Reklama

Reklama

Ghost Dog - Cesta samuraje

  • USA Ghost Dog: The Way of the Samurai (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Nelítostný k protivníkovi, laskavý k dětem a zvířatům. Ghost Dog (Forest Whitaker) je nájemný vrah řídící se kodexem japonských samurajů. Svůj ledový klid ztratí v okamžiku, kdy mu mafiáni jako varování zahubí jeho milované holuby. A to nelze nechat bez pomsty... Král nezávislého filmu Jim Jarmusch pojal žánr gangsterky po svém a na konci 90. let přišel s dnes už kultovním snímkem, svěže kombinujícím východní filozofii, mafii a hip hopový soundtrack od RZA, člena legendárního Wu-Tang Clanu. Zenový ale zároveň zábavný film z podsvětí velkoměsta. (Aerofilms)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (604)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Šahni na holuby a si mŕtvy muž ..." No,konečne...Režisér nezávislých snímkov Jim Jarmusch si dovolil natočiť slušný komerčný film (o tenkej deliacej čiare medzi komerčným a nekomerčným filmom som už písal) s pozoruhodnou komornou atmosférou a originálnym nápadom. Film je niekoľko krát prerušený citátmi o pravidlách samurajskej cesty. Mlčanlivý F.Whitaker bol veľmi dobrou voľbou, napriek svojej miernej nadváhe v akčných scénach pôsobí svižným dojmom. Príbeh o nájomnom vrahovi nie je ničím novým, ale od iných sa odlišuje slušnou atmosférou,dobrou charakteristikou všetkých zúčastnených, vrátane celkom vtipných rapujúcich gangstrov a hlavne trošku netradičná, ale účinná hiphopová a rapová hudba od RZA. Už dosť dlho som si prial, aby to už konečne vyšlo na dvd. Trvalo to, ale mám radosť.90%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ja som šovinistické prasa, ale že TY si práve odbachol ženskú, to je nič?“ – „Ženské chcú rovnoprávnosť. Tak som ju zrovnoprávnil.“ Pôvodne som chcel napísať, že Jima Jarmuscha vlastne ani nemám príliš v láske. Potom som si ale spomenul na mŕtveho muža Johnnyho Deppa a na polámané kvetiny Billa Murraya... a zrazu zapadol na svoje miesto i tento zvláštny samuraj, v poradí tretí film, ktorý som od Jarmuscha videl. Neviem, kde ten nezávislý bard chodí na tú skvelú snovú atmosféru a čo musí všetko urobiť preto, aby hollywoodskych hercov prinútil k takým krásne bizarným výkonom. Ale žeriem mu to čím ďalej, tým viac. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $3,308,029Tržby Celosvetovo $9,380,473║ Jim Jarmusch je zatiaľ pre mňa neznáma, a tento jeho počin aj keď s pomalým tempom vyrozprávaní, bol celkom príjemným mixom samurajskej gangsterky. V určitých rovinách nič nové nepovie, hlavne už na začiatku sú hneď karty rozhodené ako bude dej smerovať, či že vzájomné "krvavé" pomsty až do konca filmu. A čo teda môže na takomto všednom snímku upútať, tak hlavne vedľajšie postavy ako Francúzsky zmrzlinár, dievčatko od susedov, nešťastný pytliaci, .... v podstate cez to pomalé tempo s občasnou akciou sa nám dostáva viac, než by sa dalo spočiatku čakať, plus to všetko čo teda sledujeme pri reakciách Ghost Doga vysvetľujú vkladané samurajské princípy. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Před Ghost Dogem jsem nebyl s Jarmuschovou tvorbou nikterak obeznámen a tak jsem nevěděl, co mám vlastně čekat. Meditativně laděný art? Netypický, komedií střižený akčňák? Variaci na tarantinovky? Ghost Dog se nakonec ukázal býti lehkonohým a příjemně klidným snímkem, který se lehce dotýká každé z těchto charakteristik a zůstává přitom dostatečně osobitý a žánrově těžko definovatelný. A jak už to u takových filmů bývá, záleží na tom konrétním divákovi, jeslti se dokáže do jejich poetiky naplno ponořit a souznit s nimi tak jako Ghost Dog s francouzsky mluvícím zmrzlinářem...Zkrátka, ač myslím, že jsem tomuto Jarmuschovu snímku porozumněl a strávil jsem s ním hezký večer, nemohu jej zařadit mezi "své" čtyřhvezdičkové filmy, ke kterým přeci jen citím výrazně větší sympatie. 70% ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavě podaný snímek, co jako špína zaleze hluboko pod nehty a nechce ven ani plochým šroubovákem. Film mě obsadil jako vojenská jednotka nepřátelskou základnu a za žádnou cenu se nechce stáhnout. Nejhorší je, že sám nevím, čím to. Skvělým Whitakerem?? Podmanivým RZAem?? Samurajským kodexem, ze kterého je pravidelně citování?? Dabingem?? Možná směsicí všeho. A za důležité považuju i to, že nemám potřebu se na film podívat znovu, protože mě naplnil něčím těžko popsatelným ... nehmatatelným... možná třeba za tři čtyři roky se k němu dostanu opět, ale teď mám pocit plnosti a komplexnosti. Moc pěkný, nestandartní... 90% ()

Galerie (59)

Zajímavosti (35)

  • Klub, kterým Ghost Dog (Forest Whitaker) projíždí, než ukradne své nové oblečení, se nazývá Liquid Sword. „Liquid Swords“ je název druhého alba The GZA, které produkoval RZA, jenž se postaral i o původní hudbu k filmu. (sator)
  • Forest Whitaker (Ghost Dog) trénoval bojové umění u Shifu Shi Yan Minga. Shi Yan Ming je z 34. generace shaolinských válečných mnichů, je zakladatelem chrámu Shaolin v USA. Ve filmu si zahrál malou roli mistra kung-fu. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama