, zaoberajúca sa vývojom počítačových hier s vojnovou tematikou. (Echelon1)
  • Všichni účastníci bitvy obdrželi titul Hrdina Sovětského svazu. (MATADOR)
  • Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij o filmu prohlásil: „Jsem hluboce přesvědčen, že i kdyby ten příběh byl od začátku do konce smyšlený a Panfilov nikdy neexistoval, tak tuto svatou legendu nesmí nikdo špinit. A lidé, kteří se o to pokoušejí, jsou darebáci." (Kaufman)

Reklama

Reklama