Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový příběh podle skutečných událostí, kdy asi před sto padesáti lety mladá žena (Britt Ekland) s překvapením zjistí, že lidi, které dobře zná, jsou zapleteni do obchodu s otroky. (MVanis)

Recenze (9)

Flego 

všechny recenze uživatele

Na Západonemecké pomery ide o slušnú filmársku prácu, kde ide ruka v ruke odvážne spracovanie s náročnou témou. Hviezdne obsadenie je divácky prívetivé. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Western odehrávající se v Africe. Místo Indiánů jsou černoši, ke klasickým bílým padouchům (mj.z Mexika) přibyli Arabi. Příjemný dobrodružný příběh v nádherných afrických exteriérech (západ slunce a vodopády mají své kouzlo). Pěknou kameru doplňuje hudba (Eberhard Schoener) místy pompézní, jinde zas s prvky afrického folkloru. Několik drsnějších scén (střílení černochů v přírodním bazénku pro zábavu - ta bohatá dívenka s puškou byla na kulku, mučení mravenci či zbavení se řvoucího nemluvněte...) divákovi připomíná, že otroctví bylo peklem na zemi. Film, který nemá vítěze, asi ve své době šokoval (proběhl i v tehdejších československých kinech), dnes ale zřejmě vyděsí málokoho. Minusem je řada nočních scén, kde toho divák moc nevidí. To však neznamená, že nemá co říci - kromě napětí ukazuje zvěrstva, jakých je člověk schopen - obchod s lidmi. 3,5* ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Od úvodních titulků film umocňuje hypnoticky působivá hudba. Píše se rok 1880 a příběh se začíná odvíjet kdesi na sněhové pláni u lesa, prostě zima, že bys psa do ní nevyhnal. Takže německý diplomat Max von Erken (Jürgen Goslar) po střeleckém duelu nad svým sokem vítězí. A jelikož souboje byly doma přísně zakázány, tak musí odejít z vlasti. Na základě toho odpluje s dalšími Evropany do německé kolonie východní Afriky i se svou krásnou manželkou Annou von Erken (Britt Ekland), která se seznamuje na parníku se šarmantním Ronem Ely (Steven Hamilton). Když loď přistane v obchodní stanici, je mezitím napadena domorodá vesnice žoldáckou skupinou najatých černých bojovníků, kteří pracují pro arabského otrokáře Hasana. Tragické momenty zajatých budoucích otroků provází i romantická láska. Toliko asi k úvodu filmu. Nejde ovšem o nějakou vyloženě jímavou story, ale spíše o barvotiskové dobrodružství vycpané násilnými scénami. A na konci je, jak jinak než.., ale to bych už prozradil moc. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Švédská kráska Britt Ekland jako aristokratka, která musí prchnout do Afriky, kde pozná realitu trhu s otroky. Ve své době to musela být asi bomba - krásné scenérie dobrodružného filmu, syrový až naturalistický náhled na téma otroctví, dobové kostýmy, obrovský komparz, nahé černošky ... dokonce to šlo v normalizačním Československu do kin. Jenže dneska je to už jen kuriozita, která působí naivně a asi by to dávali v televizi odpoledne po Moravcovi. Kdyby to bylo v HD dám i tři hvězdy. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Tenhle film si pamatuju z upoutávek v kině, bohužel byl nepřístupný a od té doby už ho nedávali. Jako upoutávka běželo cejchování pochytaných černošek...slyšela jsem jejich nelidský řev, dokonce ve své fantazii cítila vůni spálené kůže...pak si jen pamatuju,že černoši se vzbouřili a masakrovali bílé....lituju,že už asi nebudeme mít možnost ho vidět ()

Zajímavosti (9)

  • Zaujímavá bola i voľba originálneho názvu – v preklade znamená Otroci - lovci otrokov. (classic)
  • Naturalistický počin Jürgena Goslara, ktorý si okrem réžie a podielu na scenári zahral i jednu z hlavných úloh (van Erken) sa nebál demaskovať „obchod s ľudským mäsom” do krajnosti. Bol inšpirovaný skutočnými udalosťami a zasadený do roku 1884, keď už otroctvo vďaka hojnosti uzavieraných (a rovnako často obchádzaných a porušovaných) zmlúv stavalo túto prax mimo zákon. (classic)
  • Uprostred natáčania sa prevrátil transportný čln s 39 osobami na palube. Do vody klesli kamery, ďalšie nakrútené sekvencie a päť mužov za túto nehodu zaplatilo životom. Pozostalým bola predložená oficiálna verzia o preťažení člnu, hoci ten bol obsadený z takmer tretiny, pravým dôvodom bol náraz do kameňa v rieke a diera pod čiarou ponoru. (classic)

Reklama

Reklama