Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádková bytost Perinbaba (G. Masina) řídí ze svého jeskynního světa počasí na Zemi. S pomocí obří peřiny, na které skáče jako na trampolíně, spouští v pravý čas sněhovou vánici, s pomocí kouzelných varhan zase ovládá vichr nebo vánek. Jednoho dne zachrání před kmotrou Zubatou (V. Kaplanová) malého Jakoubka, dítě potulných komediantů. Odvážný chlapec, který se Smrtky ani na okamžik nezalekne, jí pomáhá s vyráběním sněhu. Zároveň skrze kouzelná zrcadla pozoruje, jak lidé na zemi žijí a umírají. Zaujme ho malá dcerka vesnického rychtáře Alžbětka, které Zubatá odvede maminku a která potom vyrůstá s chamtivou macechou. Jakubovi to nedá a přes zákaz Perinbaby uteče do světa lidí. Tímto okamžikem doroste v dospělého mladého muže a stane se opět smrtelníkem. Jenže kvůli lásce je tento odvážný mladík schopen i větších obětí… (Česká televize)

(více)

Recenze (296)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Perinbaba na 228. mieste v hodnotení československých filmov? Kde sú hodnotenia tých miliónov divákov, ktorí si túto najklasickejšiu slovenskú rozprávku nenechajú utiecť žiadne vianoce? Jakubisko v najlepšej režisérskej forme natočil (nevedomky) temnejšiu alternatívu ku klasickým českým rozprávkam. V jeho tradičnom vizuálnom poňatí. Všetci vieme, že z toho vytřča Fellini viac, ako zubatá, ale koho to trápi. Tu je zase cítiť z českých divákov slovenský syndróm, keď nedokážu vstrebať našu temnosť, absenciu humoru a určitý chlad. Netvrdím, že sa im čudujem. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přiznám jsem, že jsem to shlédl až v roce 2020 a to jen kvůli tomu, že příští rok má dojít do kin pokračování (původně mělo jít tento rok, ale odložily to). Jinak na tu dobu obstojná pohádka s kvalitním příběhem nejvíc mě, ale bavily ty pávy co tam byly. Plusové body za konec i ta smrtka se nakonec dočkala. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* bohužel musím této opěvované pohádce dát takové nízké hodnocení, ale jináč to nejde. Snažil jsem se jí přijít už několikrát na chuť, ale nešlo mi to a ani jedenkrát jsem ji nedokázal zkouknout na jeden zátah. Nejspíš mě Jakubiskova poetika míjí obloukem, ale to se týká snad všech jeho filmů. Prostě u Perinbaby se mi nepodařilo naladit na správnou notu a ve všem jsem viděl nějaký problém, třeba i v hereckém pojetí a přitom herce všichni chválí. No prostě nevím, nemá cenu se tím trápit a má slabší známka zapadne mezi hromadou pochvalných a tak to má být ... každému co je mu blízké a rozhodně v tom není česko-slovenská nevraživost. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Snová, magická až mystická pohádka, která snad ani nemá srovnání. Naprosto chápu její legendární status, i když jsem se k ní dostal z hudebního konce, přes dílo Petra Hapky. Jedna alegorie vedle druhé, jedinečná atmosféra... Na někoho může být "divná", já si ji vždy užívám. Nezbývá než doufat, že Juraj Jakubisko zvládne pokračování, které má mít premiéru letos napodzim, se ctí. 80% ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Jakubiskův audiovizuální klenot, který každým rokem zraje jako svěží víno a bez něhož si lze stěží představit slovenské Vánoce. Drsná pohádka, a přece plná kouzelné poezie. Nádherná hudba Petra Hapky a půvabná kamera Doda Šimončiče. Láska Jakubka a Alžbetky překoná i nástrahy Zubaté. Právem jde o absolutní klasiku. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (84)

  • Premiéra filmu sa konala 12.9.1985 v Bratislave v kine Domu ROH. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Za Alžbetku si vybral režisér Petru Vančíkovú z prozaického dôvodu. Pripomínala mu krásnu kaučukovú bábiku, ktorá sa za jeho detstva vyrábala iba v Amerike. (Raccoon.city)
  • Režisér Juraj Jakubisko po rokoch o rozprávke povedal: "Keď BETAFILM podpísal dohodu s Kolibou na nakrútenie tucta koprodukčných rozprávok, nemohol som odmietnuť takú ponuku už z vďačnosti. A zároveň preto, že ma chránili pred angažovanými témami, ktoré mi hrozili. Zároveň som si uvedomil, že rozprávky sú žánrom, kde môžem prejaviť svoje výtvarné cítenie. Nebyť nežnej revolúcie, bol by som vtedy nakrútil akúsi obdobu Perinbaby s nerozprávkovým názvom Niečo za niečo. Ten titul som sa chystal realizovať niekoľkokrát, ale nemal som už to šťastie. Rozprávku som natáčal tak, akoby som si ju vymýšľal pre svoje deti. Z pôvodnej grimmovskej predlohy nezostalo nič. Hoci neexistovali ešte digitálne triky, podarilo sa to aj klasickou formou. Na príhovor môjho priateľa Federica Felliniho jeho manželka Giulietta Masina vzala hlavnú úlohu Perinbaby a vniesla do príbehu ľahkosť a úsmevnosť." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Filmová ocenění benátského festivalu

Filmová ocenění benátského festivalu

26.04.2017

Nejstarší filmový festival a jeho ocenění je nyní už i na ČSFD. Festival v Benátkách patří mezi tzv. "Velkou trojku", kterou tvoří festivaly v Benátkách, Cannes a Berlíně. Založen byl už v roce 1932… (více)

Reklama

Reklama