Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

triatlet 

všechny recenze uživatele

"Ďakujem Ti, Perinbabka." Děkuji Juraji Jakubiskovi a Ĺubomíru Feldekovi za krásný poetický scénář. I když v pohádce nevystupuje žádná princezna, ani princ, tak mě dostala kouzelně odvyprávěným příběhem. Zubatá v podobě Valerie Kaplanové (či při metamorfóze Evy Horké) má opravdu uhrančivý úsměv a její reakce na Jakubkovo dovádění "Já z tebe budu mít snad smrt." odzbrojí. "Heuréka!" Podobně jako Jakubko jsem také okouzlen pohledem na tatranská panorámata, hlavně z Volovca. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

asi najlepsí Jakubiskov film pre mladých, plny typickej Jurajovej fantazie s vybornou kamerou a skvelými hercami. Mladé setnasky su urcite zamilované do Hoesla, a za tu zaverecnu scenu s tancom by filmu urcite pridelili 5 bodov, tak to urobím miesto nich a celkom rád, a spolu s Effom si řeknu "sakra mládí" ..... :) ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasika, ke které jsem se dostal až v rámci vánočního vize "nechci se zase dívat na všechny ty po celý rok televizemi omílané pohádky". Mno, jak se jen o prý slovenské pohádkové klasice vyjádřit a neublížit... Ačkoliv chápu potřebu uvést život Jakuba do kontextu, vystříhal bych ty obludné scény v úvodu a začal to jako obyčejné vyprávění o tom, kterak čeledín nastoupil na statek a jak to pak pokračovalo. Paradoxem je, že zlá Dora (Milada Ondrasíková) je desetkrát hezčí a víc sexy než hlavní Jakubova nevěsta Alžbětka (Petra Vancíková). Pokračování pohádky v klidu vypustím, taková sláva to bratia nebola. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Milada Ondrášiková (Dora) po rokoch spomína: " Kasting na úlohy Dory som jednoducho nestihla. V deň, keď mi prišla pozvánka na kasting, som v Bratislave fotila u Karola Kállaya. Prišla som domov o pol jedenástej v noci, bola som úplne hotová, grogy. Na druhý deň som išla na poštu, našla som si kontakt na pána Jakubiska domov a po jeho dcére Janette som nechala odkaz. Zavolali ma na inokedy, čo bolo dobre, pretože ak by som mala prechádzať kastingom, kde sú davy ľudí, tak sa tam v živote nedostanem.“ (Raccoon.city)
  • Giulietta Masina po dotočení Perinbaby a odchode späť do Talianska, povedala režisérovi Jurajovi Jakubiskovi, že sa na neho hnevá. Malo to byť pre to, že vo filme nevyužil jej talent plakať na povel jedným či druhým okom. (TeddyBearik)
  • Perie ako sneh robili filmári tak, že zospodu fúkali ventilátory a na strope ho odsávali vysávače a púšťali zase dnu. Stačilo vraj pol vankúša peria. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama