Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ťažko spočítať koľko krát som tento slovenský kult videl, ale zvlášť v zimnom období má svoje čaro. Jakubisko sa tu so svojím dvorným skladateľom Hapkom stretli vo vrcholnej forme. Jakubisko dodal fantastický príbeh a svoj pohľad a Hapka to korunoval miestami až božskou a kvalitnou hororovo-mrazivou hudbou. Zvlášť dobrá je v scéne pred popravou Jakuba, ale zbožňujem aj scénu, kde sa Jakub pozerá prvý krát na svet a vidí krásne Tatry. Táto postaršia dvojica dokázala svoju formu zužitkovať ešte v jednom z najlepších československých filmov- v Tisícročnej včele, ale to je už iná káva. Perinbaba je taký mix žánrov rozprávka-horor-komédia, ale funguje dokonale aj po X-tej repríze. Myslím, že bude mať stále , čo povedať ďalším a ďalším divákom, ktorí ešte nemali tú možnosť. Alebo mali a nevyužili ju? Ale čia je to smola, čia? Vaša, vaša...100%. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka s autorskou pečetí Jakubiska. Nádherná vizuální stránka, příběh poměrně originální a k tomu luxusní dojímavý soundtrack od Petra Hapky (který naštěstí vyšel na jeho kompilaci V obrazech). Nechybí dvorní herečka Valerie Kaplanová a jako smrtka nemá chybu, až vám je líto, že toho rozmazleného hlavního parchanta nesejme a je pořád ponižovaná, i když jen dělá svou práci. Docela by mě zajímalo, jak se mu lišácky podařilo přitáhnou do hlavní role manželku Felliniho. Za speciální zmínku stojí, že Jakubiskův talent pro symboliku a vytváření dávno zaniklých světů (v tomto případě slovenské vesnice s tradicemi a do puntíku vypilovanými dobovými rekvizitami i domy) se tady vyřádil. K tomu samozřejmě klasické snové nadpřirozené prvky a přítomnost smrti a pohřbu, to by snad jinak nešlo. Prostě atmosférická zvláštní pohádka s Jakubiskovou poetikou. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jedine dva filmy z Jakubiskovej tvorby, ktore sa daju pozriet /+ Sedim na konari a je mi dobre/ Tento sa da pozriet iba kvoli Giulette Masin-e /manzelka talianskeho rezisera Federica Fellinniho/. Jediny dovod, preco si film obcas pozriem, je herecka ucast mojho oblubenca menom Sona Valentova /Kladivo na Carodejnice/. Jakubiska osobne neuznavam : 76 % ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tento příběh vyprávějící o malém Jakubovi, který přebývá u Perinbaby a následně se dostane do normálního světa, kde se zamiluje má jednu hlavní chybu. A tou chybou je režisér Juraj Jakubisko! Režisér je to výborný, ale už odmalička se mi tato pohádka nelíbila a ani téměř ve dvaceti letech se mi nelíbí. Zkrátka, jeho "podpis" je čitelný na první pohled, ale k pohádce se mi vůbec nehodí. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"A čia je to smola? ..Čia? Čia? ..Vaša, vaša." Málokterý z režisérů dokáže tak přirozeným způsobem zachytit krásu hor a atmosféru života ve vysokohorské vesnici jako "slovenský Fellini" J. Jakubisko. Sílu zážitku z jeho díla zde ještě umocňuje nádherná hudba skladatele P. Hapky (mráz mi při ní běhá po zádech). K dokonalosti nevšedního prožitku napomáhají i přesně obsazení herečtí představitelé v čele s hvězdou italského filmu G. Masinou v roli Perinbaby. Nejkrásnější slovenská pohádka. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Režiséra Jakubiska dvakrát oslovilo veľké broadwayské štúdio. Chceli, aby im dal práva na Perinbabu a napísal scenár, na základe ktorého by urobili muzikál pre deti. Poslali aj videá, aby videl ich produkciu. Lenže ak nejde o film, Jakubisko sa označil za lenivca. (Raccoon.city)
  • Prakticky skoro všetky hlavné postavy museli byť predabované. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama