Reklama

Reklama

Muzikál o radostiach a starostiach chudobného mliekara Tovjeho, ktorý žije s manželkou a piatimi dcérami v ukrajinskej židovskej komunite. Zbožný Tovje, ktorý žije v súlade s židovskými tradíciami chce najstaršie dcéry vydať "ako sa patrí",  v jeho situácii to však nie je jednoduché. Film bol nominovaný na Oscara v ôsmych kategóriách, napokon získal tri sošky. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Několik muzikálů, které jsem ohodnotil maximálním počtem hvězdiček, spadá do kategorie klasiky, kterou jsem viděl v raném mládí, a jsem tudíž ovlivněný nostalgií. Jinak platí, že si s žánrem muzikálu nevím rady, nesedí mi a nedokážu ho docenit. Na Šumaři na střeše oceňuji příběh, obsazení, kameru a scénu, tedy atributy, které si můžu spojit s klasickým hraným filmem. Sráží ho muzikálová forma a délka, která logicky souvisí s vloženými písněmi. Songy nejsou chytlavé a nespadají do kategorie populárních hitů, ale jejich kvalitu musí docenit někdo povolanější. Jako obrázek života na venkově v carské říši v době židovských pogromů je snímek každopádně působivý a po dramatické stránce mu nemám co vytknout. Celkový dojem: 65 %. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších muzikálů všech dob! Naprosto mistrovsky zahrané, obsazené, zrežírované, perfektní podmanivá a chytlavá muzika, nádherné kostýmy i kulisy a především naprosto vymakaný příběh!!! Celé tři hodiny jsem pomalu ani nedýchala, jak jsem hltala co všechno se tam děje.. A to ten muzikál nevidím prvně! Naprostá paráda! Miluju ten příběh a písničky si vždycky broukám ještě mnoho dní poté! Ps: Muzikál jako žánr vcelku ne moc dobře snáším.. ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Muzikály mě nechávaly, nechávají a asi i budou nadále nechávat „víceméně“ chladným, a to spíše „více“, než „méně“. Zářnou výjimkou pro mě však je skvělý (ba přímo geniální) snímek ŠUMAŘ NA STŘEŠE. Film obsahuje nezapomenutelné písně, vtipné hlášky, znamenitá „taneční čísla“ a také hlubokou (a „lehce“ posmutnělou) myšlenku. Shrnuto a podtrženo: Norman Jewison odvedl vynikající „práci“. Film (muzikál), který dokáže rozesmát, pobavit, poučit, zadumat i vehnat slzy do očí. Poznámka: předlohou pro snímek ŠUMAŘ NA STŘEŠE jsou povídky Šoloma Alejchema, které do muzikálové podoby „převedl“ libretista Joseph Stein. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Trojhodinova minutaz mi nevadila, avsak keby tento film bol bez pesniciek, dal by som mu urcite 5 *. Predsa len bolo zaujimave divat sa na z dnesneho pohladu nepochopitelne rozhodovanie rodicov o tom, s kym sa budu vydavat ich dcery, alebo zena predsa nemoze tancovat s muzom a podobne. Situacia, do ktorej sa dostali pred koncom filmu bola nezavideniahodna, ale taka bola vtedy doba a aj preto ma ten film tak zaujal. Film ziskal 3 Oscary a mal este 5 nominacii, ktore nedokazal na sosku premenit, medzi nimi kategorie najlepsi film, rezia Normana Jewisona, herec v hlavnej ulohe Topol alebo herec vo vedlajsej ulohe Leonard Frey. Avsak väcsie stastie mali v tom rocniku za kategoriu najlepsi film FRANCOUZSKA SPOJKA (1971), za reziu William Friedkin - Francouzska spojka, za herca v hlavnej ulohe Gene Hackman - Francouzska spojka a za herca vo vedlajsej ulohe Ben Johnson v drame POSLEDNI PREDSTAVENI (1971). Reziser Norman Jewison natocil napriklad V ZARU NOCI (1967), PRIPAD THOMASE CROWNA (1968), JESUS CHRIST SUPERSTAR (1973), ...A SPRAVEDLNOST PRO VSECHNY (1979), POD VLIVEM UPLNKU (1987), ITALSKE NAMLUVY (1994) alebo HURIKAN V RINGU (1999)... 18.08.2010 _______ Topol - (Tevye) +++ Norma Crane - (Golde) +++ Leonard Frey - (Motel) +++ Molly Picon - (Yente) +++ Paul Mann - (Lazar Wolf) +++ Rosalind Harris - (Tzeitel) +++ Michele Marsh - (Hodel) +++ Neva Small - (Chava) +++ Produkcia: Norman Jewison +++ Hudba: John Williams +++ Nemecka Cinema - 100% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Fidlikanta na streche som si užil najprv v divadelnom poňatí a neskôr teda aj vo filmovom a obe verzie sa mi páčili. Film je síce dlhý, ale tie tance, tie piesne, tie príbehy majú v sebe niečo okúzľujúce. Občas som mal pocit, že sú židia vyzdvihovaní, neskôr som mal pocit, že to robia s boľševikmi a nakoniec to akoby vyznievalo priaznivo pre takzvaných bielych, no v konečnom dôsledku si myslím, že pre nikoho to nie je nejaká propaganda, ale zasadenie divácky pútavého deja do historických udalostí. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se od 10. srpna 1970 do 12. února 1971. Film byl natáčen v tehdejší Jugoslávii, kde ve vesničkách Lekenik a Mala Gorica vznikla filmová Anatevka. Na pár městských záběrů si filmaři odskočili do Záhřebu. Štáb však zaskočila nečekaná nepřízeň počasí, a tak některé záběry musely být dotočeny v britských studiích Pinewood. (Cherish)
  • Tovjeho (Chaim Topol) nešťastný kulhavý kůň byl odkoupen těsně před porážkou z továrny na lepidlo. (gjjm)
  • Norman Jewison disponoval devítimilionovým rozpočtem, z něhož nemalou část odčerpalo složité cestování do tehdejší Jugoslávie a vybudování filmové vsi Anatevka. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama