Reklama

Reklama

Drobné nehody

  • Dánsko Små ulykker (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Malé katastrofy môžu spôsobiť veľké škody. Matka troch detí a oddaná manželka zomrie pri autonehode. Nemocničný zriadenec John, ktorý bol štyridsať rokov jej manželom, sa síce tvári suverénne, ale pod maskou silného muža tají nielen smútok a zmätok, ale aj ťažkú srdcovú chorobu. Na pohrebe sa zíde rodina, ktorej členovia sa navzájom už dávno odcudzili a každý z nich prežíva svoje vlastné malé-veľké katastrofy. Johnov brat Soren je tesár na invalidnom dôchodku, celé dni sa povaľuje na gauči a jeho manželka mu je neverná s inou ženou. Syn Tom je workoholik, ktorý dáva prednosť svojej stavebnej firme pred rodinou, a tak sa mu rozpadá manželstvo. Staršia dcéra Eva chce byť nezávislá, žije alternatívnym a slobodným životom, maľuje obrazy a píše japonskú poéziu haiku. Mladšia Marianne je otcov miláčik. Dávno má po dvadsiatke, ale ešte stále sa neodhodlala k osamostatneniu, nenašla pravú lásku a jedinou istotou jej života je povolanie profesionálnej gazdinej. Pre dôverný vzťah s otcom, ktorý sa po matkinej smrti ešte prehĺbil, ich Eva začne podozrievať z incestu. Každá z postáv je utopená vo svojich problémoch a vyriešiť ich dokážu až v bolestnej konfrontácii. Snímka je nakrútená strohým civilným štýlom, ktorý má blízko k zásadám Dogmy 95, vyznačuje sa autentickými hereckými výkonmi a životnými situáciami. Malé katastrofy sa stali najúspešnejším dánskym filmom roku 2001 a na MFF Berlinale získali Modrého anjela za najlepší európsky film. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, že život utvárajú predovšetkým rôzne maličkosti. Problémy tak môžeme nazvať aj "drobnými nehodami", ktoré treba riešiť a vyriešiť, pričom našťastie každá takáto maličkosť má nejaké to riešenie. Až na jeden jediný veľký problém, a tým je smrť... Celkom slušne spracovaná rodinná a vzťahová dráma na pozadí tragédie, v ktorej je spúšťačom týchto drobných nehôd jedno obyčajné nepochopenie a neschopnosť riešiť si v prvom rade svoje vlastné problémy (starší súrodenci). Ešte šťastie, že tu bol múdry otec rodiny. 75/100 Videné v rámci - Project 52 Films by Woman. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Ano, můžeme mluvit o drobných nehodách, ale ne o smrti." Po delší době opět moc hezký film a samozřejmě z mého oblíbeného Dánska. Dozvíte se ne jen, jak rozdělat rychle hlávkový salát, nebo jak napsat haiku báseň, ale také proniknete do jedné dánské rodiny s jejich v úvozovkách drobnými nehodami. Velmi citlivě natočený příběh o komplikovaných vztazích a nepochopení, kde se navíc každý z protagonistů pere sám se sebou a svými emocemi. Celkově na mě film působil přirozeně a uvěřitelně, až na (s nadsázkou) zeleninovou oblohu na rakvi:D a trochu jemnější závěr. To je ale jen malinká černá tečka, která není vůbec podstatná a tentokrát opravdu moc nechybělo do plné pětky. ()

Reklama

Vitex 

všechny recenze uživatele

Pokud bych to měl hodnotit jako "dogmafilm", protože s manifestem Dogma má tento film mnoho společného, musím dát jen tři, protože například s Rodinnou oslavou se to nedá srovnat, ale při srovnání s většinou evropské produkce posledních let (nemluvě o Americe) by si zasloužil i čtyři hvězdičky. Film se zkládá ze čtyřech příběhů čtyř sourozenců a jenich otce po smrti matky, načež se všechny spojí v společný happy end - to mi možná trochu vadilo. Ale jinak je film nadprůměr, rychlé střihy a nápaditá režie vás nenechají odlepit oči od plátna (obrazovky). ()

marti 

všechny recenze uživatele

Filmy ala "Dogma" majú jeden problém: ak vás nezaujme námet a dej, tak je to stratený čas. Nemôžete sa kochať ani formálnymi výbojmi, ani hereckými výkonmi. Toto je problém aj tohto filmu. Neukazuje ani mimoriadnu situáciu ani neprináša nový pohľad na bežné problémy. Záver, v ktorom podnikateľ odmieta ísť do ďalšej zákazky, aby mal viac voľného času a jedna zo sestier sa ospravedlňuje za svoje podozrenie mi pripadne taký "televízno-inscenačný". ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Johne, sněz si to!“ - „Nikdo tu nemá smysl pro humor. Co bych si bez tebe sakra počal?“ - „Umřel bys hlady.“ Jenže život má poněkud zvrácenější smysl pro humor…Na celovečerní režijní debut Annette K. Olsen jsem se dost těšil, protože o pouhé 2 roky mladším snímkem Do tvých rukou mě svého času silně nadchla. Bohužel však bylo cítit, že v Drobných nehodách se tvůrkyně teprve hledala. Měla sice už cit pro výběr protagonistů, protože postavy nejsou vůbec špatné (některé vyloženě zaujmou), problém ovšem vidím ve výběru tématu i přístupu k němu. Dramata jednotlivých členů rodiny totiž publikum nijak zvlášť neoslní, nevytáhnou z něj ty potřebné emoce. Režisérka se vydala natolik bezpečnou cestou, až se jí podařilo stvořit veskrze průměrnou podívanou. Ta sice nenudí, ale také nijak zvlášť nezabaví. Jde o řadovou dánskou tragikomedii, která nabízí pár vtipných míst, jinak je spíš vážnější. Vidím to na čistý průměr. „Tati, ne! Živočišný tuk je nejhorší!“ - „Nech tátu, ať si sní ten svůj tuk.“ - „Trocha tuku neuškodí.“  ()

Galerie (5)

Související novinky

Další uragán severských filmů

Další uragán severských filmů

15.09.2009

Čerstvě přestěhovaný Skandinávský dům pokračuje v seznamování českého publika s tím nejlepším z kinematografií severní Evropy. Babí léto obohatí hned třemi filmovými minifestivaly. V kině Atlas na… (více)

Reklama

Reklama