Reklama

Reklama

Proč? 13x proto - Série 4

(série)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, 2020, 10 h 29 min (Minutáž: 57–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Kamera:

Kevin Thompson

Hrají:

Dylan Minnette, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Miles Heizer, Grace Saif, Inde Navarrette, Jan Luis Castellanos, Chris Damon, Gary Sinise (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Na Claye a jeho kámoše čeká spousta těžkých rozhodnutí. Maturita je za rohem a tajemství z minulosti můžou ohrozit jejich budoucnost. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (41)

pumpkinqueen 

všechny recenze uživatele

Co to sakra bylo? Fan fiction? Fanouškovské volné pokračování původní série? V tom případě v pořádku, v takových případech se fantazii meze nekladou. Ale pokud tohle režiséři a scénáristi mysleli vážně, tak asi spadli z višně. Já neříkám, že to napětí v jednotlivých dílech nefungovalo, to vůbec ne. Ani nevytýkám nic hercům, protože jejich výkony profesionální byly. Dokonce nemůžu říct ani to, že mě to nebavilo - nějakým naprosto záhadným způsobem jsem se od toho nemohla odtrhnout, protože ono to bylo natočené poutavě a seriál je vizuálně lákavý od samého začátku a není tomu jinak ani u poslední série. A taky tu hrála roli zvědavost, protože kam až tohle může zajít? Tohle všechno, co se semlelo za tak krátkou dobu tak malé skupině lidí, to je neuvěřitelné. Co díl, to jiný extrém. Vidět tohle v deváté třídě základní školy, tak bych z představy odchodu na střední školu měla asi noční můry. Zatímco první série nám originálním způsobem ukazuje, co všechno se může dít v hlavě šikanovaného, a jak si musíme dávat pozor na to, co říkáme a děláme, protože i ty nejmenší banality můžou ostře zasáhnout a vyústit v obrovský problém, tahle série se úplně utrhla ze řetězu, šla si vlastní extrémní cestou a já měla pocit, že se odehrává v nějakém úplně jiném vesmíru. Občas jsem si plácala na čelo, jindy se musel už i zasmát tomu, jak se to zase zvrtlo. Čeho je moc, toho je příliš. A zdémonizovat střední školu až takhle, to mi přijde trochu moc velký přepal. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opakuji se a budu se opakovat. Seriál měl skončit první sérií. První série se týkala vážného tématu, který je bohužel přítomný v tomto světě až moc často, hodně lidí to zasáhla a mrzí mě, že tvůrci chtěli těžit na úspěchu první série a natočili další tři, jen proto, že věděli jaký úspěch serial má. Jenže kvalitně to šlo postupně dolů až jsme se dostali sem. Za mě velké zklamání, které vůbec nemuselo být natočeno. Štve mě, že z Claye udělali psychouše, chápu, že takový nápor a tajemství by skoro nikdo nezvládl unést, ale že by z něj udělali až takového magora? To se mi prostě nelíbí. A najednou jako zázrakem u 8.dílu je v pohodě, vždyť stačil jen týden na oklepání a fajn. Tohle prostě nefungovalo. Smrt Justina byla naprosto zbytečná, I když musím říctm že to byl nejsilnější díl co se týká emocí. Čtvrtá série obrovské zklamání a nuda. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední dvě série opravdu neměly spatřit světlo světa, protože jde o úplně jiné dílo. Třetí řada sice byla ještě lehce nadprůměrná a ve výsledku furt dost dobrá, to už se ale o čtvrté vážně říct nedá. Je to totiž směšná parodie prvních dvou sérií a vlastně i té třetí. Úplně všichni tady vidí duchy, většina postav se chová jako narušení idioti (u Claye alespoň ještě krát 2), postavy, které jsem měl v minulých sériích rád, jsem začal nenavidět a naopak, ty nejotravnější byly v poslední sérii nejsympatičtější. Oblíbené postavy nadále umírají a úplně každý (kromě Claye) je tady gay nebo lesba nebo promiskuitní (dobře, to ne). A co se týče děje, tak kromě toho, že to je směšné a vůbec to nenavozuje tu depresi (nemá čím) a beznaděj (ale jen proto, že divák ví, že teď už naštěstí fakt bude konec) a opravdu, opravdu dobré byly jen tři poslední díly. Aneb uděláme anarchii a rozjebeme školu a pak si užijeme maturiťák. Což byla snad jediná epizoda seriálu, ve které byly všechny postavy konečně uvolněné a v pohodě. A povedené finále fakt dojalo a zahrálo na tu správnou notu a vyvolalo ty správné emoce. Všechno předtím, je ale bizarní (tohle slovo to vystihuje nejlépe) a rozvleklé rádoby mysteriózní nic, které si hrálo... na něco z mysteriózního žánru. Jenomže blbě. Ten sešup je fakt enormní nejen v rámci celého seriálu, ale i v rámci posledních dvou řad. A poselství seriálu se taky úplně změnilo, ale bohužel špatným směrem a spíš smysl celého seriálu popírá, ačkoliv to bohužel nejspíš pořád dokonale vykresluje americký školní systém. 50%. Jestli si dám někdy opáčko, tak fakt jen těch prvních dvou řad, ten zbytek už znovu vidět nemusím. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

první série byla skvěla,silná a mě osobně uhranula.Druhá už byla slabší,ale pořád měla co nabídnout.Třetí už ale sešla z cesty a ač se jí nedají upřít produkční kvality,tak je v ní prostě spousta věcí,které jsem nebyl schopen překousnout ve všech směrech.Čtvrtá a (naštěstí) poslední řada jde pak stejnou cestou jako trojka a mám s ní ještě větší problém než s řadou předchozí.Asi chápu záměr tvůrců vyhnat všechny a všechno do úplného extrému,aby ukázali kam až určité věci mohou v nejkrajnějších situacích vyeskalovat,ale někdy je méně prostě více.Tahle série tak nabídne hodně rádoby silných momentů a vypjatých situací,ale je jich tolik že vlastně žádná z nich nefunguje a divák si naopak ke kdysi sympatickým postavám vytváří větší a větší averzi.Samozřejmě nechci nijak zlehčovat,že tohle všechno je v reálném světe opravdu problém,nicméně první řada fungovala na jiném principu a ukázala že jde nabídnout extrémně silnou podívanou se silnou mesidž i bez tuny patosu,slz,nervových hroucení atd.Králem na tomhle poli je rozhodně Clay,ze kterého tvůrci udělali úplně jinou postavu než na začátku (a není zdaleka sám),což je ve výsledku další věc,kterou nejsem ochoten překousnout a psal sem to již u třetí řady.Udělat z party slušných postav (jakkoliv měli svoje démony) partu trosek,pokrytců a patologických lhářů a doufat,že to bude mít kýžený efekt na diváka to chce velkou odvahu...20% ()

Mouchal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední série 13 důvodů se dostala do takové výšiny absurdity, bizarnosti, homosexuální a multikulti propagandy, že to fanoušek první série musí sledovat se slzou v oku. Z postav se staly pouhé karikatury, z jejich původních osobností nezbylo skoro nic, Clay je celou dobu seriálu totálně mimo, Zach celý život vzdal... Tohle nejsou ty postavy, se kterými jsme soucítili a oblíbily si je. Tohle je pouze nějaká jejich parodie. Bohužel rodiče a celkové dospělé osazenstvo (ti "zodpovědní") na tom nejsou o moc lépe. Do školy si ředitel pozve téměř SWAT jednotku pro cvičení (asi v kanclu byla nuda), nikdo neřeší, že Clay se vyboural s károu asi tak za milion. Že podpálil auto, že zmlátil kluka takřka do bezvědomí, že mával zbraní... Proč by mu to taky neprošlo, když na Liberty High lidem prochází vražda, tak tohle je asi klasika amerického dospívání. Nevím, co tím tvůrci chtěli říct, ale vymletý americký hlavy si odnesou asi jen a pouze to, že ať udělají sebevětší pí*ovinu, nikdy se jim nic nestane. A mít tohle jako poselství celé 4. řady, to je fakt poměrně průser. 40% ()

Galerie (80)

Reklama

Reklama