Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paní Marrablová (Geraldine Page) o co více uctívala peníze, o to méně milovala manžela. Jeho smrt ji vzrušila pouze při pomyšlení na tučné konto, které po něm mělo zůstat. Ale ouvej. Ctihodný nebožtík dobře věděl, jakou peněžní fúrii měl doma, a tak bylo dědictví krutým překvapením - zůstalo jen pár drobností a neproplacených směnek. Ovšem vdova - již příliš navyklá na luxus a pohodlí - se nemíní svého stylu života vzdát. A tak jedná... Její konání je ovšem dlážděno zločinem. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vyborne obsazeni, sedesatkova kamera a barevnost temer sedmdesatkova. Pribeh nikterak slozity, napeti pouze mirne, vrazdy stravitelne pro siroke publikum, zadna krev. Chtel bych dat 4 hvezdy, ale ubiram za stopaz. Ke konci uz to bylo prece jen trosku dlouhe... Melo to mit 80 minut a byla by to pecka. :) Geraldine Page to tahne cele a je skvela! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mrs. Marrable, příznačné jméno pro svět tohoto filmu. Snoubí se v něm slova macabre a horrible. Hrdinka filmu Claire neuroní ani slzu pro nebožtíka, po kterém se tak krásně jmenuje. Zdánlivě zámožný muž jí překvapivě odkázal toliko filatelistické album a sbírku motýlů a to zhýčkané vdově rozhodně nestačí. Nasupená jako tlakový hrnec odjede do domku uprostřed Arizony a začne realizovat ďábelský plán, jak i bez manžela udržet nadstandardní životní úroveň, na kterou je zvyklá. Najímá jako hospodyně a posléze vraždí staré bezdětné dámy, jakmile se dostane na kobylku cestě k jejich celoživotním úsporám. A protože jediná praktická činnost, které je ochotná věnovat vlastní úsilí, je zahradničení, těla obětí slouží jako hnojivo pro arizonské borovice. Ve chvíli, kdy najme paní Dimmockovou, je vysazených stromů už pět a jejich tichý šepot zvolna ukolébal opatrnost samolibé pěstitelky. Víme proto dřív než ona, že nová hospodyně má něco za lubem... V několika posledních dnech jsem se díval výhradně na filmy, které ČSFD považuje za horory nebo thrillery. Bilance? Odvážil bych se tak nazvat stěží dva z deseti, což vrhá temný stín pochybnosti na mnoho jiných, dosud neviděných. Říkám si, kolik dalších znamenitých komedií, dramat nebo detektivek se za tou matoucí nálepkou ještě skrývá? Teta Alice naznačuje názvem, zápletkou i jménem producenta Roberta Aldriche svou příslušnost ke starším "psycho biddy movies". Zatímco Baby Jane a Sladká Charlotte spojovaly prvky více žánrů a proto není snadné psycho-biddy jasně definovat, Teta Alice je mnohem přímočařejší. Nebál bych se říct, že je to prostě a jednoduše černá detektivní komedie. Prostor mezi napínavou akcí na začátku a na konci vyplňuje konverzační hra na kočku a na myš, která mi stavebně připomíná seriál Columbo a trochu i film Slídil. Alice nestaví účinek na rytmickém odhalování dalších a dalších překvapivých zvratů jako zmíněné starší filmy, naopak nám o činnostech a záměrech jedné i druhé hrdinky prozradí vždy o něco víc, než je známo té druhé. Hlavní atrakcí jsou sofistikované dialogy mezi nádherně samolibou Geraldine Page a zemitou a zaťatou Ruth Gordon. Často se zdánlivě točí kolem zahradničení, ale právě vědomí, z čeho žijí kořeny těch krásných borovic v zahradě, jejich význam posouvá. Obě herečky odvedly svou práci mistrovsky, tu konverzační o něco lépe Geraldine Page, a rád jsem proto zůstal ušetřen dabingu. Jediná zásadní věc, která mi na filmu překážela, byly zbytečné a jalově zahrané vedlejší postavy synovce, neteře a spol., které by děj až na dva tři momenty nepostrádal, ale z nějakého důvodu jsou v něm častěji, než je mi milé. 80% ()

Reklama

PAGE 

všechny recenze uživatele

Napínavý, temný film o nešťastné a zlé ženě, která promyšleně a chladnokrevně likviduje své oběti. Když jsem byl dítě tak film proběhl televizní distribucí. A podle mého je to neprávem zapomenutá záležitost. Rád bych vyzdvihl naprosto ojedinělý výkon hlavní představitelky, protože takhle zahranou mrchu, jak ji v tomto filmu ztvárnila Geraldine Page, jsem ve filmu řadu let neviděl. Věčná škoda, že takové filmy už dnes nikdo netočí. ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má pre mňa neopakovateľné kúzlo šesťdesiatych rokov, aj keď vznikol až na ich konci. Konanie niektorých postáv je síce miestami naivné, ale napriek tomu je to celkom príjemné... Nie je to detektívka, pretože od začiatku poznáte vraha, motív, obete aj spôsob, akým sú zavraždené. Pre mňa je asi najzaujímavejšie vykreslenie stoického kľudu "vrahyňe" a obratnosť, s akou lavíruje na tenkom ľade vlastne priamo na mieste činu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Komornejšia krimidráma o svojskej paničke, ktorá si chce uchovať svoj spôsob života aj cez...aj cez mrtvoly. Začiatok so záveťou bol brilantný a Geraldine Pagová výborná. Postupne sa jej svojský život odkrýva viac a viac a divák so záujmom čaká, ako sa veci budú odvíjať. Trilerových prvkoch je menej, ale tie, ktoré tam sú, stoja za to. K záveru už ale dochádza ku skratkovitosti a film začína strácať na atmosfére. Dej príbehu sa presúva viac na vedľajšie postavy a to už nie je ono. Záver by som považoval zo všetkého za najslabší. To nemení nič na tom, že Pagová je v roli výborná. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama