Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Utekli před válkou, před její krutostí, před národnostní nesnášenlivostí. Chtěli v nové zemi začít nový život. Ale kus toho, v čem po celá ta desetiletí žili, si přinesli sebou. Ve svých srdcích, ve svých myslích. Zejména otec Ivan. Milující ale panovačný a despotický patriarcha rodu, který nedokáže pochopit, že na starých nenávistech, na starých předsudcích, se nový život postavit nedá. A vůbec už se nemůže smířit s faktem, že jeho děti by možná chtěly žít jinak. Že jeho krásná dcera Nina se zamilovala do bezvýznamného domorodého mladíka a odmítá jej opustit. Protože děti přece musí ctít a poslouchat své rodiče. A nepůjde-li to po dobrém, půjde to po zlém... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Velice časová výpověď o konfliktu kultur, jenž musí nezbytně nastat a multikosmopolitismus třeba takového Nového Zélandu to dokáže pouze oddalovat. Ústřední motiv jugoslávské Julie a maorského Romea je naštěstí trochu potlačen a mnohem zajímavější část, adaptace na nové a rozplynutí se starého kulturního zázemí a jistot je podána s přehledem a pořádnou naléhavostí, která je reprezentována až démonicky patriarchálním Ivanem i na rodině závislým Darkem. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Po "Once Were Warriors" a "What Becomes of the Broken Hearted" další zajímavý novozélandský kousek s (tentokrát jen částečně) maorskou tématikou. Jen částečně, protože vypráví třeba trochu i o cílevědomých Číňanech, ale hlavně o jedné praštěné famílii chorvatských přistěhovalců, jejíž dcery jsou... volnějších mravů, synek vypatlaný tatínkův poskok a otec agresivní, nesnášenlivý a autoritářský blb, který se sice neumí zdaleka tak dobře prát jako Jack "the Muss" z "Once Were Warriors", ale vypatlaný je úplně stejně. Julian Arahanga dostal tentokrát hodně prostoru a hodně mě zaujal, Rade Šerbedžija zahrál vzteklého Chorvata obstojně, Alexandra Vujčić jeho dceru-husu taky, a párek zkarikovaně přitroublých Číňanů, pilně pracujících na svém malém "kiwi", byl úsměvný. Pobavil mě dialog: "It's my whakapapa!" "Fuck-a-what?!" a pak taky samozřejmě scéna, ve které Eddie (Arahanga) použije násadu od lopaty jako taiahu a zmydlí s ní tatu i se synem na jednu hromadu. Scénář sice vcelku průměrný, ale kvůli "exotickým" reáliím dávám čtyři, bylo to zajímavé. POZN.: Viděl jsem to kdysi na ČT2, ale na netu jsem teď sehnal jen 255MB verzi .rmvb dost mizerné kvality, pokud někdo ví o lepší, uvítám odkaz, díky! ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

povedená výpověď o multi-kulti společnosti, která nezabíhá příliš do ohraných klišé (a když, tak to ve filmu relativně dává smysl),. důležitější než samotný děj mi přišlo vykreslení postav, které se skutečně povedlo. vtáhlo mě to a sledoval jsem to docela napjatě, takže si myslím, že to je rozhodně film, který stojí za to. jen ten trochu moc doslovný konec si režisér mohl odpustit... ()

DENIROSIS 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film o střetu hloupých předsudků s novou realitou.Velice zdařile vykreslená vzdálená válka v Jugoslávii. ()

Reklama

Reklama